Energiahatékonyság hosszú távon is

A Werner von Siemens Hatékonysági Díj a legjobb példákat kívánja bemutatni

2015. november 05., csütörtök, 12:40

Címkék: autógyár autógyártás energiahatékonyság energiamegtakarítás hűtőfolyadék kenőanyag kenőanyag Opel Szentgotthárd Kft. Siemens Zrt.

A Siemens Zrt. hatékonysági pályázatának céljait és eddigi eredményeit összegezte az idei pályázati határidő lejárta előtt Jeránek Tamás a Siemens Digital Factory ágazati igazgatója és Pintér Szabolcs az Opel Szentgotthárd Kft. területi vezetője, a tavalyi verseny iparági győztese.

A mai gazdaság az erőforrások végességéről is szól: a természetben fellelhető energiahordozók kimerülése, a klímaváltozás, a technológiai fejlődés mind arra ösztönzik a gazdasági szereplőket, hogy tevékenységük szerves részeként kezeljék a hatékonyság növelését.

A Siemens ezt felismerve szeretné értékelni partnerei ez irányú tevékenységét – azt, ha előrelátóan egy-egy beruházással, fejlesztési projekttel nemcsak az egyes termékek, szolgáltatások profitját növelik, de a hatékonyságot szem előtt tartva értéket teremtenek a gazdaság és végső soron a társadalom számára is - foglalja össze a pályázat lényegét Jeránek Tamás, hozzátéve, hogy a sikeres pályázók egyúttal számszerűsíthető üzleti-technológiai eredményt is elérnek a hatékonyságnövelő beruházások révén.

Ugyancsak fontos eredmény, ha egy pályázat az üzleti és környezeti haszon mellett társadalmi hasznot is fel tud mutatni – azaz növekedéssel munkahelyeket tud teremteni, vagy hozzájárul környezetének szociális jóllétéhez. A Siemens célja, hogy egyre több hazai vállalat értesüljön róla, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával és az erőforrások racionális felhasználásával számszerűsíthető előnyökhöz juthat – hangsúlyozza a szakember.

Számszerűsíthető eredmények

Ezek a szempontok vezérelték az Opel Szentgotthárd Kft. szakembereit is, amikor az üzem alkatrész-megmunkáló gépsorait kiszolgáló központi hűtő- és kenőanyag-ellátó rendszerek energetikai fejlesztéséhez fogtak. - A beruházás a Family1 motorgyárának hengerfej- és vezérműtengely-megmunkáló gépsorait kiszolgáló emulziós rendszereit érintette, melyek feladata, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű kenőanyaggal lássák el a precíziós munkát végző gyártóberendezéseket. Ennek során a két cég szakemberei egy öntanuló vezérlőrendszert alakítottak ki, amely számos paraméter egyidejű figyelembevételével képes az emulzió ellátás intelligens szabályozására - ismerteti a beruházás legfontosabb paramétereit Pintér Szabolcs. A berendezésbe beépített mérőeszközök folyamatosan ellenőrzik a rendszerekben jelentkező nyomásváltozásokat – majd ezek ingadozása alapján egy algoritmus kiszámítja a szükséges beavatkozás mértékét. A kenőanyag-ellátásért felelős szivattyúk teljesítményének adaptív szabályozásával a rendszer képes biztosítani a megmunkálási folyamatok energiatakarékos fenntartását.

A fejlesztés során pontos tervezést igénylő, bonyolult feladatnak bizonyult a 18 éves vezérlési technológia és számítástechnikai hardverek összekapcsolása napjaink informatikai eszközeivel. A kompatibilitási problémák által nehezített átalakítás során a kivitelezőknek azt is végig szem előtt kellett tartaniuk, hogy a vezérlési rendszer képes legyen kiszolgálni a gyorsan változó igényeinket. A beépített megoldások kapcsán a szakember hangsúlyozza, hogy az öntanuló vezérlési rendszerek jelenleg is magas technológia szintet képviselnek, de a jelentős megtakarítási potenciál miatt könnyű volt a beruházással kapcsolatos döntést meghozni. A most kiépített technológia működésével a vállalat oly mértékben elégedett, hogy a dinamikus technológiai fejlesztések ellenére sem tervezi a közeljövőben azt újabb technológiai megoldásokra cserélni.

- Az új vezérlőrendszer segítségével a szivattyúk működtetése nagyságrendekkel gazdaságosabbá vált, hiszen használatuk a fejlesztés eredményeként mindig automatikusan az aktuális igényekhez igazodik. A gyárnak ebben a részlegében heti öt-, helyenként hatnapos munka zajlik, így a folyamatok korszerűsítésével az energiaköltségek jelentősen csökkentek. A fejlesztett rendszerek elektromosáram-felhasználása a korábbi 5 115 000 kWh/évről 31 százalékkal, évi 3 528 000 kWh-ra esett vissza, ez több mint, 49 millió forint megtakarítást, valamint 595 tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezett éves szinten - összegezte a számszerűsíthető megtakarítás Pintér Szabolcs.

Dalnoki László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek