Otthonra talált a szerszám- és formagyártás

763 kiállító és 14 000 látogató vitte sikerre egy innovatív iparág nemzetközi piacterét

2017. szeptember 15., péntek, 06:00

Címkék: formagyártás messe stuttgart Meusburger Moulding Expo Stuttgart szerszám szerszámgyártás

Már a 2015-ös premier is sikeres volt, de a 2017. május 31. és június 2. között rendezett második Moulding Expo (MEX) új szintre emelte a szakkiállítást. A 763 kiállítót felvonultató vásár 14 000 látogatót vonzott a világ számos országából Stuttgartba, így a MEX a szerszám- és formagyártás legfontosabb európai találkozóhelyévé vált. A kiállítók 39 százaléka közvetlenül a kiállítás magterületéből érkezett.

Tökéletes helyszín

Thomas Seul, a Német Szerszám- és Formagyártók Szövetségének (VDWF) elnöke szerint „a MEX-et nagyon különleges atmoszféra jellemzi, a szakkiállítás profilja pedig rendkívül hangsúlyos”. A Stuttgartba érkező szerszámgyártó cégek tökéletes áttekintést kapnak az újításokról, trendekről és a piaci környezetben bekövetkezett változásokról. Stuttgart pedig optimális helyszínt biztosít mindehhez, hiszen Baden-Württemberg fővárosa Németország és Európa egyik legiparosodottabb régiója, és otthona a világ egyik legtermékenyebb szerszám- és formagyártó klaszterének. Dél-Németország hagyományosan nagyszámú felhasználói iparágat, például műanyag- és fémmegmunkáló vállalkozásokat és autóipari beszállítókat foglal magába.

A Molding Expo növekvő nemzetközi elfogadottsága a sikerhez elengedhetetlen innovációhoz és az együttműködési hálózat kialakításához is inspirációt jelent. Ulrich Kromer von Baerle, a Messe Stuttgart elnök-vezérigazgatója így fogalmazott: „A MEX hűen demonstrálta, hogy mire is képes valójában az európai high-tech szerszám- és formagyártás.” A nemzetközivé válás ellenére a kiállítást kifogástalanul pozitív légkör uralta.

Témák és trendek

Semmi sem aggasztja jobban az iparágban tevékenykedő vállalatokat, mint a digitális átállás, ami valóban nagy kihívást jelent – különösen a középvállalkozások számára. A trend szorosan kapcsolódik az üzleti folyamatok növekvő nemzetközivé válásához. A kiállítás során Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg miniszterelnöke külön kihangsúlyozta a szerszám- és formagyártók között tapasztalt kreatív szellemiséget, és megjegyezte: „Könnyebb hozzákapcsolni az IT-megoldásokat az ipar világához, mint fordítva. Tudom, hogy a szerszám- és formagyártók képesek elmenni a határokig a termékeik és az üzleti folyamataik tökéletesítésében.”

A MEX kiállítói között számos olyan fontos vállalatot találni, amelyek termékeikkel és szolgáltatásaikkal kulcsszerepet töltenek be a digitalizálásban. A szakmai látogatók átfogó összképet szerezhettek a generatív technológiákról, amelyek az egész iparágat megváltoztatják, és megismerhették, hogyan integrálható a 3D technológia és az additív gyártás saját folyamatláncukba. Florian Niethammer, a Moulding Expo csoportvezetője szerint: „Számos látogató érkezett konkrét igényekkel, sőt még projektrajzokkal is annak érdekében, hogy a helyszínen találjon megoldást a felmerült problémákra. Intenzív eszmecsere alakult ki a kiállítókkal, és nem egy projekt helyben sínre került, ami valami egész különleges érzés minden résztvevőnek.”

Kiállítói és látogatói értékelések

A Messe Stuttgart mottója – „kulcs a piacokhoz” – a kiállítók véleménye szerint nem is túlzás. A MEX-et az iparág tökéletes platformjaként tartják számon, és a kiállításnak idén is mindegyikük jó érdemjegyet adott. A kiállítók a hosszú és tartalmas üzleti megbeszéléseket emelték ki. Andreas Sutter, az osztrák Meusburger képviselője szerint „a hangulat fantasztikus, szinte már felülmúlhatatlan volt”. A Moulding Expo koncentrált és produktív légköre a kiállítók és a szakmai látogatók körében végzett hivatalos felmérés eredményeiben is visszatükröződött.

A kiállítók összességében a kiváló szervezéssel és a minőséggel voltak elégedettek. Isabell Oerder, a Spring Technologies GmbH szoftverfejlesztő cég NCSimul marketingért és kommunikációért felelős szakembere számos beszállítót képviselt a véleményével: „Számunkra nagyon szimpatikus volt a vegyes teremtervezés, mert így a szoftverek, a vezérlők és a gépek világa nem különült el élesen egymástól. Az ipar 4.0 koncepció megvalósításával az integrált megoldások felé közeledünk, és ez mind a kiállítók, mind a látogatók számára pozitív.”

A résztvevők kifejezték meggyőződésüket, hogy a MEX a jövőben még relevánsabbá válik az ipar számára. A kiállítással a látogatók is elégedettek voltak: a több mint 14 ezer látogató 83 százaléka ajánlaná a vásárt másoknak is, míg 93 százalékuk már tudta, hogy 2019-ben is visszatér látogatóként. Markus Heseding, a Németországi Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) Precíziós Szerszámok Egyesületének ügyvezető igazgatója a nagyszámú kísérőesemény ideális szinergiáját emelte ki.

Nemzetközi találkozási pont

A tanácsadó testület a szakmai vásár nemzetközivé tételét írta elő egyik fontos feladatként a MEX szervezői csapata számára. „Jól haladunk ezen a téren – mondta Niethammer. – Európából és az egész világból érkeztek hozzánk látogatók. A kiállítók 31 százaléka érkezett külföldről, ami 7 százalékos növekedést jelent, míg a külföldi látogatók aránya 11-ről 14 százalékra emelkedett.” Dr. Wilfried Schäfer, a Német Szerszámgépgyártók Szövetségének (VDW) ügyvezető igazgatója örömmel fogadta a fejlődést: „A nemzetközi standok nagy száma és a látogatók növekvő érdeklődése csak erősíteni tudja egy kiállítás pozícióit!” A mintegy 2 000 vendég 52 országból – legnagyobbrészt Ausztriából (15%), Svájcból (13%), Olaszországból (10%), Törökországból (7%) és Csehországból (6%) – érkezett Stuttgartba.

A világ minden részéről tapasztaltak érdeklődést a Moulding Expo iránt. Az Észtországból, Franciaországból, Japánból, Spanyolországból, Törökországból, Horvátországból és az USA-ból érkező kereskedelmi küldöttségek kapcsolatokat építettek ki, de egyszersmind értékes információkkal is szolgáltak.

Elméleti és gyakorlati szempontok

Naprakész és kompakt: ismert és elismert előadók nyújtottak betekintést a szerszám- és formagyártás világának lényeges fejlesztéseibe. A szemináriumok, megbeszélések és workshopok ideális alkalmat teremtettek az információcserére, a továbbképzésre és a konstruktív megbeszélésekre. Kiemelt figyelmet kapott a fiatalok helyzetbe hozásáról szóló különbemutató, amely részletes információkat tartalmazott a képzésről és a továbbképzésről. A „Formáld magad a jövődet!” mottó alatt megrendezett betétprogram során iparági egyesületek mutatták be a szerszám- és formagyártás legfontosabb képzési lehetőségeit. A kilátogató osztályok az ipari területekkel is megismerkedhettek a vezetett túrák során.

A pályakezdőket és a vásári látogatókat egyaránt lenyűgözték az élőben demonstrált gyártási folyamatok, például az evőeszközgyártás, a Polyman tanulási komponens vagy az Innonet műanyag-feldolgozó lánc bemutatása.

MEX után, MEX előtt

A záróbeszéd elmondása után szinte azonnal megkezdődött a harmadik Moulding Expo előkészítése. „Örömünkre szolgál, hogy a még mindig fiatal kiállításunk immár állandó bejegyzésként szerepel az európai szerszám- és formagyártók naptárában – jelentette ki Ulrich Kromer von Baerle, a Messe Stuttgart elnöke. – A MEX 2017 sikere megerősítette azon meggyőződésünket, hogy az iparral együtt a helyes úton járunk. A vásárok szervezése azonban azt is jelenti, hogy folyamatosan fejleszteni és tanulni kell, ezért ősszel találkozunk a tanácsadó testülettel, és közösen határozzuk meg a 2019-es Moulding Expo dátumát és legfontosabb témáit.”

www.moulding-expo.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek