Ipar 4.0 új szintekre emelve

CeMAT 2018: tudásplatform logisztikai szakértők és ellátásilánc-menedzserek számára

2018. április 03., kedd, 06:00

Címkék: ceMAT 2018 e-kereskedelem elektromobilitás Hannover Hannover Messe 2018 intralogisztika ipar 4.0 robotika

Az ipar, az energetika és a logisztika egyre gyorsuló digitális integrációjának következtében leomlanak az iparágak közötti évszázados határok, és az új üzleti modellek soha nem látott termelékenységemelkedést hoznak magukkal. A 2018. április 23–27. között megrendezendő Hannoveri Vásár és CeMAT kiállítások együttes erővel állnak a változások szolgálatába. Olyan ajtót tárnak szélesre, amely mögött a digitalizált gyártás, az integrált energiarendszerek és az intelligens logisztikai megoldások radikálisan megváltoztatják az életünket, munkánkat és üzleti elképzeléseinket.

Bármilyen forgatókönyvet is írunk a jövő okosgyáraihoz, a főszerepeket mindig az emberek és gépek játsszák le. Annak érdekében, hogy mindketten a legjobb teljesítményüket nyújtsák, a csúcsra kell futtatni a digitális integrációt. „Az automatizálási technológia, az informatikai platformok és a gépi tanulás integrációja új szintre emeli az ipar 4.0 koncepciót – jelentette ki Jochen Köckler, a Deutsche Messe igazgatótanácsának elnöke a Hannoverben megrendezett sajtókonferencián. – A Hannoveri Vásár a világ minden tájáról érkező látogatók számára lehetővé teszi az üzleti és gyártási interakciók teljesen új formáinak megismerését, amelyek egy hálózatosított, digitálisan összekapcsolt ipari térképet vetítenek előre.”

Gépi tanulás, IT-platformok és integrált ipari robotok

Ez a térkép gyorsan változik. A gyárakban alkalmazott technológia egyre hatékonyabbá válik, az ipari informatikai platformok egyre könnyebben elérhetők, és egyre több ipari alvállalkozó integrálódik digitálisan ügyfelei értékláncaiba. A gépi tanulás révén pedig a gépek és robotok egyre inkább autonóm döntéseket hoznak. A Hannoveri Vásáron egy helyen, egy időben lesznek jelen a világ vezető gyártói az automatizálási technológia, a robotika és az informatika területeiről, így az esemény garantáltan az ipar 4.0 globális „forró pontjaként” is működik majd.

A gyártás és a logisztika integrációja

A digitalizálás már jelenleg is kritikus sikertényezőnek számít a logisztikában, ahol az egyik legnagyobb kihívás a bonyolult folyamatok kezelése és hatékonyabbá tétele. Ez minden bizonnyal igaz a logisztika és az online kereskedelem kapcsolatára is. „Az ügyfél a király – elvárásai vannak, és azokra azonnali megoldásokat keres – jellemezte Köckler az online kereskedelem kihívásait. – Ez egy olyan szektor, ahol az automatizált folyamatok még mindig inkább kivételnek, mint általános szabálynak számítanak. Az ágazat jövője olyan innovatív logisztikai folyamatoktól függ, amelyek képesek kezelni az egyre összetettebb ellátási láncokat. A szükséges logisztikai környezet automatizált raktárakkal kezdődik, ahol minden folyamatot szoftveresen ellenőriznek, ahol a robotok a nap minden órájában dolgoznak, önállóan mozognak a csarnokokban, és az árut a megfelelő helyre, a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben szállítják le.”

Hasonló dolgok történnek a gyártásban is, ahol a hatékonyság és a rugalmasság növelése, valamint a költségek csökkentése érdekében a termelési és logisztikai folyamatok egyre szorosabban integrálódnak egymásba. A CeMAT látogatói első kézből ismerkedhetnek meg a gyártás és a logisztika konvergenciájának legfrissebb fejlesztéseivel.

Elektromos szuper-autópályák

A digitalizálás átalakítja az energiaipart is. Az innovatív technológiák rugalmasabbá teszik az energiarendszereket, intelligensen összekapcsolják a különböző ágazatokat, és új piaci szereplők felemelkedését segítik elő. A terület legfontosabb fejlesztéseit a Hannoveri Vásár Energy show betétprogramja mutatja be. A bemutató különböző energiahatékonysági megoldásokat sorakoztat fel, amelyek a költségek csökkentése mellett a klímavédelemhez is hozzájárulnak. Ezenkívül azokat a technológiákat is bemutatja, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a világ sikeresen állhasson át a fenntartható energiarendszerek alkalmazására.

„Mindenki az elektromobilitásról beszél, de tény, hogy az elektromos hálózatok egyszerűen még nem állnak készen az elektromos autók széles körű használatára – mondta Köckler. – Az energiaágazat megfogalmazása szerint az a probléma, hogy az elektromobilitás sokkal nagyobb terhelési csúcsokat eredményez, mint a jelenlegi rendszer. Az eMobility továbbá nem fogja tudni teljesíteni a környezetbarát működésre és a fenntarthatóságra vonatkozó ígéretét, ha az általa használt energia nem megújuló forrásból származik. Az energiavállalatok és a kormányzatok azonban szerte a világon átérzik az elektromobilitás megatrendjét, és megkezdték a szükséges infrastruktúra kiépítését.” A kezdeményezések között szerepel a töltőállomások lefedettségének növelése, az energiaelosztó hálózatok korszerűsítése és elektromos „szuper-autópályák” építése. Mindez elválaszthatatlan a digitális integrációtól – a megújuló energiaforrások, az energiatároló rendszerek és az elektromos járművek intelligens összekapcsolásának célja, hogy azok összehangolt, zökkenőmentesen integrált rendszerként működjenek együtt.

„Az ipar, az energiaszektor és a logisztika digitalizálása nagy tempóban halad előre – tette hozzá Köckler. – A fejlődés következményei pedig nem korlátozódnak majd egyes iparágakra vagy piacokra. Hatnak társadalmunk egészére, sőt az egész világgazdaságra és a munka természetére.”

www.hannovermesse.de

www.cemat.de


Mi, a Deutsche Messe AG hivatalos magyarországi képviselete, a magyar cégeknek segítünk abban, hogy németországi és nemzetközi b2b kiállításokon is megmutathassák magukat. Fontos kiemelni, hogy ezek a kiállítások nem csak nagyvállalatoknak szólnak, az elmúlt évek során számos kis- és középvállalkozás profitált már abból, hogy több százezres látogatottságú kiállítás résztvevője volt. A Deutsche Messe AG évente 130 különböző kiállítást szervez, ezek közül a legjelentősebb a világ első számú ipari kiállítása, a Hannoveri Vásár, ami a magyar vállalatok körében is népszerű.

Azt látjuk, hogy a magyar cégek bátortalanabbak, mint a külföldi társaik, és hosszasan mérlegelnek, mielőtt elkötelezik magukat amellett, hogy nemzetközi kiállításokon is bemutatkozzanak. Annak ellenére, hogy a legtöbb cég szívesen nyitna a külföldi piacok felé, és szüksége lenne új, nemzetközi ügyfelekre is. Ennek okát abban látjuk, hogy a vállalatok bizonytalanok az eredményt illetően. Egy ügyfelünk ezt úgy fogalmazta meg, hogy számított arra, hogy mit fog tapasztalni kiállítóként, de csak a helyszínen szembesült azzal, milyen, addig felfoghatatlan üzleti potenciál rejtőzik abban, hogy egy vállalat egy ilyen hatalmas kiállítás egyik alkotóeleme, láncszeme lehet.

Ha a Hannoveri Vásárt vesszük alapul, elmondható, hogy egy kiállító cég – méretétől függetlenül – 5 000 másik céggel és 200 000, többségében döntéshozó látogatóval kerülhet kapcsolatba. Nagyon rövid idő alatt tehát rengeteg üzleti kapcsolatra tehet szert az a cég, amelyik felkészülten érkezik, és tudja, mit szeretne a kiállítással elérni. Hazai szemmel felfoghatatlan mértékű üzleti potenciált nyújt egy ilyen kiállítás. A magyar cégek rengeteg szállal kapcsolódnak az Európai Unióhoz, különösen Németországhoz. Az elmúlt évek során sokan közülük felismerték, hogy a külföldi kapcsolatok hozhatnak újabb sikereket. Magyarországi képviseletként az a célunk, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyeknek komoly az érdeklődésük, mindenben segítsünk, hogy elégedett és visszatérő kiállítók legyenek.

A tavalyi Hannoveri Vásáron 18 magyar vállalat vett részt kiállítóként, többségük a magyarországi közös pavilon résztvevője volt. Ezt nagyon jó megoldásnak tartjuk, hiszen a cégek ilyenkor egymást erősítik, és az összefogásuk eredményeként még több potenciális üzleti partnerrel ismerkedhetnek meg.

Úgy gondoljuk, hogy a mai gazdasági helyzetben csak azok a vállalatok maradnak életben, amelyek előre gondolkodnak, és mernek új lehetőségeket kipróbálni. Meggyőződésünk, hogy egy nemzetközi kiállításon való részvétel egy ilyen lehetőség.

Wolf Erik, a Deutsche Messe AG hivatalos magyarországi képviselője

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek