Gyártásoptimalizálás 5-tengelyes gépeken

A hatékony öttengelyes megmunkálásról szólt a Cad-Cam Solutions Kft. szakmai konferenciája.

2019. november 09., szombat, 17:40

Címkék: Cad-Cam Solutions Kft. CAD/CAM/PLM CAM cam-szoftver fraisa konferencia OKUMA öttengelyes megmunkálás precíziós szerszámok Smartus Zrt. szerszám szerszámtechnika tervezői szoftver TopSolid

2019. november 7-én rendezte meg a Cad-Cam Solutions Kft. idei ötödik szakmai konferenciáját a Smartus Zrt. és a Fraisa Hungária Kft. szakmai partnersége mellett. A rendezvényen a gyártásoptimalizálási megoldások elméleti ismertetője mellett a létrehozott programnak a gyakorlatban is vizsgáznia kellett a bemutatóteremben lévő szerszámgépeken.

Az ipar minden szereplője a „kötelezően ajánlott” kategóriába sorolja az 5-tengelyes megoldások bevezetését. Ennek megfelelően sok 5-tengelyes gép került a magyarországi üzemekbe, de ezek közül sokat még mindig 3-tengelyes gépként használnak. A konferencia célja tehát az volt, hogy olyan szoftver-, gép- és szerszámopciókat mutasson be, amelyekkel kiaknázhatók az öttengelyes megmunkálásban rejlő lehetőségek: a kevesebb felfogatás, a jobb felületi minőség, a ciklusidő csökkentése, stb.

A mostani konferencián 23 cégtől összesen 52 résztvevő jelent meg, nagyrészt számunkra új ügyfelek, akiket zömmel az új értékesítőink kerestek meg – mondta Takács Imre, a Cad-Cam Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.  – Az idei ötödik szakmai konferenciánkat kifejezetten a megmunkálóközpontokkal rendelkező meglévő és új ügyfelek számára szerveztünk. Mindkét szakmai partnerrel nagyon régi kapcsolatot ápolunk, a Smartus Zrt-vel közösen jelentünk meg egyes rendezvényeken, így az idei Mach-Tech kiállításon is. A Fraisa kiválasztása mellett pedig az szólt, hogy olyan szerszámforgalmazót kerestem, amelyik speciálisan az 5-tengelyes megmunkáláshoz kifejlesztett szerszámokkal is rendelkezik.”

Az előadóteremben létrehozott programot a lenti bemutatóteremben hajtották végre valós megmunkálási folyamatban. „Minden szakmai konferencián fontosnak tartom, hogy a bemutató életszagú legyen, vagyis a végeredményt a szerszámgépeken is láthassák a résztvevők – tette hozzá Takács Imre. – A gépeladások most némileg visszaestek, de ez jó lehetőségeket teremthet nekünk is, hiszen ha egy cég ugyanazt a gépparkot hatékonyabban akarja majd üzemeltetni, akkor ahhoz pontosan ilyen szoftver- és szerszámmegoldásokra lesz szüksége.

5 tengelyre kifejlesztett gépek és szerszámok

„A Cad-Cam Solutions Kft-vel hosszú évek óta működünk együtt, szoftveresen is támogatják a munkánkat, ugyanis a TopSolid rendszert használjuk a mindennapi munkánkban – jelentette ki ki Kardos András, a Smartus Zrt. területi értékesítője. – Az előadásunk fő irányvonala az 5-tengelyes megmunkálás volt, így a prezentációban két gépcsoportot mutattunk be: a kompakt GENOS M460V-5AX szimultán öttengelyes megmunkálóközpont és a multifunkcionális esztergaközpontokat tartalmazó MULTUS B sorozatot. A szimultán öttengelyes marás iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik idehaza is, ezért a GENOS gép már alapfelszereltségben tartalmazza ezt a funkciót.”

Az utóbbi években viszonylag kevés szakmai rendezvényen vettünk részt előadóként, de fontosnak tartom, hogy a jövőben minél több eseményen megjelenjünk – mondta Kovács Péter, a Fraisa Hungária Kft. értékesítési vezetője. – A Cad-Cam Solutions Kft-vel már korábban is rendeztünk közösen szakmai konferenciát Sárospatakon, így most csak a jó kapcsolatot kellett felmelegíteni.

Az első előadásunk az 5-tengelyes megmunkáláshoz ajánlott innovatív ArCut X nagyoló- és simító szerszámokról, a második pedig az új multifunkcionális szerszámokról szólt, amelyek rendeltetése a megmunkálás felgyorsítása és leegyszerűsítése – tette hozzá Godány Jenő műszaki tanácsadó. – A 3+2, illetve az indexált 5-tengelyes megmunkálás már hellyel-közzel elterjedt Magyarországon, de a szimultán 5-tengelyes technológiával még ritkábban lehet találkozni. Az autóipari beruházások lassulása a szerszámok piacára is kihat, de nehéz előre jelezni a trendeket, mert a kereslet hónapról hónapra hullámzik. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor érjük el a mélypontot és mikor indul újra emelkedésnek a piac.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek