Ennél több szerszámgép még nem volt!

A németországi szerszámgép- és precíziósszerszám-gyártás rekordévvel fut neki az AMB-nek

2016. május 10., kedd, 06:00

Címkék: AMB 2016 export import Interpress precíziós szerszámok Stuttgart szerszámgép szerszámgépipar szerszámgyártás VDW

Egy összességében kiemelkedő év után további jó kilátásokkal várják a szerszámgép- és precíziósszerszám-gyártók a 2016-os AMB-t. A fémmegmunkálás nemzetközi vására szeptember 13–17. között a teljesen egészében lefoglalt stuttgarti vásárterületen kerül megrendezésre. A kiállításon több mint 90 000 szakmai látogató részvételére számítanak.

A németországi szerszámgépgyártás az elmúlt évben termelési rekordot tűzött ki célul és a négy százalékos növekedés 2013 után újabb csúcsot jelentett. Az előzetes eredmények szerint tavaly az ágazat 15,1 milliárd eurót tudott kitermelni. Németországban a szerszámgépgyártás több mint 68 000 embernek ad munkát.

Ezüstérem az exportban, bronz a termelésben

A növekedéshez egyenlő mértékben hozzájárult a belföldi piac és az export is, mindkettő négy százalékos emelkedéssel. A belföldi megrendelések 5,7 milliárd eurót tettek ki, az export 9,4 milliárd euróra rúgott – ez épphogy csak alatta maradt a 2012-es 9,56 milliárd eurós történelmi rekordnak. Japán után Németország mindössze 180 millió euróval lemaradva ezüstérmes helyezést ért el a világranglistán. A VDW üzletvezetője, Dr. Wilfried Schäfer pozitív meglepetésként értékelte a vélhetően gyengébb európai eredményeket is is: „plusz nyolc százalékkal ágazatunk számára az elmúlt év kifejezetten jól sikerült.”

A világ szerszámgépgyártási össztermelése 2015-ben az alkatrészek és tartozékok nélkül 67,3 milliárd eurót tett ki. A szerszámgépgyártók között Németország 11,2 milliárd eurós gyártási volumenével Kína és Japán után a harmadik helyet érte el. A növekedés itt is négy százalékos volt, ami 17 százalékos világpiaci részesedést eredményezett. Az öt százalékkal 5,7 milliárd euróra növekedett szerszámgép-fogyasztásban szintén a harmadik helyet szerezte meg Németország. Ennél több szerszámgépet csak Kínában és az Egyesült Államokban vásároltak tavaly.

„2016-ban mérsékelt, egy százalékos növekedést várunk – fejtette ki a VDW elnöke, dr. Heinz-Jürgen Prokop. – Bizakodásra ad okot a megrendelések erőteljes növekedése mindenekelőtt 2015 utolsó negyedévében. A bel- és külföldi megrendelések egyaránt három százalék többletet mutattak (a teljes évre vetítve ez egy százalék többlet). Egy decemberi rövid megtorpanás után januárban a rendelésállomány ismét hat százalékkal nőtt.”

Növekedés a precíziós szerszámok gyártóinál is

A Németországi Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) is pozitív eredményekről számolt be az év elején. „A precíziósszerszám-gyártás a 2015-ös évben összesen három százalékkal, 9,6 milliárd euróra növelte hozamát” – közölte Lothar Horn szövetségi elnök Frankfurtban. A rekordhozamhoz három százalékos forgalomnövekedéssel járultak hozzá a forgácsológépek gyártói, a befogószerszámok és a szerszámépítés pedig egyaránt öt százalékot tett hozzá.

Kicsit másként alakulnak a kilátások a jelenlegi évre vonatkozóan: míg a szerszámgyártásban Horn szerint továbbra is jó piaci fejlemények mutatkoznak, „a forgácsológépek és a befogószerszámok csak egy csekély hozamnövekedéssel számolhatnak 2016-ban”.

A szövetség üzletvezetője, Markus Heseding erőteljes fellendülést remél a szeptemberi AMB-től: „az AMB 2016 ágazatunk legnagyobb szakmai vására. Teli standokat várunk a precíziósszerszám-csarnokokban.” A szövetség számára a vásár nemcsak a technológiai fejlesztésekbe nyújt betekintést, hanem ideális platformot biztosít az ágazat szakértőivel való tapasztalatcserére is.

Előrelépés a digitalizáció felé

Az AMB évében a németországi szerszámgépgyártók erősebben támaszkodnak az új technológiákra. Dr. Heinz-Jürgen Prokop szerint „annak érdekében, hogy a nemzetközi versenyben továbbra is megálljuk a helyünket, erősebben kell arra koncentrálnunk, hogy mások által nem nyújtott megoldásokat kínáljunk.” A VDW elnöke ezzel mindenekelőtt az ipar 4.0 koncepció által leírt digitalizációra utalt. A szerszámgépgyártó cégeknek jól informáltaknak kell lenniük, akik képesek látószögüket kitágítani, és teljes termékmegoldásokban tudnak gondolkodni. Ez a folyamatok legmélyebb megértését igényli, az időnként erősen eltérő ügyféligények figyelembe vételével. Prokop szerint „ezt a világot nálunk jobban senki nem ismeri – ez jelenti számunkra a nagy lehetőséget.”

Az AMB kiállításról

A stuttgarti AMB 2016 szakkiállításra szeptember 13–17. között körülbelül 90 000 szakmai érdeklődőt és 1 357 kiállítót várnak. A kiállítók bruttó 105 000 négyzetméteren mutatnak be innovációkat és továbbfejlesztett megoldásokat a következő területeken: forgácsoló és lemunkáló szerszámgépek, precíziós szerszámok, méréstechnika és minőségbiztosítás, munkadarab- és szerszámkezelési technológia, robotok, ipari szoftverek és mérnöki megoldások, építőelemek és tartozékaik. Az AMB 2016 ötletgazdái a VDMA Precíziós Szerszámok Szakmai Testülete, a VDMA Szoftverek Szakmai Testülete és a VDW Németországi Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége.

Az 1 357 kiállító összesen 28 országból érkezett. A kiállítók a Messe Stuttgart teljes 105 000 m2 kiállítási területét, és további szabadtéri kiállítótereket is lefoglalták. A terület növelésére csak 2018-ban lesz lehetőség, amikor a kiállítási terület nyugati oldalán épülő új Paul Horn-csarnok (10-es csarnok) is elkészül. A csarnok további 15 000 m2-rel növeli majd meg a bruttó kiállítási területet, így a jövőben összesen 120 000 m2 áll majd a kiállítók rendelkezésre. Addig azonban csak függőleges irányban van lehetőség a bővítésre, így sok kiállító kétszintes standot épít, vagy akár egy harmadik szintet is kialakít.

A szegmens más rendezvényeihez képest döntő különbség, hogy a stuttgarti AMB-n a gyártók többségükben maguk állítanak ki, nem pedig felhatalmazott képviselők, vagy kereskedők útján. A gyakran az ágazat kiemelkedő szereplői közé tartozó kiállítók továbbfejlesztett megoldásokkal és világpremierekkel jelentkeznek a kétévente megrendezett AMB-n. A regisztrált kiállítók listája a szerszámgépgyártás és a precíziós szerszámok üzletágak szaknévsorának is tekinthető.

www-amb-messe.de


Akár kiállítóként, akár szakmai látogatóként kíván jelen lenni Stuttgartban, bővebb információért, kérjük, forduljon a Landesmesse Stuttgart magyarországi vásárképviseletéhez.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 19/B

Kapcsolattartó: Seifert Ibolya

Telefon: +36 1 302-7525

E-mail: seifert@interpress.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek