Digitális úton indult el az AMB

A digitalizálás gyakorlati jelentőségét a „Digital Way” betétprogram emeli ki

2018. március 10., szombat, 11:51

Címkék: AMB 2016 digitalizálás ipar 4.0 kiállítás messe stuttgart Stuttgart szerszámgépipar

Tanulmányok igazolják, hogy a digitalizálás terén a német vállalatok hatalmas potenciállal rendelkeznek. A megkérdezett döntéshozók optimisták abban, hogy az ipar 4.0 a költségek csökkentésével párhuzamosan segíthet a magasabb forgalom elérésében is. A megkérdezett vállalatok hároméves távlatban az értékesítés és a költéscsökkentés terén is 10%-os javulásra számítanak, elsősorban a munkavállalók termelékenységének és a gépek hatékonyságának növekedése miatt.

„Németországban a gép- és berendezésgyártás az egyik legerősebb nemzeti iparágnak számít, de nemzetközi összehasonlításban ezt a pozíciót tovább kell erősíteni – jelentette ki Ulrich Kromer von Baerle, a Messe Stuttgart vezérigazgatója. – Ez a célkitűzés csak úgy érhető el, ha az ország a digitális átállás élharcosa marad. A »Digital Way« betétprogram életre hívásával azt szerettük volna elérni, hogy a fémmegmunkáló cégek figyelme még erősebben irányuljon erre a területre.” A betétprogram keretein belül megismerhetjük, hogyan optimalizálhatók az üzleti és a termelési folyamatok, illetve milyen üzleti modellek léteznek már napjainkban is.

A Fanuc FIELD rendszere jó példa arra, hogy bármilyen típusú gép hálózatosítható (Forrás: Fanuc)

A Német Mérnöki Szövetség (VDMA) Szoftver- és Digitalizációs Egyesületével együttműködve kidolgozott szakértői konferencia és bemutató interaktív módon demonstrálja majd a vállalatokon belüli hálózatosított folyamatokat, illetve azok előnyeit. A kísérő kiállítás a digitális szoftverek gyártói számára nyújt lehetőséget az üzleti modellek, a digitális gyártás, termékfejlesztés, szerviz és ügyfélszolgálat újdonságainak bemutatására.

„A cégek tudni szeretnék, hogyan lehet az ipar 4.0-t és a folyamatok digitalizálását megvalósítani, mely szolgáltatók vezettek már be sikeres projekteket, és milyen alkalmazások vagy modellek relevánsak az adott vállalat számára” – magyarázta Gunnar Mey, a Messe Stuttgart ipari kiállításokért felelős vezetője. A Messe Stuttgart maga is keresi az új utakat: a kiállítás honlapján a kiállítási standok már online is lefoglalhatók, és idén már több konferencia is élőben lesz követhető az interneten.

Az AMB-n bemutatásra kerül az ipar 4.0 kritériumokon alapuló, automatizált gyártásra képes GEWATEC webgyár (Forrás: Gewatec)

„A legnagyobb racionalizációs potenciált jelenleg minden bizonnyal a digitalizálás hordozza magában – monda dr. Reinhold Walz, a GEWATEC GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója. – Az AMB-n működő GEWATEC webgyár lehetővé teszi a látogatók számára, hogy az ipar 4.0 kritériumok alapján működő, teljesen automatizált gyártási folyamatokat figyeljenek meg. A látogatók okostelefonjai indíthatják el a kereskedelmi és műszaki elemeket tartalmazó teljes folyamatláncot. A folyamat a költségszámítástól, a visszaigazolástól, a szállítólevelek és számlák kiállításától kezdve a gyártási vagy tesztsorrend meghatározásán és a megfelelő vagy szabad gépek kiválasztásán át egészen a minőség-ellenőrzésig és kiszállításig teljesen automatikus.”

„Általános előítélet, hogy nem léteznek digitalizációs szabványok, túl magasak a bevezetés költségei, és nem áll rendelkezésre a szükséges munkaerő, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára – tette hozzá Thomas Hösle, az Elabo GmbH ügyvezető igazgatója. – El kell tüntetnünk ezeket az előítéleteket, és minél előbb csatlakoznunk kell a digitalizációs trendhez, mert a piac keményen bünteti a túl későn ébredőket.” A cég bdU (igényorientált digitalizált támogatás) megoldása tökéletes választ a kulcskérdésre: milyen munkát végezzen egy átlagos napon egy, a gyártásban dolgozó munkatárs? Egy kiállítás ideális terep ennek átgondolására, hiszen a látogatók a hektikus mindennapokból kiszakadva lehetőséget kapnak arra, hogy megvizsgálják a kiállítók konkrét digitalizációs alkalmazásait, és meg is vitassák azokat a szolgáltatókkal, akik olyanok ilyenkor, mint idegenvezetők a digitalizációs dzsungelben.

Az ipar 4.0 és a digitalizálás legújabb fejlesztései élőben lesznek megfigyelhetők a „Digital Way” betétprogramban (Forrás: Messe Stuttgart)

Prof. Claus Oetter, a VDMA Szoftver- és Digitizációs Egyesületének ügyvezető igazgatója ismertette a „Digital Way” betétprogramban történő szerepvállalás okait: „Az innováció a digitalizálásban valójában az informatika és a szoftveripar, valamint a gép- és berendezésgyártás szinergiái által valósul meg. A digitalizált világban csak az ipar képes a gyártók és az ügyfelek számára egyaránt előnyös új termékek legyártására. A digitalizálás teljesen új megoldásokat és üzleti modelleket tesz lehetővé a jövőbeli ipari termékek és szolgáltatások számára. Legyen szó akár használhatóságról vagy felhasználói élményről, digitális ikerpárokról vagy gépi tanulásról a szimulációhoz és üzembe helyezéshez, a témakörök rendkívül szerteágazók, és segítenek a vevői lojalitás erősítésében is.” A Német Mérnöki Szövetség a helyszínen élő bemutatók keretein belül számos új technológiát ismertet a nagyközönséggel, amelyeket a termelés digitalizálásáról szóló exkluzív konferencián részletesebben is körül fognak járni.

Találkozzunk 2018. szeptember 18–22. között Stuttgartban, az AMB szakkiállításon!

www.amb-messe.de

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek