Az autonóm gyártás felé vezető úton

A robotika és az automatizálás kulcsfontosságú technológiák a versenyképesség, a minőség és a fenntarthatóság szempontjából

2020. április 21., kedd, 06:00

Címkék: AUTOMATICA 2018 AUTOMATICA 2020 automatizálás digitalizálás ipar 4.0 ipari robot kollaboratív robot Messe München München okosgyár robot robotika

A 2020. december 8–11. között Münchenben megrendezendő automatica szakkiállítás rekordszámokkal várja a látogatókat. A várhatóan 76 000 négyzetméter kiállítási területen több mint 900 kiállító és új programok mutatják be az automatizálási technika újdonságait és trendjeit.

Az automatica 2020 kiállítás olyan kulcskérdéseket boncolgat, mint a digitális átalakulás, az ember-gép együttműködés, valamint a mesterséges intelligencia (AI) hatása a holnap gyártástechnikájára. „A szakvásár minden iparág számára releváns – mondta Falk Senger, a Messe München ügyvezető igazgatója. – A témakörök messze túlnyúlnak egy hagyományos kiállítás keretein. A kísérőprogram egyedülálló platformot biztosít a párbeszédhez, és hozzáférést az innovációkhoz, valamint az üzleti jelentőséggel bíró információkhoz. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás idén már a »Future Robotics Hall« névre keresztelt C6-os csarnokot is magába foglalja.”

A robotika és az automatizálás iránt nem csökken a kereslet

A robotika és az automatizálás kulcsfontosságú technológia a versenyképesség, a minőség és a fenntarthatóság szempontjából. Ennek megfelelően az automatizálási megoldásokra nagyobb igény mutatkozik, mint valaha, ami a kiállítók magas részvételi hajlandóságában is visszatükröződik. A szakvásár jelentőségét olyan iparági éllovasok hangsúlyozzák ki, mint az ABB, a FANUC, a KUKA és a YASKAWA. Új kiállítónak számítanak többek között a Basler, a Baumer, a Hanwah, a Nokia Solutions & Networks, a Schaeffler Technologies és a ZF Friedrichshafen. Különösen erős a kiállítói jelenlét a C6-os csarnokban helyet kapó együttműködő mobil robotika területén. A külföldi kiállító cégek körében pedig már hónapokkal az eredeti megnyitóünnepség előtt 12 százalékos növekedést regisztráltak az ezt megelőző, 2018-as rendezvényhez képest.

Az autonóm gyártás jövőképe

Az olyan témák, mint a digitalizálás, a Big Data és a mesterséges intelligencia, óriási lehetőségeket kínálnak a gyártó vállalatok számára. De hogyan profitálhatnak azok mindebből? Mennyire lehet automatizálni a jövő gyárát? Lehetséges és észszerű-e további lépések megtétele az autonóm gyártás irányába? Milyen szerepet fognak játszani a jövőben az emberek? Nem kétséges, hogy napjaink valósága még messze van az autonóm gyártás jövőképétől. A technológiai fejlődés gyors üteme azonban a lehetőségek és a forgatókönyvek nyílt átbeszélését sürgeti, mert a gyártás a szekvenciálistól a mátrix termelési rendszer felé mozdul el. Ehhez rugalmasabb önvezető anyagmozgató járművek kellenek, a gépeknek összetett feladatokat kell egyre autonómabb módon megoldaniuk, a szoftverek pedig még hálózatosabbá és intelligensebbé válnak.

Találkozzunk 2020. december 8–11. között Münchenben, az automatica kiállításon!

Fő kiállítói célcsoportok:

 • Integrated Assembly Solutions
 • Ipari robotika
 • Professzionális szervizrobotika
 • Ipari képfeldolgozás
 • Hajtástechnika
 • Pozicionálórendszerek
 • Szenzorok
 • Vezérléstechnika és ipari kommunikáció
 • Biztonságtechnika
 • Ellátástechnika
 • Szoftver és Cloud Computing
 • Szolgáltatások, szolgáltatók
 • Kutatás és technológia

Az automatica szakvásárra elővételben belépőjegy az interneten keresztül rendelhető. Használja ki a lehetőséget, hogy elővételben olcsóbban válthatja meg a jegyét, mint a helyszínen, Münchenben. Ezzel nemcsak pénzt, hanem időt is megtakaríthat.

Az automatizálás és az IT kapcsolata

A digitális átalakulás a gazdaság minden területét lefedi, és új gondolkodást, új szövetségeket, új folyamatokat és struktúrákat hív életre. A várhatóan mintegy 80 kiállítót felsorakoztató IT2Industry kiállítási terület, az IIoT Fórum, valamint a Smart Maintenance Pavilion a robotika és az automatizálás, az információs technológia, a felhőalapú számítástechnika és a Big Data teljes spektrumát átfogják majd.

IIoT-konferencia

Annak érdekében, hogy a gyártást és az IT-t közelebb hozza egymáshoz, az automatica új formátumot vezet be az IKT-környezet egyik vezető médiaházával, a Heise Verlaggal együttműködve. Az IIoT-konferencia részeként a klasszikus automatizálási témakörök az IT-vel kapcsolatos előadásokkal vegyülnek. A cél az automatizálási mérnökök és a szoftverfejlesztők, valamint az informatikai szakemberek közötti szakadék áthidalása.

A szenzortechnika területének kiszélesítése

A releváns adatok képezik az olyan technológiák alapját, mint a Big Data és a mesterséges intelligencia. Az érzékelők az értéklánc fontos részévé válnak, így az automatica idén először dedikál egy kiállítási területet a szenzortechnika számára. A „The Sensor Show” célja, hogy fokozottan összpontosítson a szenzorok, a tesztműszerek, illetve a méréstechnológia integrációjára, az értéklánc kiteljesítésére. A „Sensor Show Congress”-en, valamint a „The Sensor Show” hálózati fórumain olyan jól ismert cégek jelennek majd meg, mint a BMW Group, a Deloitte, a Tesla, a Hugo Boss, az MTC Aero, a Dell EMC, a General Motors és a TATA Technologies.

A tematikus megjelenés segíti az üzletkötést

A kiállítás vonzerejét tovább növelik a szakértői fórumok, a nemzetközi kongresszusok, a felhasználói bemutatók, valamint a szolgáltató robotika kiállítási területe – például a tervezett AI-Lab. A résztvevők a szakértőkkel vitathatják meg az iparban alkalmazható gyakorlati forgatókönyveket a digitális átalakulás, az ember-gép interfészek, valamint a mesterséges intelligencia témaköreiben. Az előadások legfontosabb témái: munka 4.0, kollaboratív robotok a gyakorlatban, mobil robotika a logisztikában, mesterséges intelligencia a termelésben és az adatelemzés. Az automatica keretein belül tartják meg a világ vezető robotikai konferenciáját, a Nemzetközi Robotika Szimpóziumot is, ahol több mint száz beszélgetés nyújt betekintést a „legkorszerűbb” robotikai technológiákba.

Automatizálás a következő generáció számára

A képzett munkavállalók hiánya központi kérdésnek számít az iparban. Az automatica szakvásár több kezdeményezése – többek között a Start-up Aréna, az akár 250 résztvevős Makeathon verseny és az új formátumú „VDMA Robotics Challenge” – hívja fel a fiatal generáció figyelmét az automatizálási iparban rejlő lehetőségekre. A kiállításon való részvétel tehát a fiatalok számára is komoly lehetőségeket kínál a szakmai fejlődéshez.

www.automatica-munich.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek