Automatizálási fellegvárrá vált Törökbálint

Tavasszal költözik új székházába a FANUC magyarországi leányvállalata

2018. március 26., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás elektromos fröccsöntőgép Fanuc ipari robot marógép megnyitó robot robotika székhely vezérlés

„A legutóbbi 10 év egyik legjelentősebb mérföldkövéhez értünk” – így jellemzi Mezei Tamás, a FANUC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a leányvállalat azon lépését, hogy saját székházat épít Törökbálinton. A Magyarországon mintegy 12 éve jelen lévő leányvállalat egy apró irodaházban kezdte meg működését, de mára az egyik legjelentősebb hazai ipari automatizálási beszállítóvá nőtte ki magát.

Az elmúlt évtized ipari trendjei, a gyártó cégek egyre magasabb minőségbiztosítási elvárásai ötvözve a költségcsökkentési erőfeszítésekkel, a munkaerőhiánnyal és a gazdaság, kiemelten pedig az autóipar fellendülésével, mind táptalajt biztosítottak az ipari automatizálási megoldásokat nyújtó cégek növekedésének. Mindemellett a világszinten a FANUC-nál lezajló harmonizációt célzó változás, a robot és szerszámgép divízió összeolvadása elkerülhetetlenné tette, hogy a FANUC tovább bővítse Magyarországon kapacitásait.

A Törökbálinton épülő székház mind méretében, mind funkcionalitásában többszörösen felülmúlja majd a cég jelenlegi telephelyét. Bagdi Attila, a FANUC Hungary Kft. marketing- és üzletfejlesztési specialistája szerint az ügyfelek többek közt gyorsabb szervizreakciókban, megnövelt tréningkapacitásban, tesztgyártási és gépmegtekintési lehetőségekben tapasztalhatják majd meg az új épület előnyeit.

Minek köszönhető, hogy a közvetlen képviselet megalakulása után viszonylag rövid idővel már rekordméretű székház épült?

A válasz az európai, de inkább világszintű trendekben keresendő, ami a magyarországi fejlődésre is jelentős hatást gyakorolt. Az elmúlt évtizedben Európában, és azon belül Kelet-Közép-Európában is hatalmas fejlődésen ment keresztül az autóipar, ami hagyományosan az automatizálási megoldások legnagyobb felvevőpiaca. A gépjárműipar Magyarországon is húzóágazattá nőtte ki magát, és napjainkban a teljes feldolgozóiparra vetített részaránya már több mint 30 százalék, a teljes magyar áruexportban pedig mintegy 22 százalékos súllyal esik latba. Mivel a gépjárműiparra mi is megkülönböztetett figyelemmel tekintünk, kedvezően alakult a hazai FANUC leányvállalat sorsa. Nemcsak a robotok, hanem fémmegmunkáló és műanyagfröccsöntő gépeink is ebben a szegmensben a legnépszerűbbek.

A hamarosan megnyíló székházunk Magyarországon az egyik legnagyobb központnak számít az ipari automatizálás terén, mellyel reményeink szerint még magasabb szintre tudjuk emelni ügyfeleink kiszolgálását.

Mit lehet tudni az épület elrendezéséről?

A 3 500 négyzetméteres épület egy 10 ezer négyzetméteres telken terül el, ami komoly lehetőségeket tartogat magában a további fejlődéshez. A jelenlegi irodánkban a bemutatóterem és a tréningszoba egy és ugyanaz, ami folyamatos egyeztetést tett szükségessé. Ez a nehézség megszűnik, hiszen az új bemutatóterem mintegy tízszerese lesz a mostaninak, és emellett három tágas tréningszoba is rendelkezésre áll majd. Külön teremben zajlik majd a vezérlők, szerszámgépek és ipari robotok oktatása. A jelenlegi 1 helyi és 3 külső raktárhelyiséget egyetlen hatalmas raktárba vonjuk össze, ami tekintélyes részét teszi ki az új épületnek, és a jövőben is drasztikusan tovább bővíthető. A műhelyben tesztvágásokat és szerszámpróbákat végezhetünk majd, de ez ad teret a retrofit üzletágnak és a gépek testreszabásának is, hogy a lehető leggyorsabb szállítási határidőket vállalhassuk időnyomás alatt lévő partnereinknek. Nem titkolt célunk az sem, hogy a tárgyalók és az előadótermek szakmai programoknak, ügyféltalálkozóknak, iparági eseményeknek, konferenciáknak is otthont adjanak a jövőben, így a céget még jobban bevonjuk az ipar vérkeringésébe.

Milyen megnyitóra számítsunk?

Nagy hangsúlyt fektetünk a székházavató rendezvénysorozatunkra, melyre 4 teljes napot szánunk színes programokkal. Az első napon a FANUC japán alapítója és kísérete, valamint a FANUC európai vezetősége érkezik egy megnyitóceremóniára. Az azt követő két napon a teljes ügyfélkörünknek lehetősége nyílik egy nyílt nap keretében megtekinteni a székházunkat, valamint a rendezvényen kiállított gépeket. Minden beüzemelt gép megtekinthető lesz a nagyközönség számára, gépismertető prezentációkat tartunk az érdeklődőknek, valamint a vendégeket a műszaki és értékesítő kollégák fogják végigkalauzolni az épületben. Az utolsó napot pedig egy felsőoktatási szakmai nap színesíti majd, melynek során többek közt izgalmas iparági vendégelőadók osztják meg a való életből merített tapasztalataikat az automatizálás világáról.

Az új székház jelentheti azt is, hogy régiós szinten is kiemelt figyelmet kap a hazai képviselet?

Erre van esély, de az építkezés mögött inkább a FANUC azon filozófiája húzódik meg, hogy minden piacon a lehető legközelebb legyen az ügyfelekhez. A gyors kiszolgálás érdekében minden leányvállalat jelentős pótalkatrészkészleteket halmozott fel, hogy minimalizálja az ügyfeleknél jelentkező állásidőt. A közép-kelet-európai régióban mindenesetre a magyar iroda számít a legnagyobbnak, így műszaki támogatás és alkatrészellátás tekintetében egészen biztosan segítségére leszünk majd a környező országoknak is. Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy a bemutatóteremben minden FANUC gépcsaládból – robotok, vezérlők, szervomotorok, fémmegmunkáló és fröccsöntő gépek – megtalálható lesz legalább egy modell, ami a szakmai rendezvények tető alá hozását is lehetővé teszi.

A székház felépítése már a magyar piac zökkenőmentes kiszolgálása érdekében is elengedhetetlen volt. A gépek, alkatrészek, készletek és a kollégák egy helyen tartása mindenképpen hatékonyságnövekedést is jelent majd.

Milyen mértékben változtak a Magyarországra vonatkozó célok a beruházással?

A hazai piaci jelenlétünk már korábban elérte azt a szintet, hogy a kapacitás bővítése indokolt legyen, azonban a japán cégeknél minden lépést alaposan megfontolnak. A türelem azonban kifizetődött, és kézzelfogható a nagyszerű eredmény. Az üzleti cél nem változott jelentős mértékben: tovább kell haladnunk előre azon az úton, amire 12 évvel ezelőtt ráléptünk. Évről évre bővül az ügyfélkörünk, és azt gondolom, túlzás nélkül mondhatom, hogy a FANUC egyik meghatározó beszállítójává vált a magyar iparnak. Ha ezt a fejlődést sikerül fenntartanunk, azzal mindenki maradéktalanul elégedett lesz.

Csatlakozzon a japán gyártásautomatizáló vállalat irodamegnyitó és nyíltnap sorozatához május 15-18 között

További információ és regisztráció a www.fanuc.hu/megnyito oldalon.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek