A művészet ott kezdődik, ahol a technika véget ér

2015. június 03., szerda, 14:11

Címkék: autóipar AVL hajtástechnika képzőművészet kiállítás

Amikor a tanult ismeretek, a tapasztalatok és a napi rutin már nem segítenek, az emberi kreativitás mindig új megoldásokkal hozakodik elő. A fejlett kreativitás nemcsak a művészetben, hanem az élet számos területén megjelenik. Ez a szellemiség hatja át évek óta a regensburgi AVL Software & Functions és a Regensburgi Egyetem művészeti szakos hallgatóinak találkozásait is. A „Kunst trifft Technik“ vezérelv számukra magától értetődő, a diákok által megalkotott képek pedig e találkozások által inspirált gondolatok gyümölcsei.

A grazi székhelyű AVL egy világszerte 45 telephellyel rendelkező nemzetközi vállalat, ahol mérnökök és feltalálók nemzetközi környezetben, közösen, a legmodernebb hajtástechnika fejlesztésén dolgoznak mindazt ideértve, ami ekörül forog.

Mivel a határokon átívelő kommunikáció hozzátartozik egy innovatív vállalat hétköznapjaihoz, az AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft Budapestre hozza immár másodszor a regensburgi kiállítást.

A tavalyi évben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban bemutatkozott nagysikerű kiállítást, az újabb képeket idén az Osztrák Kulturális Fórumban mutatják be.

Dirk Janetzko, az AVL AUTÓKUT ügyvezetője külön örül annak, hogy ezen kiállítással több területet is összekötnek: művészeti hallgatókat technikusokkal, a művészetet, két várost, de három országot, melyek ugyanazon folyó mentén helyezkednek el.

A közös művészeti projekt ötlete Dr. Georg Schwab, az AVL Software and Functions ügyvezető igazgatójának és az egyetem művészeti docensének, Josef Mittlmeiernek találkozásából fakadt. Azóta diákok és mecénások évente olyan témákkal foglalkoznak, melyek a nemzetközi mérnökcsapat feladatait és álláspontjait helyezik a képek középpontjába.

A fiatal művészeknek ez egy nagyszerű lehetőség, hogy elgondolásaikat kiállítás-érett művekbe öntsék, és a nagyközönség elé tárják. A fejlesztők a fiatal művészek képein keresztül számukra addig szokatlan aspektusból tekinthetnek munkájukra; szakmai hétköznapjaik rendhagyó módon kerülnek megvilágításra és méltatásra.

Az AVL berkein belül a képzőművészet és a mérnökök kapcsolata nem szokatlan. Dr. Georg Schwab szerint „a cég egyik értéke az úttörő szellem, mely a kreativitást, mint az intelligencia alapvető formáját hordozza magában, másfelől pedig azt a készséget is jelenti, hogy az ember új utakat találjon és konstruktívan álljon hozzá a kihívásokhoz.” A konstruktív ötlet kibontakozása felett érzett öröm az emberi intelligencia egyik ismérve, melyben művészeknek és mérnököknek egyaránt részesülniük kell. Leonardo da Vinci óta tudjuk, hogy az emberi intelligencia művészet és tudomány között nem ismer határokat.

Függetlenség, felelősség, bizalom – mind előfeltételei a kreatív gondolkodás kibontakozásának; annak, hogy az elgondolás felett érzett öröm tovább fejlődjön, és olyan értékké váljon, amilyen az AVL csapatszellemét is jellemzi. Aki azonban ezek után azt várja, hogy ez a felfogás vagy a feltalálók mindennapjainak egyszerű eszközei a diákok képein ennyire hangsúlyosan jelenik meg, az csalódni fog.

Az egyszerű kétdimenziós megjelenítések helyett a fiatal művészek ugyanis e gondolatok többértelműségét keresték, átütő képi erejű metaforák és allegorikus jelentések után kutattak, és autentikus látásmódjukkal a személyes élményeikhez és tapasztalataikhoz fűződő tartalmi kapcsolatot is megjelenítették.

A hangsúlyos szerep itt a realisztikus festészeté, mivel a termékeny eszmecsere megjelenítése volt a cél, nem pedig a kortárs extrém látásmódok szubjektív kifejezése. Az izgalmas kérdés „Mi köze van ennek a képnek a mérnökökhöz, a technikához, az elme értékeihez?” érdekes beszélgetésekhez vezethet művészek, házigazdák és vendégeik között.

Az idei művekben a művészek olyan absztrakt összefüggéseket próbálnak konkrét, költői vagy allegorikus formában megjeleníteni, mint a „funkció”, vagy „software”. A szemlélőt arra csábítják, hogy a szoftverek és funkciók megnyilvánulásainak hatásait továbbgondolja, továbbálmodja és emlékezzen is rájuk.

A diákok bonyolult műveiben felszínre tör a festészet egyik erőssége, alkalmat ad az élményt adó intuitív alkotásra, megmutatkozik a fantázia és a valóság hatalma túl az érzékelhető dimenziókon, ezáltal bizonyítva, hogy a feltalálók és a művészek kapcsolata létfontosságú és termékeny!

A kiállítás az Osztrák Kulturális Fórum kiállítótermében 2015. május 19. - augusztus 24. között tekinthető meg.

1068 Budapest, Benczúr u. 16.

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 09:00-16:00 óra között.

A kiállítás megnyitója: 2015.06.18. 18:00 óra.

A részvételi szándékot a következő elérhetőségeken kérjük előzetesen 2015.06.15.-ig jelezni:

AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft. Friz Réka: +36-1-382-1400; +36-20-4054787

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek