A jövőt Automatizálásnak hívják

Élelmiszeripari innovációk az AUTOMATICA kiállításon

2016. április 20., szerda, 10:20

Címkék: ABB FlexPicker AUTOMATICA 2016 automatizálás élelmiszeripar Fanuc handling Hornet 565 ipari robot Messe München robotika Stäubli TP80 Fast Picker

Az élelmiszer- és italgyártásra hatalmas költségnyomás nehezedik. A versenyképesség megőrzéséhez elengedhetetlen a költséghatékony automatizálási megoldások alkalmazása. A döntéshez szükséges legátfogóbb körképet a 2016. június 21-24. között Münchenben megrendezendő AUTOMATICA szakkiállítás vonultatja majd fel.

Az automatizálási megoldások gyártói már évtizedek óta kiemelt fontosságú területként tekintenek az élelmiszeriparra, amely alkalmazástól függően akár 100 ezer darab/óra áteresztő képességgel rendelkező rendszereket igényel. A gyűjtő- (másodlagos) csomagolási alkalmazások számára a legtöbb gyártó minden lehetséges teherbíró- és kinyúlási tartományban rendelkezik a megfelelő robottípussal, és ugyanez vonatkozik a számos rendszerben kulcsszerepet játszó gépi látás technológiájára is, ahol a kínálat az intelligens smart kameráktól a vonalkövetést lehetővé tevő átfogó megoldásokig terjed.

A gépi látás számára nagyrészt irreleváns, hogy elsődleges, vagy másodlagos csomagolási alkalmazásban kerül majd felhasználásra. A robotok esetében azonban merőben más a helyzet, hiszen az élelmiszerrel közvetlenül érintkező handling egységek számára alapvető prioritás a szigorú higiéniai előírásoknak való megfelelés. Thomas Kröning, az elsődleges csomagolás területének szakértője szerint „a tisztaterekben dolgozó ultragyors robotoknak a minimális emisszió mellett az iparági szabványnak megfelelő tisztítási eljárásokat is el kell viselniük, és garanciát kell jelenteniük az élelmiszer szennyeződésének elkerülésére. Ennek érdekében előírás, hogy kizárólag az NSF által jóváhagyott, H1-es minősítésűként bejegyzett kenőanyagokat tartalmazzanak.”

A szigorú előírások azt eredményezik, hogy a jelenleg elérhető robotok nagy része kizárólag a másodlagos csomagolási alkalmazások során használható. A piac azonban dinamikusan fejlődik, és az IFR ide vonatkozó legfrissebb statisztikája szerint 2014-ben világszerte 14%-kal növekedtek az élelmiszeripari roboteladások.

A legendás ABB Flexpickerhez hasonló deltarobotok már az elsődleges és másodlagos csomagolási alkalmazásokban is bizonyítottak (Forrás: ABB)

Nagy sebességű kinematika, percenként 200 megfogás

A növekvő kereslet a robotgyártókat is újabb fejlesztések létrehozására sarkallja, ennek eredményeként az AUTOMATICA kiállításon is számos innováció várható a nagy sebességű kinematika területén, ahol valószínűleg a deltarobotok jelentik majd a szakvásár technológiai fénypontjait. A nagy sebességű alkalmazások „ősatyjaként” is nevezhető ABB FlexPicker már történelmet írt ezen a területen, ma pedig az IRB 360 termékcsalád számos verziója elégíti ki a megnövekedett felhasználói igényeket. Fontos megjegyezni, hogy minden FlexPicker verzió alkalmas a hús- és tejtermékek erősen nedves környezetében történő munkavégzésre is, és megfelel a vonatkozó higiéniai előírásoknak is. A termékcsalád még IP69K védelmi kialakítású, rozsdamentes acél változatban is elérhető, ami lehetővé teszi a gőz és a nagynyomású forróvizes tisztítóberendezések használatát.

A kiállításon kerül sor a nagysebességű pick & place alkalmazásokra új delta kinematikával kifejlesztett Hornet 565 bemutatójára is. „Megnöveltük a rendszer teljesítményét és hatékonyságát, hogy még nagyobb mértékben járulhasson hozzá a termelési költségek csökkentéséhez,” jelentette ki a Hornet 565 kapcsán dr. Klaus Kluger, az Adept ügyvezető igazgatója.

A Fanuc sem maradhatott le a kreatív delta kinematika fejlesztésében. A japán gyártó 3 tengelyű (triaxiális) csuklói hattengelyes kinematikát kölcsönöznek a deltarobotoknak. Amennyiben „csak” pick & place alkalmazásban kívánjuk a robotot használni, a három tengely is elegendő, ha azonban az egységnek vizsgálati feladatokat is el kell látnia, vagy a megfogott terméket a tengely körül forgatni is kell, a szabadsági fok bővítésére van szükség.

A nagy sebességű alkalmazások területén a deltarobotok olyan forradalmi újításokkal kényszerülnek versenyezni, mint az Epson Spider, vagy a szupergyors Stäubli TP80 Fast Picker. Egyik robot sem most először kerül majd a müncheni közönség elé, bár a Stäubli egy kifejezetten az elsődleges csomagolási alkalmazások számára kifejlesztett új verzióval készül a kiállításra. A négytengelyes robot cseppálló HE kialakítással és H1-es minősítésűként bejegyzett kenőanyaggal is elérhető. Ezzel a felszereltséggel a rendszer 200 megfogás/perc csúcsteljesítményre képes.

A napi tisztítási ciklusok ellen felvértezett, zárt konstrukciós, HE-kialakítású Stäubli robot az omlós halrudak válogatására is képes (Forrás: Winkler)

Középpontban az új alkalmazások

Az automatizálási megoldások fejlődéséből és terjedéséből nemcsak a gépgyártók és az élelmiszeripari vállalkozások profitálnak, hanem a fogyasztók és a munkaerőpiac is. Jó példa erre az Északi-tengeren kifogott garnélarákok kezelése: ha azok automatikus tisztítása és hámozása Németországban történne, egyből szükségtelenné válna a marokkói telephelyre történő 6 000 kilométeres utaztatás, ami új munkahelyeket hozna létre Németországban, és a fogyasztók is frissebb árut kapnának kézhez. Ugyanolyan frisseket, mint az Emden közelében található TST-nél hattengelyes robotok által csomagolt halrudak esetében. A halrudakat négy darab hattengelyes, HE kialakítású Stäubli robot válogatja három műszakban, akár 300 tonna/nap áteresztő képességgel. Ez a mennyiség meglehetősen komoly teljesítménynek számít, hiszen az omlós termékre sok minden elmondható, csak az nem, hogy könnyen mozgatható és csomagolható. Pozitív mellékhatás: a 2011-es beruházásnak köszönhetően 160 új munkahely jött létre.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet majd az új automatizálási megoldások a mindennapi gyakorlatba történő átültetésének szemléltetésére is. Lehet szó akár Panasonic robotokkal végzett paradicsomszedésről, vagy vízsugárral történő tésztavágásról, a potenciális élelmiszeripari projektek tekintetében szinte korlátlan az ipari automatizálás innovációs ereje.

www.automatica-munich.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek