Yamazaki Mazak Szerszámgépmúzeum

Méltó elismerés a technológiai fejlődésünkhöz nagymértékben hozzájáruló és a társadalmat alakító „anyagépeknek”

2020. június 12., péntek, 06:00

Címkék: forgácsolás Japán szerszámgép szerszámgépipar Yamazaki Mazak

A Yamazaki Mazak a szerszámgépek fejlődése, valamint az iparra és napjainkra gyakorolt hatása előtt tiszteleg az új, Japánban, Minokamóban alapított Yamazaki Mazak Szerszámgépmúzeummal.

A 2019-ben, a vállalat fennállásának 100. évfordulójának évében megnyitott múzeum bemutatja a szoros kapcsolatot a Mazak 100 éves történelme és a technológia fejlődése között. A múzeum végigvezet a 18. századi szerszámgépektől egészen a napjaink modern kori automatizálási megoldásaiig. A látogatók egy teljesen automatizált, innovatív IoT-technológiát alkalmazó, más gyártási folyamatokhoz szükséges alkatrészeket gyártó aktív gyártósort is megtekinthetnek. Így a múzeum egyszerre állít emléket a technológia fejlődésének és szolgál inspirációként a jövő generációi számára.

A kiállításon bemutatásra kerül a szerszámgépek „anyagép” szerepe, mivel a többi fontos iparág, mint a repülőipar, az egészségügyi és gépjárműipar, zavartalan működéséhez és fejlődéséhez nélkülözhetetlen alkatrészek gyártásának alapjául szolgálnak.

 

A Mazak nagyon komolyan kezeli a koronavírus (COVID-19) világszintű elterjedésével kialakult helyzetet, ügyfelei, partnerei és alkalmazottai egészsége prioritást élvez. A megfelelő egészségügyi óvintézkedések betartása mellett azonban továbbra is elkötelezetten dolgozunk a teljes körű ügyféltámogatás és a szervizszolgáltatások fenntartásán. Szükség esetén munkatársaink telefonon és e-mailben is elérhetők (részletek lent), továbbá szerviz, alkatrész, gépregisztráció vagy egyéb műszaki igényét a Mazak Szerviz és Alkatrész applikáción keresztül is eljuttathatja hozzánk.

Az alkatrészellátás továbbra is működik, de a szabad forgalmat befolyásoló kormányrendeletek bevezetése akadályozó tényező lehet.

Bízunk benne, hogy minimalizálhatjuk a munkák során felmerülő zavart. Kérjük, amennyiben kérdése van, forduljon bizalommal a területi Mazak-irodához. Elérhetőségeink:

Szerviz: 06-70/630-6037, service@mazak.hu

Alkalmazástechnológia: applications@mazak.hu

Értékesítés: sales@mazak.hu

Az informatív kiállítások számos tradicionális szerszámgépet még működőképes állapotban mutatnak be, valamint olyan, pl. autó-, repülő- vagy gőzmozdonyalkatrészekkel párosítják őket, amelyek létrejöttében a szerszámgépek létfontosságú szerepet játszanak. Ezeket a gépeket és alkatrészeket fokozott odafigyeléssel, különböző gyártók bevonásával restaurálták, így az összes iparág örökségét hitelesen képesek szemléltetni. A kiállítás azt is bemutatja, mennyire szerves részét képezték a szerszámgépek a többi szektor folyamatos technológiai fejlődésének. A múzeum külön oktatósarokkal is rendelkezik, ahol a gyerekek élvezhetik az aktív tanulási lehetőségeket, és többet tudhatnak meg a múlt, jelen és jövő technológiáiról.

A múzeum kialakításakor nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra. A korábban a lézervágó gépek összeszerelésére használt, 11 méterrel a föld alatt elhelyezkedő üzemet alakították át erre a célra, így tovább hasznosulnak a létesítmény adottságai. Belső hőmérsékletének szabályozását például geotermikus energia felhasználásával oldották meg, aminek következtében az ehhez szükséges energiaigénye jelentősen kevesebb, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező felszíni épület esetében lenne.

„A világ gyártási tevékenységeinek jelentős részét végzik szerszámgépeken, így elmondható, hogy elengedhetetlennek számítanak mindennapi életünkben – nyilatkozta Richard Smith, a Yamazaki Mazak Europe európai egységének ügyvezető igazgatója. – A Yamazaki Szerszámgépmúzeum méltó elismerése ezeknek az »anyagépeknek«, amelyek nagyban hozzájárultak technológiai fejlődésünkhöz, és jelentős hatással vannak társadalmunk alakulására.

Mivel ezeket a gépeket többnyire ipari termelésre használják, a nagyközönség talán nincs is tudatában létezésüknek és széles körű felhasználtságuknak. Reménykedünk benne, hogy ez a 100. évfordulónkon nyílt egyedi múzeum megfelelően mutatja be a szerszámgépek fontosságát a következő generációk számára, és azt, hogy a Mazak milyen szerves része volt a mögöttük álló technológia fejlesztésének.”

www.mazakeu.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek