Alkatrészeket nyomtatnak Magyarországon

Üzembe helyezik az ország első poliamidporos gyors prototípusgyártó berendezését

2013. június 16., vasárnap, 15:31

Címkék: 3D nyomtatás Formiga P110 SLS fröccsöntés KertyParty poliamidpor prototípusgyártás szerszám Varinex

Másfél évtizede nyújt szolgáltatásokat a gyors prototípusgyártás területén a Varinex Zrt., amely az elmúlt években kiépített egy korszerű gyors szerszámgyártási technológiát, ehhez kapcsolódóan különböző fémöntvények prototípusainak, prototípus-szériáinak előállítására is vállalkozik. A gyors prototípusgyártásban a 3 dimenziós nyomtatás során eddig elsősorban az Objet technológiát alkalmazta, ami UV fényre polimerizálódó műanyagot használ alapanyagként. A Varinex Zrt. ezt a szolgáltatást kívánta kiegészíteni a poliamidporos SLS technológiával.

A Varinex Zrt. az EOS GmbH SLS technológiájú poliamidporos berendezését meglévő gyors prototípusgyártó eszközei mellé abból a célból kívánta beszerezni, hogy azzal lehetővé váljon olyan prototípusok, vagy kisszériák gyors gyártása, amelyeknek mechanikai tulajdonságai nagyon közel állnak a fröccsöntött alkatrészek tulajdonságaihoz. A berendezés beszerzése előtt a termékfejlesztéssel foglalkozó partnerei ezen igényeit nyugat-európai alvállalkozó igénybe vételével elégítette ki. Az EOS GmbH FORMIGA P110 típusú poliamidporos SLS (szelektív lézer szinterezés) technológiájú berendezése beszerzésével a Varinex Zrt.

 

Formiga P 110 (Kép: EOS)

 

Magyarországon elsőként lesz képes olyan teherbíró prototípusok előállítását szolgáltatásként nyújtani, melyeknek mechanikai tulajdonságai megközelítik a fröccsöntött alkatrészekét. Az „Innovációs eredmények hasznosítása a Varinex Zrt.-nél című projektre az Új Széchenyi Terv keretén belül a társaság 25 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, az új technológia üzembe állítása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az új technológia első nyilvános hazai bemutatkozására 2013. június 20-án kerül sor a Varinex Zrt. KertyParty rendezvényén, amikor a cég prototípus műhelyének ajtaja nyitva áll korszerű eszközök és technológiák iránt érdeklődő szakemberek előtt. A rendezvényen és a FORMIGA P110 SLS prototípusgyártó berendezés bemutatásán való részvételhez itt lehet regisztrálni.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek