Hogyan befolyásolja a nitrogéntisztaság a költségeket?

2023. szeptember 27., szerda, 06:00

Címkék: atlas copco gáz gázipar ipari gáz kompresszor

A nitrogén nagy szerepet játszik különböző ipari alkalmazásokban. A víz, a villamos energia, a gáz és a sűrített levegő mellett gyakran az ötödik közműként emlegetik. Ez a cikk segít megérteni a helyszíni nitrogéntermelés gyakorlati, pénzügyi, biztonsági és környezetvédelmi előnyeit és azt, hogy mi a különbség a nitrogén tisztasága és minősége között.

Mielőtt megvizsgálnánk, hogy egy gáz, például a nitrogén (N2) vagy az oxigén (O2) tisztasága milyen hatással van a költségekre, először is fontos tisztázni egy gyakori tévhitet, miszerint a gáz tisztasága és a gáz minősége ugyanaz. Ez nem így van. A gáz tisztasága csak a koncentrációjára utal, például a 95%-os tisztaságú nitrogén 5% oxigént tartalmaz. A gázminőség a szennyező anyagok további jelenlétére utal. Olvasson tovább a gázok minőségéről és tisztaságáról.

Miért lehet olcsóbb a saját nitrogén?

Mert a helyszíni gázgenerátorok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy saját maguk állítsák elő az alkalmazásuknak megfelelő tisztaságú nitrogént. Ez pedig lehetővé teszi számukra, hogy jelentősen csökkentsék ipari gázköltségeiket, mivel a kisebb tisztaságú gáz előállítása kevesebb energiát igényel.

A palackokban vagy ömlesztett szállításban vásárolt gáz viszont mindig ugyanolyan nagy tisztaságú, ami a kriogén gyártási folyamat következménye. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nagy része olyan nagy tisztaságú gázhoz jut (és túlköltekezik), amelyre az alkalmazásuknak nincs is szüksége.

Olvasson tovább arról, hogyan befolyásolja a nitrogén vagy az oxigén tisztasága a költségeket.

A hatékonyság, a teljes tulajdonlási költség, az alkalmazottak biztonsága és a környezeti hatások tekintetében a helyszíni nitrogéntermelés sok előnnyel jár. Ráadásul a helyszíni termeléssel teljes mértékben ellenőrizheti az adott alkalmazáshoz előállított nitrogén tisztaságát, nyomását és mennyiségét.

A nitrogén vásárlása vagy lízingelése esetén a költségek gyorsan összeadódnak, és Ön folyamatosan ki van téve olyan ellenőrizhetetlen külső tényezőknek, mint a hosszú távú szerződés, az áremelkedés, a logisztikai költségek vagy a folyékony nitrogén tárolásának veszélyei.

A helyszíni termelés mindezen tényezőkre megoldást ad, nemcsak azért, mert a nitrogén körülöttünk jelen van a levegőben, hanem más okok miatt is: a beszállítótól való beszerzés során felmerülő költségek töredékéért érhető el, és alacsony környezeti lábnyomot hagy maga után.

Azok a vállalatok, amelyeknek napi szinten van szükségük nitrogénre, sokat nyerhetnek a gáz helyszíni előállításával. Az előnyök közé tartoznak:

  1. A legalacsonyabb összköltség egy egységnyi előállított nitrogénre vetítve - javuló eredményesség
  2. Nincsenek hosszú távú és bonyolult, harmadik féllel kötött ellátási szerződések - stabil és kiszámítható költségek
  3. Nulla gáz- és pénzpazarlás - a gáztermelés költsége arányos a felhasználással
  4. Az utántöltésekhez szükséges megrendelések és feldolgozásuk eltűnnek - alacsonyabb adminisztrációs / logisztikai költségek
  5. Teljes biztonság - nincs nagy mennyiségű gáztárolás a helyszínen
  6. Nincs tárolási és szállítási költség - alacsony környezeti lábnyom
  7. Megbízható működés - garantálja a folyamatos száraz, kiváló minőségű és stabil tisztaságú nitrogénellátást.
  8. Kompakt és csendes - a csendes működés lehetővé teszi, hogy a gépet a termelési területre telepítse. Nincs szükség külső tartályokra a stabil ellátáshoz

A helyszíni gáztermelés előnyeit az alábbi rövid videóban is megtekintheti:

 

Milyen technológiákkal lehetséges a helyszíni nitrogén-előállítás?

A nitrogéngenerátorok két fajtája ismert:

  • PSA technológia: A PSA (Pressure Swing Adsorption - nyomáslengetéses adszorpció) technológiát alkalmazó generátorok nagy tisztasági (akár 99,999%) és áramlási (1100 Nm³/h) szintre képesek, amelyre az elektronikai, vegyipari és gyógyszeripari folyamatokban van szükség. Ezek a helyszíni nitrogéngenerátorok két összekapcsolt toronyból állnak, amelyek közel folyamatos nitrogénáramlást bizitosítanak.
  • Membrán technológia: A membrános módszerrel előállított nitrogén 95%-99,5%-os tisztasági szintet (állítható) és akár 500 m³/h áramlást is elérhet. Ez ideális a tűzvédelemben, a műanyag fröccsöntésben és az élelmiszer tartósításban való felhasználásra. A membrántechnológiát alkalmazó helyszíni nitrogéngenerátorok előnye a kis helyigény, az alacsony karbantartási és energiaigény.

Az Atlas Copcónál ezen a területen szerzett szakértelmünkkel segítünk Önnek költségmegtakarítást elérni és a minőséget is maximalizálni. Ez úgy lehetséges, hogy a helyben előállított nitrogén tisztaságát az adott alkalmazás alapján szabjuk meg. Mindkét technológiával gyártunk nitrogéntermelő berendezéseket széles nyomássávban és teljesítményben.

Egy kompakt megoldás – a nitrogéntermelő rendszer

A kompakt és azonnal telepíthető nitrogéntermelő rendszer független gázellátást és költségmegtakarítást biztosít. Tartalmaz egy légkompresszort, légkezelő berendezést, nitrogéngenerátort, nyomásfokozót, valamint a szükséges tartályokat és vezérlőket. Mindez egyetlen kompakt, előre üzembe helyezett platóra szerelve. A nitrogén állomásnak köszönhetően Ön egy energiahatékony és megbízható helyszíni nitrogénforrás előnyeit élvezheti.

Olvasson többet a kompakt nagynyomású nitrogéntermelő rendszerünkről:

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/products/nitrogen-generators/high-pressure-skid

Az alábbi rövid videoban bemutatjuk a nitrogéntermelő rendszert:

 

Ha többet szeretne megtudni az Atlas Copco nitrogéngenerátorairól, olvasson tovább (link: https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/nitrogen-generation) vagy lépjen velünk kapcsolatba: kompresszor.hun@atlascopco.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek