Feldolgozóipari trendek 2017-ben

A tendenciák számos új, hosszú idő alatt tökéletesített újításon alapulnak

2017. december 13., szerda, 06:00

Címkék: automatizálás digitalizálás energiahatékonyság feldolgozóipar fenntarthatóság Flexlink hatékonyság ipari robot nyomon követés robot robotika termelékenység trend

Az új és innovatív megoldásoknak köszönhetően a feldolgozóipar figyelemre méltó fejlődésen megy keresztül. A környezetbarát megoldások, valamint a fokozott termelési hatékonyság iránti igény olyan tendenciákat erősít, mint az egyénileg beállított gyártási megoldások, a fenntartható és energiatakarékos termelés, a digitalizálás és az automatizálás.

A termelési kapacitás növelése és a gyártási folyamatok leegyszerűsítése

Az egyénileg beállított termelési megoldások, a fenntartható és energiatakarékos gyártás, a digitalizálás és az automatizálás váltak idén a legfontosabb feldolgozóipari trendekké. Előtérbe került a környezetvédelem, a termelési folyamatok leegyszerűsítése és a gyártási kapacitás növelése.

1. Egyénileg beállított termelési megoldások

A testreszabott termékek iránt mutatkozó kereslet rugalmas, értéknövelő folyamatokat és egyedi anyagáramlási megoldásokat igényel a minőségi és kapacitásigény kielégítésére. A feldolgozóiparban évek óta ismert a tendencia, eddig azonban nem sikerült hatékonyan megvalósítani. Az új digitális megoldások lehetővé teszik a termelési folyamatok egyes iparágak, folyamatok, termékek és üzemek számára történő testreszabását. A digitális technológia ezenkívül lehetővé teszi, hogy a szoftverek és az informatikai megoldások a korábbinál könnyebben alkalmazkodjanak az egyedi gyártási igényekhez. A fejlődés mozgatórugói az individualizált termékek és a nyomon követhetőség.

2. Fenntartható és energiatakarékos termelési folyamatok

Egyértelmű tendencia az energiahatékony és fenntartható termelési folyamatok alkalmazása. A pneumatika helyett előtérbe kerültek az elektromos megoldások – elosztók, stopperek és megfogók – alkalmazása. Több, személyre szabott anyagkombináció került kifejlesztésre, amelyek konkrét gyártási folyamatoknak felelnek meg. Olyan anyagmixek jöttek létre, amelyek alacsony súrlódást és energiafelhasználást tesznek lehetővé. Ez a kombináció általános igénynek számít a legtöbb iparágban. Az új anyagkombinációk kifejlesztéséhez sokszor a természet adja az inspirációt, a víztaszító növények megfigyelése például hidrofób tulajdonsággal bíró anyagok megalkotásához vezetett. A kukoricán, vagy ricinen alapuló műanyagok napjainkban rendkívül népszerűek a biotermékek előállítása során.

3. A digitalizálás segíti az előre nem látható költségek és nem tervezett leállások minimalizálását

A digitalizálás számos módon fejleszti a termelési folyamatokat. Lehetővé teszi, hogy a gyártóberendezések információt cseréljenek egymással annak érdekében, hogy a termelést a berendezés teljesítményéhez igazítsák. A gépek ezenkívül arról is küldhetnek információt, ha olyan hibát észlelnek, ami a jövőben termelési hibát okozhat. Ez megkönnyíti a megelőző karbantartás bevezetését, ami minimalizálja az előre nem látható költségeket, beleértve a nem tervezett leállásokat is. Az információk megosztása közben azonban nagy mennyiségű adat keletkezik. Ahhoz, hogy az adatokból trendeket rajzolhassunk ki, az adatokat ugyanazon a helyen kell tárolni. A cégek nagy része ezért az adatokat a felhőben tárolja. A felhőben lévő adatok összegyűjtésének és elemzésének trendje lehetővé teszi a termelés hatékonyabb tervezését, ami gyakran költség- és időmegtakarításban kamatozódik.

4. A robotizálás javítja a termelési hatékonyságot

Egyértelmű igény mutatkozik a gyártás automatizálására és a robotika fokozott alkalmazására, ami új szintekre emeli a hatékonyságot. Népszerűvé váltak az együttműködő robotok, amelyek az emberek közvetlen közelében is képesek dolgozni, és a védelemről kerítések helyett szenzorok gondoskodnak. Az ember-robot együttműködés egyértelműen növeli a termelés versenyképességét.

Mind az automatizálás, mind a digitalizálás különösen a digitális átállásban élenjáró autóiparban nyilvánul meg. Az autók folyamatosan fejlődnek, és intelligens gépekként már egymással is képesek kommunikálni. Ez a gyártási lánc új elemeit hívja életre, például az akkumulátorok és számítógépek autókba történő telepítéséhez. A termékek digitális fejlesztése ily módon azt is befolyásolja, hogy miként automatizálják az autógyárak a saját termelésüket.

Az itt felsorolt tendenciák számos új, hosszú idő alatt tökéletesített újításon alapulnak. A szenzorok és áramköri lapok gyártása költséghatékonyabbá vált, a szoftverfejlesztés pedig nagy lépéseket tett előre az intelligens funkciók kidolgozásában.

Anders Ek

www.flexlink.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek