Beszélhetünk feldolgozóipari válságról?

A vezető hazai szerszámgép forgalmazók a megrendelés állomány csökkenése ellenére nem látják borúsan az elkövetkező éveket.

2019. november 19., kedd, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító forgácsolás lemezmegmunkálás Optimum rolatast Rother Metal Kft. szerszámgép szerszámgépipar

A nemzetközi szerszámgépipar a nyolcadik éve tartó szárnyalás után 2018 negyedik negyedévében határozott lejtmenetbe kezdett. Ez senkinek sem okozott meglepetést, az okokat már széles körben azonosították és megvitatták. De mennyire lesz tartós a dekonjunktúra és milyen hatással lesz a hazai beszállítókra?

Optimum Hungaria Kft. Werderitsch Gábor ügyvezető igazgató

Az én meglátásom szerint eddig is leginkább a pályázati lehetőségek mozgatták az új gépek iránti keresletet. Ebből a szempontból az idei évet sem nevezhetjük rossznak, a tavalyi – erősen túlpörgetett – kereslethez képest normális üzletmenetnek tekinthető. Az autóipari beruházások lassulása egyelőre nem látszik a forgalomban, mert még mindig a tavalyi pályázatokhoz kötődő gépszállítások határozzák meg a munkánkat. Sok beszállító ugyan nem látja előre a következő fél, vagy egy évet, hanem csak egy hónapnyi megrendeléssel rendelkezik, de a gépek beszerzését nem állították le. A realitásokat figyelembe véve mi sem számítunk nagy lendületre a következő 1-2 évben. Ha nem lesz kapacitás bővítő pályázat jövőre, akkor szolid visszaesés várható; csak azok fognak gépet vásárolni, akiknek arra ténylegesen szükségük van. Ez a kör viszont az elmúlt évektől eltérően már nem elsősorban az autóipari beszállítókat fogja jelenteni, ahol jellemzően nem növelik majd a kapacitásokat, hanem új potenciális piacok után néznek majd. Úgy becsülöm, hogy az autóipari alkatrészgyártásban tevékenykedő ügyfeleink 30-40 százaléka játszott idén a kivárásra. A lassulás azonban egyelőre csak az autóipart érinti. Van több ügyfelünk, akik földmunkagépekbe gyártanak alkatrészeket. Náluk is csökkent a megrendelés állomány a harmadik negyedévtől, de már jelezték, hogy 2020 elejére visszaáll majd a megszokott magas üzletmenet.

Ha csökkennek a bevételek, akkor minden forgalmazó költségeket próbál csökkenteni, vagy más területeken próbálja behozni a kiesett forgalmat. Nálunk ez automatikusan megy és idén talán csak tudatosabbá vált: ha kevesebb forgácsoló szerszámgép fogy, akkor erősítjük a lemezmegmunkáló gépek szegmensét. Ha nincs pályázat, sokan elkezdik kutatni, hogy hol kaphatják meg ugyanazt a műszaki csomagot kedvezőbb áron – ilyenkor gyakrabban kerülünk képbe mi is. Az „ingyenpénz” hiánya a beszerzési tudatosságot erősíti. A beszerzéseket pedig nem kell feltétlenül elhalasztani, csak körül kell nézni a piacon, hogy az igényeinknek megfelelő berendezés hol érhető el kedvezőbb áron.

Itthon kisebb az igény az automatizálásra és meglehet, hogy az elkövetkező egy-két évben még csökken is, hiszen a leépítések ügye egy kétélű fegyver: igaz, hogy csökkenhet a beszállítók megrendelés állománya, másfelől azonban könnyebb lesz szakképzett munkaerőt találni. A munkaerőhiány éppoly kritikus fontosságú egy vállalkozás életképessége szempontjából, mint a megrendelés állomány és egy képzett CNC-forgácsoló még javíthatja is az adott beszállító versenyképességét a megrendelésekét folytatott harcban.

A piac változása véleményem szerint jó dolog. Nem szabad elkényelmesedni, hanem egy cégvezetőnek mindig azon kell gondolkodnia, hogy miként tudna még jobban megfelelni a piaci igényeknek. Ha nekem kellene döntenem egy olyan gépbeszerzésről, ami meghatározza majd az elkövetkező évek gépbeszerzését, akkor mindenképpen egy olyan öttengelyes gépet vásárolnék, ami maximálisan támogatja a termelékenység növelését és a költségcsökkentést. A szűkülő piac ugyanis valószínűleg árversenyt okoz majd a beszállítók körében.

Rolatast Bt., Papp Róbert és Papp Dénes tulajdonosok

A kereslet továbbra is megvan a gépek iránt, ellenben a piac jelenlegi kiszámíthatatlansága miatti befektetői óvatosság a vásárlások elhalasztására készteti az ügyfeleinket. Ezt a változást már 2018 novemberében elkezdtük érezni. Az általunk kínált, természetben is high-tech gépeket nem pillanatnyi elhatározás, hanem több hónapos alapos mérlegelés alapján vásárolják meg az ügyfelek, akiket a piaci rezonancia pedig most halogatásra ítél. Az autóipari szerkezeti elemeket gyártó cégek megrendelés állománya még emelkedett is, a motorkomponensek gyártói viszont behúzták a kéziféket. Ennek megfelelően a nagy alkatrészek precíziós megmunkálására ajánlott CHIRON MILL széria gépei, valamint a nehéz megmunkálásra – például turbófeltöltők gyártására – kifejlesztett STAMA berendezések forgalma továbbra is adott, viszont általánosságban 2018-hoz képest mintegy 25-30 százalékos forgalom csökkenést várunk. Amennyiben értesüléseim helyesek, úgy hasonló tendenciák figyelhetők meg a környező országokban is.

A magyarországi gépbeszerzések nagy részét nem a piaci körülmények termelik ki, hanem állami ösztönzésre valósulnak meg, ami erősen piactorzító hatású. Az anno kedvezőbb áron beszerzett, viszont jóval kevésbé hatékony és sok gyártóhelyet elfoglaló gépekkel egy ilyen lejtmenetben sok beszállító nem tud mit kezdeni. Ebből a szempontból a dekonjunktúra akár üdvözölhető is, hiszen ilyenkor tudatosul az ügyfelekben, hogy a következő gépberuházási döntéseknél már nem mennyiséget kell növelniük, hanem az ésszerű, nyereséges gyártásminőséget. Minden gyárban kincset ér a hely és a cél csak az lehet, hogy adott négyzetméteren minél nagyobb hozzáadott értéket állítsunk elő az egy kész munkadarabra jutó legkevesebb költséggel (cost per part!). A szerszámgépeknél ez a legfontosabb értékmérő és most szerencsére ez kerül az előtérbe: olyan gépeket keresnek az ügyfelek, amelyek kis alapterületen kiváló minőséget gyártanak a megfelelő termelékenység mellett. Fontos kiemelnünk, hogy a gépeink a minőség és az ár tekintetében is a csúcson helyezkednek el, ami bizonyos értelemben hátrány, de a jövőre vonatkoztatott prognózisokat figyelembe véve határozott és mérhető előnnyé válhat.

Érdekes piaci körülmény a retrofit iránti igény erősödése is, az egyik ügyfelünk például az összes gépét felújítja – és esetenként a felújítással egy időben egy másik projekt termékéhez át is építi – majd az elkövetkező években az általunk képviselt CMS-nél. Ez is racionális gondolkozás, hiszen újszerű gépeket kapnak 6 hónapos garanciával az új gép árának feléért. Egyértelműnek látszik továbbá, hogy ha ügyfeleink megrendelés állománya kevesebb, akkor ráérnek átgondolni azt, hogy miként tudnak költséghatékonyabban működni. Ezen folyamat egyik eklatáns példája, hogy több kiemelt ügyfelünk is karbantartási szerződést köt velünk a saját CHIRON gépeire – ezzel elismerve ténylegesen jól képzett szervizcsapatunk szakmai kompetenciáját, kvázi nekünk átadva a géptörténetet és -felügyeletet, így csökkentve a gépállási időket és a saját karbantartó részlegük költség- és időterhelését. Ugyanebből az okból kifolyólag növekszik az innovatív Apodis szűrőtekercsek forgalma is – lehet, hogy majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint egy hasonló másik szűrőtekercs, de helyes beállítással szinte négyszer hosszabb az élettartamuk. Elgondolkodtató adat…

Egy adott vállalaton belül folyamatos termelési nyomás alatt azonban érthető módon viszonylag nehéz feladat átbeszélni, hogy nem költségcsökkentésre, hanem költségoptimalizálásra van szükség minden üzemben, amihez az adott géppark perifériáira is koncentrálni kell.  A hosszú távú költségoptimalizálásra törekvés erősíti a Variocell automatizálási megoldás iránti keresletet is, amire szintén idén akadt több megkeresés, sőt vásárlás is– nem csak új gép beszerzésénél, hanem a már meglévő megmunkáló gépek tekintetében is. Véleményünk szerint jövőre is hasonló szinten marad majd az új gépek forgalma, de már kapunk iránymutatást arra, hogy 2021-ben milyen gépekre milyen mértékben emelkedhet majd a kereslet. Csak bízni tudok abban, hogy az ügyfelekben erősödik az a jövőorientált meggyőződés, miszerint olyan gyártóberendezésekbe és azok perifériáiba ruházzanak be, amelyekkel hosszú távon megoldott a megbízható és nyereséges működés. Ehhez nálunk minden feltétel adott!

Rother Metal Kft., Erdős László ügyvezető igazgató

Nem úgy fogalmaznék, hogy csökkent a szerszámgépek iránti kereslet, hanem úgy, hogy a napirenden lévő projektek egy részét elnapolták. Az óvatosság és a kivárás határozza meg a piacot. A kiváltó ok egyértelműen az autóipari lassulás, amit némileg felerősít a pályázati lehetőségek csökkenése.  Hasonló visszajelzéseket kaptunk a Heller központjából is. A szerszámkereskedelmi üzletágban azonban Magyarországon egyelőre nem mutatkozik a konjunktúra vége, bár a német beszállítóink már azon a területen is csökkenésről számoltak be. A termelő cégek is csökkenő megrendelés állományra rendezkedtek be. A szerszám- és formagyártás területéről már nyáron elkezdtek érkezni a keresletcsökkenésre vonatkozó jelzések, más szektorok októberben érezték meg a visszaesést. 2020-ra már csak kevesen várnak javulást.

Kicsit a 2009-es válság köszön vissza abban, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a használt gépek iránt – a retrofit esetében ez még nem érezhető, de könnyen lehet, hogy az lesz a következő lépés. A másik oldalról viszont egyre több olyan megkeresést kapunk, ami a gépet kulcsrakész állapotban érintené, megfelelő szerszámozással, készülékezéssel és robotizálással. Ez még jellemzően az érdeklődés szintjén marad, de látszik, hogy a jövőben a kulcsrakész gépek felé is elmozdulhat a piac. Az idei évben az volt a célunk, hogy a képviselt márkákkal jobb beszállítói feltételekben állapodjunk meg. Terveink között szerepel, hogy 2020-ban Budapesten is nyitnánk egy irodát, új munkatársakat vennénk fel és a teljesebb portfólióval az árbevételt is növelnénk. A gépértékesítés lehetőségeit a piac határozza majd meg, de biztató, hogy idén több, számunkra új ügyfélhez is sikerült bekerülnünk.”

TechMonitor-összeállítás

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek