Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

2018. március 14., szerda, 19:47

Címkék: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díj fejlesztés innováció iparjog kutatás kutatás-fejlesztés

A március 15-ei nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan került sor a Jedlik Ányos-díjak átadására Budapesten. A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal – elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer létrehozásának 100 éves évfordulóján. A Jedlik Ányos-díjjal a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismeri el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala minden évben. Az idei Díjazottak között területük kiváló szakemberei: fejlesztő-feltaláló, vegyészmérnök, orvos, agrármérnök és tudománytörténész találhatóak.

Az eseményen megjelent és köszöntőt mondott Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára és Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

„Az ipar jelenlegi átalakulása során ma már az legfontosabb kérdés, hogy milyen gyorsan, milyen eszközökkel és mennyire leszünk eredményesek a versenytársakkal szemben. Ebben a versenyben pedig kiemelt szerep jut a szellemi tőkére épülő innovációnak. Ezért a kormány programjának középpontjában a vállalkozások szabadalmi kultúrájának fejlesztése, a KKV szektor szabadalmi ösztönzése és az egyetemek a kutatási, fejlesztési és innovációs eredmények hasznosítása áll” – hangsúlyozta Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és - szabályozásért felelős államtitkára.

Łuszcz Viktor beszédében kiemelte: „Mai, piacgazdaságra épülő társadalmunkban és gazdaságunkban minden korábbinál nagyobb szerepet játszik az innováció. A modern technológiák használata az, ami lehetővé teszi egy vállalkozás számára, hogy nagyobb hozzáadott értéket állítson elő, magasabb áron adhassa el termékeit, szolgáltatásait, és így magasabb bért tudjon ajánlani az ott dolgozó munkatársaknak.” A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke hozzátette: a magyar innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy hazánk sikeresen tudjon megjelenni a külpiacokon, és hogy a képzett munkaerő hazánkban maradjon, illetve hazatérjen.

A Jedlik Ányos-díj 2018. évi kitüntetettjei:     

Juhász Márton - A Now Technologies Zrt. alapítója, fejlesztő, feltaláló. Olyan innovatív megoldásokat kutat, gyógyászati és orvosi segédeszközöket fejleszt, amelyek segítségével a rászorulók élhetőbb életet élnek, ehhez intelligens eszközöket kapnak. A mozgáskorlátozottaknak nyújt segítséget a feltaláló fejlesztése, a GyroSet, kerekesszék-irányító rendszer. Segítségével a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.

Dr. Kemény Lajos - Egyetemi tanár,  az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője. Tudományos munkássága a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányul. Közel száz kutatási és ipari projekt megvalósítója. Szakmai megbízatásai: a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke volt, jelenleg a Magyar Immunológiai Társaság elnöke, az European Academy of Dermatology and Venerology vezetőségi tagja.

Dr. Láng László - Okleveles agrármérnök, mezőgazdasági genetikai szakmérnök, mezőgazdaságtudományi doktor és kandidátus. Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében dolgozik. A közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint 50%-án. 67 őszibúza fajta, 6 őszi durumbúza, 1 tavaszi zab és egy őszi zab társnemesítője. 3 szabadalma, 66 növényfajta szabadalma és növényfajta-oltalma és 24 folyamatban lévő növényfajta-oltalmi bejelentése van.

Dr. Volk Balázs - Okleveles vegyészmérnök, az EGIS Gyógyszergyár hatóanyagfejlesztési igazgatója, szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás. Kiemelkedő a gyógyszerfejlesztés és termelés területén. Kiváló kutató, jelentős szabadalmi portfólióval: 52 db PCT bejelentés társfeltalálója, 51 db magyar bejelentés társfeltalálója, amelyek közül 19 db megadott szabadalom, 20 db bejelentése folyamatban. Az EU országaiban, Japánban és az USA-ban is vannak szabadalmai.

A Honoris causa Jedlik Ányos-díj kitüntetettje: 

Dr. Gazda István - A BME korábbi adjunktusa, az ELTE BTK volt tudományos főmunkatársaként a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója. A Gábor Dénes Főiskola egyik alapítójaként, a tudománytörténet és a technikatörténet országos vezetőtanára. 1994-óta a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója. A Jedlik Ányos Társaság alelnöke. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Tudomány- és Technikatörténeti, Művelődéstörténeti és Orvostörténeti Bizottságainak.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek