A TRUMPF megvásárolja a Philips lézerdióda üzletágát

A tranzakció a legnagyobb üzleti lépésnek számít a ditzingeni gyártó számára a kínai JFY 2013-ban történt felvásárlása óta.

2018. december 20., csütörtök, 15:19

Címkék: fejlesztés felvásárlás kutatás kutatás-fejlesztés lemezmegmunkálás lézer lézertechnológia Philips Trumpf

A lemezmegmunkálás csúcstechnológiáját képviselő TRUMPF felvásárolta a Philips céghez tartozó, ulmi székhelyű Photonics GmbH-t. Az akvizíció kibővíti a cég termékportfólióját és új piaci szegmenst nyit a TRUMPF számára a már eddig is a kínálatban szereplő nagy teljesítményű diódalézerek terén. A Philips Photonics lézerdiódáit többek között okostelefonokban, a digitális adatátvitelben, valamint az önvezető gépjárművek szenzortechnikájában használják. A Photonics GmbH mintegy 280 alkalmazottat foglalkoztat.

„Az akvizícióval új termékvonalat nyitunk és meglévő portfolióinkat egy stratégiailag fontos területtel bővítjük” – jelentette ki Nicola Leibinger-Kammüller, a TRUMPF ügyvezető igazgatóságának elnöke. A felvásárlás révén a TRUMPF szélesebb kínálattal rendelkezik majd a fotonikus rendszerek és a digitális termékek gyorsan növekvő piacán.

A lézerdióda gyártás automatikus optikai ellenőrzése a Photonics GmbH-nál

Lars Grünert, a TRUMPF az új termékvonalért felelős igazgatósági tagja és pénzügyi igazgatója hozzátette: „A Philips Photonics számos kiváló fejlesztőmérnököt foglalkoztat, akik új fotonikus rendszerek számára kövezik ki az utat és tovább erősítik a TRUMPF kutatási és fejlesztési tevékenységét. Együtt szeretnénk fejleszteni a Fotonika üzletágat.”

A TRUMPF közel 340 millió eurót fordított kutatásra és fejlesztésre a 2017/18-as pénzügyi évben, ami 9,5 százalékos fejlesztési ráfordításnak felel meg.

A napelem lapkák (waferek) szemrevételezéses vizsgálata a Photonics GmbH-nál

„A céget 2000-ben alapítottuk és azóta erőteljesen növekedtünk és világszerte több mint fél milliárd mobiltelefont szereltünk fel a Philips Photonics lézerdióda technológiájával – mondta Joseph Pankert, a Philips Photonics üzletág vezetője. – Nagy örömmel tölt el minket, hogy a TRUMPF részévé válhatunk. A felvásárlás biztosítja, hogy a divízió a jövőben is egy rendkívül innovatív cég berkein belül növekedhet tovább.”

A Philips Photonics székhelye Ulmban található, ahol a cég high-tech gyártóüzemében a lézerdiódákat is gyártják. A cég további telephelyekkel rendelkezik a hollandiai Aachen és Eindhoven városokban, értékesítési irodái pedig a kínai Shenzhen, Sanghaj és Qingdao városokban találhatók.

Automatikus chip rögzítés a Photonics GmbH-nál

Mindkét vállalat beleegyezett abba, hogy a vételár üzleti titoknak számít. A tranzakció várhatóan 2019 második negyedévében fejeződik be. A felvásárlást még jóvá kell hagyniuk a versenyfelügyeleti hatóságoknak is.

 

A technológia lényege: a VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser) lézerdióda esetében a lézerfény merőlegesen érkezik a félvezető chip felületére ellentétben a széleken kibocsátó lézerdiódával, ahol a fény a chip egy vagy két oldaláról kilép

www.trumpf.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek