Vasvári lemezbemutató

Az élhajlítás automatizálása tehermentesíti az emberi munkaerőt

2019. július 02., kedd, 06:00

Címkék: BendMaster élhajlítás fiber lézer lemezmegmunkálás lézeres vágás lézertechnológia TruBend 5000 TruBend 7000 TruLaser 5030 fiber Trumpf

Martin Mitterhumer, a PNH Kft. ügyvezető igazgatója következetes a gyártás automatizálásában. A TruBend Cell 5000 berendezéssel az élhajlítási műveleteket is automatizálta, amivel az időmegtakarítás mellett a munkavállalókra nehezedő terheket is csökkenteni tudta.

Beletelt egy kis időbe, amíg a teljesen automatikus TruBend Cell 5000 élhajlító gép teljesen integrálódott a vasvári PNH Kft. gyártási rendszerébe. A késedelem nem a gép hiányosságaiból, hanem azokból a rendkívül különleges alkalmazásokból fakadt, amelyekre Martin Mitterhumer ügyvezető igazgató az élhajlító berendezést szánta. „Rendkívül nagy mennyiségben munkálunk meg kazánlemezt az üzemünkben, és azt akartuk, hogy a TruBend Cell 5000 a folyamathoz szükséges félkör alakú, tál formájú bemélyedések kialakítását automatizálja – jelentette ki Martin Mitterhumer. – Valódi kihívásnak bizonyult azonban, hogy 120 milliméteres bemélyedés-átmérőnél az öt milliméter vastag lemezek eltorzultak a megmunkálás során. Végül a TRUMPF által Paschingben kifejlesztett speciális szerszámok jelentették a megoldást, és a közös erőfeszítés meghozta a gyümölcsét. Korábban sokat küszködtünk ezzel a megmunkálási fázissal, és két munkatársat kellett ráállítanunk. Most enyhült a kollégák leterheltsége, amivel rengeteg időt takaríthatunk meg.”

A PNH Kft. 15 000 négyzetméteres vasvári gyárterületén a fémlemez-megmunkálás teljes vertikuma megtalálható. Martin Mitterhumer cégtulajdonos 260 alkalmazottat foglalkoztat (Forrás: Stefan Fuertbauer)

Cégalapítás kényszer hatására

Martin Mitterhumer arról híres, hogy ragaszkodik a dolgokhoz, és soha nem adja fel a céljait. Amikor valami nem megfelelően működik, megtalálja rá a megoldást. E kitartás nélkül cége nem is létezhetne, hiszen a most 36 éves vállalkozó eredetileg Felső-Ausztriából szerzett hegesztési megrendeléseket Magyarország számára. „Nem működött a rendszer – emlékezett vissza Mitterhumer. – Sem az árszint, sem a minőség és a szállítási határidők nem feleltek meg az elvárásaimnak. Így gyakorlatilag kényszerből indítottam el a saját gyártást.”

A kazánlemez megmunkálása során a lemezen kagylóhéj alakú bemélyedéseket kell kialakítani. Ez először kemény diónak bizonyult a TruBend Cell 5000 számára, de a gép ma már teljesen automatikusan végzi a gyártást, ami rengeteg időt takarít meg (Forrás: Stefan Fuertbauer)

Mitterhumer mindössze egyetlen munkatárssal kezdte el a munkát 2010-ben Magyarországon, néhány kilométerre felső-ausztriai szülővárosától. Magyarországon igen sok jól képzett szakmunkást talált, különösen a hegesztéstechnika és az acélszerkezet-gyártás területén. A vállalkozó szellemű cégtulajdonos néhány hónap múlva már fémlemez alkatrészeket importált Ausztriából, és saját gyárában dolgozta fel azokat.

A TRUMPF által a PNH számára Paschingben kifejlesztett speciális szerszámok lehetővé teszik a kazánlemezben félkör alakú, tál alakú bemélyedések kialakításának automatizálását (Forrás: Stefan Fuertbauer)

Napjainkban már 260 munkavállaló dolgozik a PNH Kft-nél., amely a fémlemez-megmunkálás teljes értékláncát képes lefedni egészen a festésig és az összeszerelésig. A 15 000 négyzetméteres gyárterületen egyaránt megtalálható a robotos hegesztés, a lézeres vágás, az élhajlítás, a nyomástartó edény gyártás, valamint a rendkívül hőálló porfestés és a kétkomponensű festés. Az üzemben nagyrészt 0,5 és 20 mm közötti vastagságú acél- és alumíniumlemezek kerülnek megmunkálására, de a munkatársak szakértelme kiterjed a komplex részegységek és késztermékek fejlesztésére és legyártására is. Az ügyfelek zöme a nehéziparból, a biomasszaiparból, illetve a zajvédő technológiák területéről származik.

Magyarországon meglehetősen nehéz szakmunkásokat találni. Az olyan automatizált rendszerekkel, mint a BendMaster 150 rendszerrel felszerelt TruBend Cell 5000 élhajlító cella a PNH komoly versenyelőnyre tett szert (Forrás: Stefan Fuertbauer)

Automatizálással a rugalmasság is növekszik

A PNH sikerének egyik kulcsa éppen az, hogy Mitterhumer már a kezdetektől következetesen ragaszkodott a gyártás automatizálásához. „Magyarországon is meglehetősen nehézzé vált a képzett munkaerő megtalálása és megtartása – magyarázta az ügyvezető igazgató. – Bár Ausztria közelsége előnyökkel is jár a rövid távolságok miatt, tény, hogy az osztrák cégek innen könnyebben csábítják magukhoz a munkavállalókat.”

A 230 tonna nyomóerővel rendelkező TruBend Cell 5000 3 000 × 1 500 mm méretű lemezalkatrészek megmunkálására képes (Forrás: Stefan Fuertbauer)

Ezt felismerve a 2017-es év legfontosabb lépése a termelés két TruLaser 5040 fiber lézeres vágógéppel, egy TruStore tárolórendszerrel és egy élhajlító géppel történő automatizálása volt. Az eredmény egy teljesen automatizált rendszer lett, ami tartalmazza az összes fontos opciót, például a kameraalapú, szenzorvezérelt pozíciófelismerő és korrekciós funkciókat, ami a PNH-nál előforduló komplex alkatrész-geometriákat figyelembe véve hatalmas előnynek számít.

A PNH leginkább 0,5 és 20 mm közötti vastagságú acél- és alumíniumlemezeket dolgoz fel 10 és 1 500 darab közötti sorozatokban (Forrás: Stefan Fuertbauer)

Megnövelt hatékonyság és tehermentesített munkavállalók

A 230 tonnás nyomóerővel rendelkező TruBend Cell 5000 és a BendMaster 150 nagy kapacitást biztosít alkatrészek széles körének a megmunkálásához. Ennek eredményeként a gyár képessé vált akár 3 000 × 1 500 milliméter méretű alkatrészek feldolgozására is. Az ügyvezető igazgató valóban próbára tette a berendezést. „Gyártási folyamatainkban egyaránt előfordulnak nagy és nehéz, illetve kicsi és finom alkatrészek – ismertette Mitterhumer. – A gyártási tétel nagysága 10 és 1 500 darab között van.” Az anyagváltozatosság a különböző vákuumos és csuklós megfogó egységekkel válik kezelhetővé, amelyek – a megfogócserélő rendszer révén – manuális kezelői beavatkozás nélkül is működtethetők. A beruházás megtervezésénél a PNH az alkalmazottak szempontjait is figyelembe vette. A 60-80 kilogramm súlyú alkatrészek mozgatása még egy panelhajlító géppel is embert próbáló feladat. A megfogók ergonómiai előnyökkel is rendelkeznek, és arra tervezték őket, hogy tehermentesítsék az emberi munkaerőt. Használatukkal ugyanakkor a munka hatékonysága is javul. A PNH három műszakos termelését az új gépekkel rövid idő alatt két műszakosra lehetett átalakítani, és Mitterhumer kijelölhette azokat a munkavállalókat, akiknek munkaideje szabadult fel, és így részt vehettek a minőség-ellenőrzésben.

A 60–80 kg súlyú alkatrészek megmunkálása mindennapos feladatnak számít a PNH-nál. A munkatársak egészségének megóvása érdekében Martin Mitterhumer ügyvezető igazgató különböző vákuumos és csuklós megfogó egységekkel látta el a gépeket (Forrás: Stefan Fuertbauer)

Jövőbe mutató megoldás

A kazánlemez-megmunkálás mellett a TruBend Cell 5000 élhajlító cellát a PNH által kifejlesztett és szabadalmaztatott mobil kommunikációs és vezérléstechnikai konstrukció gyártására is használják. „Ez lényegében egy mobil szerverszoba, amely akár 300 kilométer per órás szívónyomásnak is képes ellenállni – vagyis gyakorlatilag bárminek – mondta Mitterhumer. – Az acélszerkezetet szendvicspanelek borítják, és a konstrukció egy légkondicionáló rendszer mellett saját tápegységgel is rendelkezik. A megoldás megtalálásához egyaránt szükségünk volt a tartálygyártásban felgyülemlett tapasztalatunkra, valamint a nagy pontosságú gyártóberendezésekre.” A TruBend Cell 5000 gép a konstrukció tetejére szánt alumíniumlemezt, valamint a légkondicionáló rendszer házát hajlítja formára következetesen magas minőségben.

A PNH három műszakos termelését az új gépekkel rövid idő alatt két műszakosra lehetett átalakítani (Forrás: Stefan Fuertbauer)

„Egy nagy ügyféltől már megrendelést is kaptunk, de más potenciális cégek is komoly érdeklődést mutatnak a fejlesztésünk iránt – zárta a beszélgetést Martin Mitterhumer. Az ügyvezető előkészületeket tett arra, hogy az üzem nagy mennyiségekkel is meg tudjon birkózni. Ennek érdekében egy újabb TruBend Cell 5000 gépen kívül egy BendMaster 60, valamint egy TruBend Cell 7000 berendezést is vásárolt. – Akik Magyarországon még nem ismerték fel az automatizálás fontosságát, azok hamarosan sürgető kényszert fognak érezni rá.”

www.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek