Ha már tolod, toljad durván!

A kulcs a vezetői attitűdöd!

2019. június 06., csütörtök, 06:00

Címkék: Chemplex hajtás hajtásrendszer hajtástechnika vegyipar

Mi kell ahhoz, hogy profitábilis legyen a vállalatod? Ahhoz, hogy növekedjen a termelés? Talán pénz? Nem árt. De mi kell még? Megmondom. Te! Pontosabban a hozzáállásod, ami a növekedést ösztönzi.

A sikeres vezetői attitűd az a határozottság, amivel a vezető beleáll a fejlesztésekbe, és nem riad meg az újtól, a változástól, ezért tud rugalmasan reagálni a piac igényeire. Kevesebben vannak azok, akik ezt érvényesíteni tudják, és jóval többen tunyulnak bele a „nagyjából jó” állapotba, ahonnan nehéz továbblépni, mert a piac elhúz, mint a gyorsvonat, és akárhogy igyekeznek, többé nem érik utol. Fejlesztened kellene, mégis tétovázol? Bizonytalan vagy? Kevés az előtted álló példa. Az lehet az oka. Nem látsz a döntésed meghozatalához elegendő sikert magad körül – talán azért.

Amit érdemes követni

Adott egy elismert vegyipari szereplő, aki az országban egyedüliként – de régiós szinten is kiemelkedően – karbamid-formaldehid gyanta gyártással foglalkozik. A céget progresszív vállalatvezetési politika, hatékony folyamatok jellemzik, ami a nagykönyv szerint egyenes út a növekedéshez.

A gyár folyamatait eddig is a jólszervezettség és a letisztultság jellemezte, azonban még jobbat akartak. A legutóbbi közös projektünkben a termeléshez szükséges alapanyag – a melamin – feldolgozását kívánták automatizálni, és konkrét lépésre szánták el magukat az üzemi és a termékminőség fejlesztése érdekében.

A meglepő húzás

Adott volt az ötlet és a terv, ez a cég azonban nem ebben húzott meglepőt! A feladatot sok verejték és fáradozás árán talán maguk is meg tudták volna oldani, de jobbnak látták külső szakértő bevonásával egy kézben tartani a folyamatot. Hányan esünk abba a hibába, hogy nem azzal foglalkozunk, amiben a legjobbak vagyunk, hanem bevállalunk felesleges kihívásokat?! „Majd én megoldom”, „valahogy még belefér” – ismerősen hangzik? Ezekkel az átgondolatlan döntésekkel olyan élethelyzetbe lavírozzuk bele magunkat, amikor észre sem vesszük azt, hogy már régen nem azzal foglalkozunk, amihez kedvünk lenne, amihez igazán értünk. Egyenes út a belefáradáshoz, a kiégéshez.

A vegyipari cég vezetősége bölcs döntést hozott: egy percig sem vesztve a fókuszt, a teljes kivitelezést hozzáértő, a technológiai folyamatok kivitelezésében nagy tapasztalattal rendelkező társaságra bízták, majd nyugodtan hátradőltek, és fél szemüket a munkán tartva, továbbra is azzal foglalkoztak, amiben a legjobbak. Ehhez kell ám fegyelem!

Mindent egy kézbe!

Műszaki, technológiai fejlesztés esetében, különösen nagyberuházás esetén óriási könnyebbség csökkenteni a kockázatot, és a kivitelezést egy kézbe adni, olyan kézbe, amelyik felelősséget vállal a kulcsrakész kivitelezésre.

Na és sikerült a projekt?

Hogyne sikerült volna! De oda kellett tenni magát mindenkinek!

Vegyük a tényeket, nézzük meg, mivel dolgoztunk!

A melamin egy elég nehezen kezelhető por. Tapad és porzik. Ott tapad be, ahol porzania kellene, és ott porzik, ahol egyáltalán nem kellene. A gyártulajdonosnak ebből lett elege. A gyár a szállítmányt korábban big-bag zsákokban kapta, amelyeket aztán egy daruval emeltek a reaktortartály fölé, ahol a zsák tartalmát a tartályba ürítették. Ezt a helyzetet meg kellett szüntetni, mégpedig úgy, hogy az alapanyag a teherautókból közvetlenül a tartályokba kerüljön, megakadályozva a por légtérbe jutását. A manuális munkaerőket felszabadítani, és rövidebb idő alatt végezni az egész procedúrát. Eddig egyszerű és logikus, igaz?

Műszaki megoldás egy rakoncátlan anyag kezelésére

A melaminpor alattomos szokása – a porzás mellett – az, hogy nemcsak a felületekre tapad fel makacsul, hanem a tartályba érkezve is hajlamos beboltozódni, ezért a teljes folyamatot úgy kellett megalkotni, hogy se kiporzás, se összetapadás ne fordulhasson elő. Tervezői oldalról egybehangzóan azt a műszaki megoldást választottuk, hogy egy tökéletesen zárt rendszert építünk, ahová a teherautókból közvetlenül, pneumatikus szállítással kerül át az anyag egy – a gyárépületbe beépített – 50 m3 űrtartalmú tartályba, ahonnan szabályozottan, a termelési szükségleteket alapul vevő pontos adagolással kerül a melamin a reaktortartályokba. Akkor, amikor kell, és annyi, amennyi kell.

Kezdjük rögtön egy kedélyes gyerekjátékkal!

Ehhez persze be kellett emelni a már meglévő gyárépületbe a tetőn keresztül több tíz méter magasan az 50 m3-es silót. Azért az elképzelhető, hogy nem volt mindennapi mutatvány és nem is tartozik a felelőtlen gyerekjátékok közé. Konkrétan egy tartógerendát is ki kellett emelni, és statikailag megerősíteni a létesítményt.

Ha azt hiszed, hogy ezzel vége a kihívásoknak, tévedsz! A tartály már bent volt, az pipa. Arra is megvolt a terv, hogy a pneumatika hogyan juttatja bele a port, de még mindig fennállt az anyag-összetapadás veszélye. Fluidágyas rázófenék beépítésével mentünk szembe a rafinált alapanyaggal, ami szakaszosan, a megfelelő rezonanciával, mondhatni 0–24-ben mozgásban tartja azt. Az ezután következő mérnöki kihívás a levegő – szabályozott körülmények közötti – elvezetése volt, hiszen az érkező, lisztszerű por hamar eltömíthette volna a levegőt kivezető szűrőket. Speciális pneumatikával, extra levegőlökésekkel egyfajta folyamatos tisztítást iktattunk be a szűrőberendezésekbe. Ez is megoldódott. A technológiai feladatsor egy része elkészült. Megoldottuk a melaminpor optimális tárolását a silóban, a betermelés pedig szállítócsigával és késes tolózárral tökéletesen szabályozható lett.

Azaz a big-bag zsák a múlté!

Csak odaáll a teherautó, rácsatlakozik a pneumatikus szállítóberendezésre, és automatizált, zárt rendszer juttatja el az alapanyagot a reaktortartályhoz. Megszűnt a ki- és átpakolás, a kiporzás, a beboltozódás: nincs felesleges erőforrás-pazarlás! Ez a projekt egy kiváló folyamatábrája annak, amikor valaki komolyan veszi a növekedést, és végrehajtja a szükséges fejlesztéseket! Ahogy a történetben szereplő cég, úgy a megvalósult fejlesztés sem a képzelet szüleménye. A példás stratégiában gondolkodó vállalat a Dynea Hungary Kft., az álommegvalósító kivitelező pedig a Chemplex Kft. folyadék- és porkezelési folyamatokat tervező és kivitelező mérnökirodája.

Folyadék- és porkeverési fejlesztéseidet add biztos kezekbe! Itt találsz minket: www.chemplex.hu.


16 éve támogatjuk a piaccal lépést tartó vállalatvezetőket folyadék- és porkeverési feladataikban. www.chemplex.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek