Garázsból a világhír felé 1. rész

Három napra megnyitotta kapuit a rekordokat döntögető német szerszámipar egyik legpatinásabb cége

2019. június 18., kedd, 06:00

Címkék: esztergálás forgácsolás HORN lapka marás marószerszám precíziós szerszámok szerszám szerszámgyártás szerszámlapka

Apple, Amazon, Microsoft, Horn, Google, Hewlett-Packard: melyik a kakukktojás? 100-ból 100-an válaszolnánk azt, hogy a Horn, de minden csak szempont kérdése. A felsorolt világcégek közül ugyanis egyedül a Microsoft nem egy garázsból indult el a világpiac meghódítása felé vezető úton. A precíziós szerszámok terén úttörő Paul Horn GmbH idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját, aminek méltó emléket állított a 2019. június 5-7. között megrendezett hagyományos Technológiai Napok szakmai rendezvény is. Helyszíni beszámolónkat olvashatják a világ minden tájáról 4 700 szakembert Tübingenbe vonzó nyílt napokról.

A Horn 50 éve

1969. október 27-én, egy hétfői napon egy keményfém szerszám kereskedő, bizonyos Paul Horn lépett be Gomaringen kereskedelmi irodájába azzal a céllal, hogy eleget tegyen egy új szerszámgyártó vállalkozás regisztrációs előírásainak. Egy gomaringeni műhely számított a klasszikus garázscégként induló szerszámgyártó első termelési létesítményének. A vállalkozás hivatalosan 1969. november 1-jén kezdte meg a működést Paul Horn Einstechtechnik néven, aminek központja a Horn család házában működött. Paul Horn üzleti ötletének kiindulópontja – a családi ház garázsa – napjainkban már csak az autóiparral között több millió eurós üzletekben köszön vissza. Az alapító fia, Lothar, a vállalat ügyvezető igazgatója így emlékezett vissza: „Apám tudta, hogy a tömeggyártásra koncentráló szerszámkészítő cégek tonnákban gondolkodnak és számukra nem lenne gazdaságos, ha rendkívül specializált szerszámokat készítenének kis mennyiségben.” Paul Horn vállalkozása tehát a horonymaró szerszámok területén mutatkozó piaci rés betöltésére jött létre.

A Horn három generációja: (balról jobbra) Paul Horn, a Horn Einstechtechnik alapítója, Lothar és Markus Horn, a Paul Horn GmbH ügyvezető igazgatói (Forrás: Horn/Sauermann)

Mahle – A Horn első ügyfele

Az 1960-as évek végén a stuttgarti székhelyű, a belső égésű motorok dugattyúinak gyártója nagy mennyiségben keresett speciális szerszámokat – pontosan olyanokat, amiket Horn akart gyártani. A Mahle lett tehát Paul Horn első ügyfele mg azelőtt, hogy a vállalkozás hivatalosan is megkezdte volna működését. A 312-es típusú váltólapka feltalálása előtt a gyártók egyedileg készült vágószerszámokkal próbálkoztak, ezeket azonban gyakran kellett újraélezni, ami a költségszint emelkedése mellett a logisztikai feladatokat is megnövelte. Horn elgondolása szerint egy háromélű lapkát háromszor fel lehet használni, így a váltólapkákkal a gép egy vagy két hétig megszakítás nélkül termelhet bármiféle újraélezés nélkül. A Horn szerszám tehát hatékonyabb volt, mint a már rendelkezésre álló megoldások.

Márka születik

Az innovatív Horn 312-es típusú váltólapka áttörést jelentett a cég számára és radikálisan megváltoztatta a horonymarás technikáját. Ezenkívül lerakta a családi cég a mai napig meghatározó pilléreit: a piaci igények azonosításának és a megfelelő termékmegoldások kifejlesztését képességét. Az új termékkel a Horn rövid idő alatt szélesebb ügyfélkörhöz jutott el és apránként tovább bővíthette termékportfólióját. Az 1972-es kifejlesztésű háromélű lapka további termékek és innovációk számára jelentett inspirációt. Paul Horn egyik legkorábbi szabadalma egy esztergaszerszám vágóteste volt, ami szintén a jól ismert háromélű kialakítással készült.

Márka születik: megjelent a 312-es típusú váltólapka (Forrás: Horn/Sauermann)

Paul Horn fia, Lothar Horn 1991 júniusában csatlakozott a céghez. A keményfém szerszámtesteket gyártó Horn Hartstoffe GmbH alapítója új lendületet vitt a családi vállalkozásba és a nagyobb vertikális integráció is új lehetőségeket nyitott meg a cég számára.

Az 50. évforduló és a családi vezetés harmadik generációja

Lothar Horn 2018-ban nevezte ki fiát, Markust ügyvezető igazgatónak, aki immár a harmadik generációt képviseli a családi vállalkozásban. Matthias Rommel 2018 novembere óta műszaki ügyvezető igazgató a cégben. A Paul Horn GmbH 2019-ben ünnepli alapításának 50. évfordulóját. A jubileumi évben tartott (immár hetedik) Technológiai Napok során újra megnyíltak a gyárkapuk az ügyfelek és üzleti partnerek előtt. A rangos iparági esemény keretein belül nyolc előadást és gyakorlati bemutatót is tartottak, emellett 66 iparági partnercég is bemutatkozott az érdeklődők előtt. Az 50. évfordulóról három, műsorokkal színesített estén át emlékeztek meg.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Garázsból a világhír felé 4. rész

Garázsból a világhír felé 3. rész

Garázsból a világhír felé 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek