DNS-kivonás – robotizáltan

Bemutatkozik a Festo elektromos tengelyeivel működő precíziós oKtopure robot

2016. július 26., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás DNS DNS-kivonás Festo LGC motor oKtopure robot robotika vezérlő villamos hajtás

Jó hírünk van a növénytermesztőknek, állattenyésztőknek, valamint a molekuláris biológusoknak: az LGC által gyártott új oKtopureTM segítségével a DNS teljesen automatikus kivonása már-már gyerekjáték. Ebben a DNS-kivonó robotban egyesül a nagy mintavételi teljesítmény és a minőségi, szabványosított DNS-tisztítás, hogy a magasan képzett munkatársaknak ne kelljen foglalkozniuk rutinszerű feladatokkal. A berendezés mozgatórendszerét a Festo villamos hajtásai, motorjai és vezérlői képezik.

Sok tenyésztési programban jelentősen megnőtt a minták száma, ez pedig technikai kihívást jelenthet a tenyésztők számára, ha gyorsan és pontosan kell vizsgálniuk a növényeket. A kiválasztási folyamat első lépéseként a DNS-t meg kell tisztítani, illetve más szavakkal: el kell távolítani a szennyeződést.

Az LGC abból a célból fejlesztette ki az oKtopure berendezést, hogy felgyorsítsák a tenyésztési programokat és számos egyéb molekuláris biológiai vizsgálatot. A robot 8×96 Deepwell lemez egyidejű tisztítását teszi lehetővé, így egy általános nyolcórás munkanapon 5 000 minta kivonása lehetséges. A pontos teljesítmény főként a kivonási protokoll időtartamától, másodsorban a kezdeti súlytól és térfogattól, azonkívül magától a mintaanyagtól függ (a levél és a mag anyaga, állati szövet, szőr stb.).

A DNS teljesen automatikus kivonása az LGC új oKtopureTM berendezésének köszönhetően már-már gyerekjáték (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Sbeadex – kiváló minőségű DNS-készítmények

Az oKtopure az LGC által kifejlesztett sbeadex™ vegyi kivonási eljárást alkalmazza, amely mágneses részecskék használatán alapul. Ezek a részecskék kifejezetten nukleinsavakhoz, mint pl. a DNS-hez kötődnek, így lehetővé teszik a DNS-nek a szennyeződésektől való elválasztását. Az sbeadex egy kétlépcsős megkötési mechanizmuson alapul, amely lehetővé teszi, hogy a végső mosási lépésnél vizet alkalmazzanak. Ezzel elkerülhető, hogy a DNS-t szárítani kelljen, emellett hatékonyan távolítja el a szennyeződést. Az ennek eredményeképpen kapott nagy tisztaságú DNS mindenféle molekuláris biológiai technológiában felhasználható, pl. a szekvenálásban is. A sbeadex tisztítás emellett lehetővé teszi a KASP™, az LGC egyedülálló SNP genotipizálási eljárásának használatát is.

Maga az oKtopure berendezés 96-szoros pipettafejjel és nyolc mágneses blokkal rendelkezik. Ezek a mágneses blokkok megkötik a mágneses részecskékhez kapcsolt DNS-t a Deepwell lemezek alján, ennek köszönhetően az izolálás során hatékonyan távolíthatók el a szennyeződések, valamint a pufferoldatok.

Az automatizálás magas szintjéről a Festo mozgatórendszere gondoskodik; a Festo pneumatikai és villamos automatizálástechnikai gyártási szakértői ezt pontosan adaptálták az ügyfél laboratóriumi tevékenységének követelményeihez (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Egyedi, komplett rendszer

Az automatizálás magas szintjéről a Festo mozgatórendszere gondoskodik; a Festo automatizálástechnikai szakértői ezt pontosan adaptálták az ügyfél laboratóriumi tevékenységének követelményeihez. A folyadék mozgatását 3D (háromdimenziós) portálrendszer végzi. A vízszintes síkban szükséges pontosságot az X és Y tengelyen EGC elektromos fogasszíjas tengelyek biztosítják. A függőleges Z tengelyt mozgató golyósorsós EGSK hajtómű az adagolófejet pozicionálja. A Festo előre összeépítve, teljes rendszerként szállítja ezt a handlingberendezést.

„Az billentette a mérleg nyelvét a Festo javára, hogy teljes csomagot kínáltak, mely tartalmazta a hardvert, a szoftvert és a tanácsadást is” – magyarázta dr. Dietrich Köster, az LGC termékmenedzsere (Forrás: Festo AG & Co. KG)A 3D portálegység könnyen üzembe helyezhető, és gyorsan integrálható más gépekbe is. Az előre paraméterezett meghajtó- és vezérlőcsomaggal a felhasználók abbam a biztos tudatban lehetnek, hogy a saját fő feladataikra koncentrálhatnak, s nem kell az automatizálási technológia részleteivel foglalkozniuk. „Az billentette a mérleg nyelvét a Festo javára, hogy teljes csomagot kínáltak, mely tartalmazta a hardvert, a szoftvert és a tanácsadást is” – magyarázta dr. Dietrich Köster, az LGC termékmenedzsere.

A fő folyamatokra koncentrálás

A Festo közvetlenül a tesztelési létesítménybe szállítja le a teljesen összeszerelt és tesztelt, telepítésre kész rendszermegoldást. A szállítási terjedelem részét képezi az összes tervezési adat és kapcsolási rajz, valamint az átfogó működési garancia. A felhasználók egy cikkszám alatt nemcsak egy telepítésre kész hardvermodult vagy -alrendszert kapnak, hanem egy komplett értékteremtő csomagot is.

A teljes körű megoldások tehermentesítik a műszaki személyzetet, alacsonyan tartják a tervezési költségeket, leegyszerűsítik a beszerzési folyamatot, és csökkentik a folyamat költségeit. „Kihasználtuk a Festo automatizálási specialistáinak szakértelmét, ezzel rengeteg időt takarítottunk meg a folyamat során, különösen a tesztelésnél és az üzembe helyezésnél” – hangsúlyozta Köster úr.

www.festo.com/lab

www.lgcgroup.com

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek