Befektetés az automatikába és a hatékony berendezésekbe

2018. augusztus 07., kedd, 13:31

Címkék: anyagmozgatás automatizálás logisztika üveg üveggyártás üvegipar

Klaus Köttering a Semco műszaki igazgatója emeli ki a lényeget: „Aki sikeres akar lenni az üvegfeldolgozó iparban, annak be kell fektetni a munkatársakba, a berendezésekbe és a szoftverbe”. Pontosan ez zajlik a Semco csoportban, hiszen az elmúlt 10 év alatt a tulajdonosok több mint 150 millió eurós összeget fektettek be. A németországi Nordhorn központban a logisztika és az üvegszabás területén több lépésben készültek fel a jövőre. Ennek során a Semco a LiSEC megoldásaira és know-how-jára alapozott.

A német üvegfeldolgozó a siker egyszerű receptjét alkalmazza ebben a versennyel teli környezetben: 2017. januárjában a Semco németországi fő üzletága egy kb. 15%-os exportrészesedéssel elérte a 217 millió euró összeget. Köttering: „A megélhetésünket a különösen kiváló termékminőség, valamint a megbízható szállítás biztosítja, és egy olyan szegmenst látunk el, amelyik kész ezért egy kicsit többet fizetni.” A Semco a piaci rés kapcsán nem csupán kifinomult stratégiával rendelkezik, de a vállalatcsoport erősségei közé tartozik az is, hogy részesedése van egy úsztatottüveg-gyárban is, ami hosszú távon biztosítja bizonyos kapacitásokhoz és üvegfajtákhoz a hozzáférést.

Az új szabász berendezés jelenleg óránként 260 m² úsztatott üveget és 75 m² többrétegű biztonsági üveget állít elő

Teljesítménynövekedés

A nordhorni központban a logisztika és az üvegszabás területén végrehajtott befektetés oka a gépek elavulása volt. Az új berendezések beszerzésének célja egyrészt a teljesítmény növelése, másrészt a munkatársak fizikai tehermentesítése volt. Frank Heckmann, a nordhorni telephely műszaki vezetője: „Az új vágó berendezés jelenleg óránként 260 m² úsztatott üveget és 75 m² többrétegű biztonsági üveget állít elő. Eddig a többrétegű biztonsági üveget gyártó berendezést műszakonként négy személy működtette, most olyan vágógéppel rendelkezünk, amelyet egy személy működtet három műszakban.”, majd hozzátette még: „Fokozzuk az automatizálás mértékét, hiszen a jövőben egyre nehezebb lesz nehéz fizikai munkára munkatársakat találni. Az egyes munkaállomásokon naponta több tonnányi üveget kell megmozgatni. Az a cél, hogy az üveget ne kelljen többé kézzel érinteni, mert így kizárhatjuk az üvegkárosodás és a személyi sérülések kockázatát. De ehhez is szükségünk van munkatársakra, méghozzá olyanokra, akik rendelkeznek megfelelő képzettséggel az automata berendezések kezeléséhez, vagyis fejük van és nem csupán izomerejük.”

Az elmúlt 10 év alatt a tulajdonosok 150 millió eurót fektettek be a munkatársakba, a berendezésekbe és a szoftverekbe

Kihívások a legszűkebb helyen

Kezdetben a projekt kihívásai minden bizonnyal magukban foglalják a célok meghatározását, valamint a helyszíni kompakt térkorlátokat. Heckmann így folytatta: „Időt fordítottunk arra, hogy az egymással ellentétes követelményeket és elvárásokat összehangoljuk. Végül a LiSEC volt az egyetlen ajánlattevő, amely képes volt a kívánságainkat a rendelkezésre álló korlátozott terület ellenére teljesíteni. Az a kompakt mód, ahogy a LiSEC a berendezést nálunk egyénre szabottan felállította, egyedülálló. Most folyik a finomítás, amin közösen dolgozunk. A potenciál csak akkor valósítható meg teljes mértékben, ha üzleti partnerünk ténylegesen megérti az érintett folyamatokat, és képes egy bizonyos rugalmasságot is elérni.” Az ilyen típusú együttműködés egyik példája a billenőasztal tárolóállomásként történő használatának megközelítése – ez a Semco teljesítményének a növekedését közel 30%-kal növelte egyetlen lépésben.

A Semco cégnél a LiSEC megoldása a teljesítménynövelésre a szabás és a logisztika területén az úsztatott és többrétegű üveglapokhoz egyaránt használható, X, Y és Z vágóhíddal rendelkező kombi vágóberendezés

A LiSEC megoldás

A Semco cégnél a LiSEC megoldása a teljesítménynövelésre az üvegcsiszolás és a logisztika területén az úsztatott és többrétegű üveglapokhoz egyaránt használható, X, Y és Z vágóhíddal rendelkező kombinált vágóberendezés. A legkülönlegesebb azonban a szoftver és a gép közötti szoros kommunikáció. A LiSEC szoftver ebben az esetben egy olyan fölérendelt gyártástervezést biztosít, ahol az összes adat az ügyfél igényének megfelelően jeleníthető meg, és ezáltal segíti a napi üzletmenetet. A többrétegű üveglapok optimalizálását kimondottan erre az ügyfélberendezésre határozták meg.

A másik meghatározó előny a leválogató pufferel kapcsolatos dinamikus optimalizálás (LiSEC DynOpt). A működés során keletkező vágási maradékok csökkentése érdekében azokat betöltik a következő üvegtáblákba. A táblák megfelelő sorrendjét ezt követően a leválogatás során állítják helyre. Így a maradék táblák körülményes kezelése a lehető legkisebbre csökken.

Frank Heckmann, a nordhorni telephely műszaki vezetője, Klaus Köttering a nordhorni telephely műszaki igazgatója és Reinhardt Lerch a nordhorni telephely üzemvezetője

Egyedülálló LiSEC szerviz

Az önmagában is egyedülálló projekt előfeltétele, hogy a résztvevő személyek és partnerek hajlandók legyenek beletanulni. Köttering a következőket mondta a LiSEC céggel való együttműködésről: „A LiSEC egyedülálló, mivel tudatosan fordul az automatizálás továbbfejlesztése felé, és erre az útra magával viszi az ügyfeleit is.” Heckmann hozzáteszi: „Számomra a szervíz színvonala különösen figyelemre méltó. Sehol nincs ilyen jó szervíz, mint a LiSEC cégnél: csak telefonálsz, és már segítenek is, és nincs a „majd visszahívjuk” és a többi. Ez tényleg maga a csúcs.”

Köttering: „Egy több beszállítóra alapuló stratégiát alkalmazunk, mivel a piac legjobb termékeit kívánjuk megvásárolni. Egyértelműen a LiSEC rendelkezik azzal a potenciállal és akarattal, hogy minket szeme előtt tartva, velünk közösen találja meg a megoldást, melynek alapján kiválóan el tudok képzelni egy partneri fejlődést. Az az álmom, hogy minden üzemet és folyamatot egy képernyőn követhessünk nyomon, és nagyon remélem, hogy a LiSEC ezt lehetővé is teszi a számunkra.”

„Nem elégszünk meg azzal, hogy csak elégedettek az ügyfeleink. Szeretnénk az ügyfeleinket lelkesnek tudni.” Klaus Köttering, a Semco műszaki igazgatója

www.lisec.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek