Bátran vágjon bele!

Ezek szerint olcsón is lehet valami jó?

2017. október 31., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás fiber lézer HSG ipari robot kuka lemezmegmunkálás lemezvágás lézer lézeres vágás lézergravírozás lézertechnológia robot robotika Signdepot

Szerszámgépvásárlás esetén óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miért kínait. A felvetés jogos, hiszen a Kínából érkező tömegcikkek kapcsán számtalan minőségi kifogás fogalmazódott meg az elmúlt 20 évben. Ugyanakkor több ágazat kénytelen volt már elismerni, hogy Kína az olcsó tömegcikkek mellett a minőségi kategóriában is helyt tud állni. Mi a helyzet a lézeres vágórendszerek piacán? A kínai gyártású berendezések fogadtatásáról és működéséről Szabó Zsombor, a HSG gépeket forgalmazó Signdepot Europe Kft. cégvezetője beszélt a TechMonitornak.

Milyen ipari területen van tapasztalata a cégnek, és miért döntött a HSG fémvágó lézergépek forgalmazása mellett?

A Signdepot Europe Kft. 2005-ben (akkor még más társasági formában) reklámipari területen kezdte meg a kereskedelmi tevékenységét, és azóta is ezt a területet tartjuk az első számú piacunknak. Az általunk telepített lézergépeket a feldolgozóiparban, kereskedelemben és szolgáltató szférában dolgozó vállalkozások használják rendkívül széles körű megoldásokra. A gépeink a kkv-szektor mellett megtalálhatók multinacionális vállalatok gyártósorában, valamint magyar egyetemeken is. A HSG CO2 lézergravírozó és lézervágó gépek nagy sikerét követően – több mint 200 gép telepítés után – 2016-ban indítottuk el a HSG ipari fiber fémvágó lézer márkát Magyarországon. Először a Mach-Tech kiállításon találkozhattak velünk, ahol bemutattuk a HSG legnépszerűbb ipari lézervágóját, a G3015A típust. Új belépőként tudjuk, hogy csak hosszú távon fogunk tudni érvényesülni, de a HSG támogatásával, valamint a cégünk alapelveinek és sikereinek az új piacra történő implementálásával biztosak vagyunk benne, hogy öt éven belül a HSG a szakma egyik favoritjává válik.

Láttatok olyan piaci rést a lézervágó gépek piacán, ami indokolttá tette egy új márka képviseletét Magyarországon?

A márka bevezetését egy piackutatás előzte meg. Látjuk, hogy a lemezmegmunkálás területén sok kis és közepes méretű vállalkozás „küszködik” az alvállalkozók által biztosított bérvágás kompromisszumaival. A HSG márka ár/érték aránya szerintünk egy piaci rést fog kitölteni az ipari fémvágó lézergépek piacán. Ezt a felmérést már most megerősíti az elmúlt egy év eladási és megkeresési statisztikája, ezért nagy erővel koncentrálunk arra, hogy a HSG név hosszú távon elismert és meghatározó márkanév legyen a lemezmegmunkálásban dolgozó vállalatok között.

Hogyan váltatok képviseletté?

2016-ig már jelentős tapasztalattal a hátunk mögött a HSG forgalmazója és szervize voltunk évek óta, de kizárólag a CO2-gépekkel voltunk jelen a piacon. Az utóbbi öt évben viszont hatalmas ugrást mutatott a HSG fiber üzletága egész Európában. Tíz európai ország után már szinte csak Magyarországról hiányzott egy hivatalos HSG-partner, így döntöttünk, és 2016-ban elindítottuk a fiber lézervágó gépek forgalmazását és szervizelését. A HSG márka a reklámipar területén abszolút ismert itthon, az általunk beüzemelt gépeknek köszönhetően. A fémipar, a lemezmegmunkálás területén kevésbé, mert késői belépőként csak 2016-tól indult a fibergép-forgalmazás hazánkban. Fontos, hogy külföldön viszont már jelentős részesedéssel van jelen a fiber lézervágó márkák között a HSG, évi több mint ezer gépeladással.

Milyen szervezettel kezdtetek neki a munkának?

A szervezeti felépítés úgymond klasszikusnak mondható. Értékesítésre, ügyfélszolgálatra és szervizelésre külön-külön kollégák állnak rendelkezésre. Egy ilyen berendezés sarkalatos pontja a szerviz. A profi beüzemelést és oktatást saját kollégáink és a HSG egyik mérnöke végzi minden alkalommal, a vásárlás utáni szervizt pedig saját kollégáink. Fontos megjegyezni, hogy a kisvállalkozások igényeit figyelembe véve a legnépszerűbb fiber lézervágó szoftverét magyar nyelvűre fordítottuk, valamint a gép dokumentációja is elérhető magyar nyelven.

Nem tapasztaltatok ellenérzést egy kínai márka iránt?

Amire számítottunk is, már hallottunk vissza érdeklődőtől negatív véleményt, mellyel a konkurens márka képviselője próbált hatni az érdeklődő személyre. Az általános véleménynyilvánítással semmilyen probléma nincs. A hosszú távú terveink előbb-utóbb úgyis komolytalanná teszik az ilyen jellegű szubjektív kritikákat. Mi magunk ismerjük, tapasztaljuk a HSG márkát, és 100%-ban bízunk bennük. Mindig azt mondom az ügyfeleknek, hogy az objektív tények döntsenek, és ne a megérzés vagy a szubjektív vélemény. Felkínálunk referenciákat, géptesztelési lehetőséget, valós (mért, garantált) vágásiteljesítmény-adatokat, megbízható forgalmazói hátteret (mely szintén objektív úton ellenőrizhető) és szerződésben vállalt szervizelési szolgáltatást. Ezeket, valamint az ajánlati árakat kell összevetni más forgalmazók ajánlataival, és ezután lehet objektívan dönteni. A „kínai” ma már egy elavult megjegyzés. A HSG is azon gyártók közé tartozik, akiknek a csúcsminőség az elsődleges szempont, és ez nem feltétlenül olcsó. A gép építési minősége, valamint a fődarabokat és kisebb alkatrészeket beszállító márkák nevei is garancia arra, hogy cseppet sem érdemes alábecsülni a HSG márkát.

Milyen a gyártó cég hozzáállása, menyire fontos neki az európai, azon belül a magyar piac?

A HSG rendkívüli dinamizmussal fejlődik nem csak technológiában, de a piaci részesedést tekintve is. Nagyon fontos számukra a teljes piaci lefedettség, ezért megbízható és kizárólagos partnert keresnek a nagyobb országokban. Korrekt üzleti szemlélettel, „nyugati” üzletfilozófiával a HSG csak a partnereken keresztül értékesít. Európában tíz helyen, közöttük most már itthon is van HSG-képviselő cégünk, a Signdepot Europe Kft által.

Mennyire megoldott az alkatrészellátás?

Jelenleg mi magunk készletezzük az eladott fiber lézergépekhez szükséges kopóalkatrészeket. A fődarabok, kisebb alkatrészek beszerzése jelenleg közvetlenül a gyártótól történhet, de a HSG jelenleg már dolgozik egy holland raktárbázis telepítésén. Szerencsére a HSG fiber lézergépek nagyon megbízhatók, legalább annyira, mint a jelenleg piacvezető márkák. Másfél év alatt egyetlen eladott gépünkkel sem történt leállás ipari szintű, folyamatos gyártás mellett.

Mennyi berendezés üzemel már Magyarországon, és mi róluk az általános tapasztalat az ügyfelek körében?

Három ipari fiber gépünk üzemel, és jelenleg szállítás alatt van a negyedik gép is. Az általános tapasztalat abszolút pozitív, az ügyfelek mind referenciaként is szolgálnak. Egy írásos ügyfélvisszajelzésből idézve: „A HSG a kkv-szektor egyik jövőbeli favoritja lesz kiváló ár/érték arányú, modern technikai színvonalú berendezéseivel.”

Milyen termékkínálattal rendelkezik a gyártó?

A HSG fiber üzletág 6 részre tagolható:

  • Kis teljesítményű 2D fiber lézergépek: Ezek jellemzően eddig egy teljes űrt képeztek a piacon, ugyanis a nagyobb gyártók nem foglalkoztak kicsi, 300–1 000 W teljesítményű, de standard nagy asztalfelületű (1 500 × 3 000 mm) gépekkel. Ezek a HSG belépő szintű gépei.
  • Közepes teljesítményű 2D fiber lézergépek: 1–4 kW teljesítmény között, asztalváltóval és akár 2 000 × 6 000 mm asztalfelülettel.
  • Nagy teljesítményű 2D fiber lézergépek: 4–8 kW teljesítménnyel ezek a berendezések jelentik a csúcstechnológiát a HSG portfóliójában. Akár 196 m/perc mozgási sebességgel és 0,03 mm/1 000 mm-es pozicionálási pontossággal.
  • Szelvényvágó 2D és 3D fiber lézergépek: Ezek a berendezések kifejezetten cső- és zártszelvény-vágáshoz alkalmasak. Teljesen automata rendszerek (szelvényadagolás, vágás, gyűjtés), és akár 200 mm-es átmérő is vágható 6 800 mm hosszúságig.
  • Hibrid sík- és szelvényvágó fiber lézergépek: A hibrid gépek a sík asztal mellett rendelkeznek egy forgatóegységgel is, mellyel a szelvényvágó géphez hasonlóan cső- és zártszelvény-anyagok is vághatók. Itt a maximalizált teljesítmény 3 kW, valamint nincs szelvényadagoló automatizmus.
  • 3D fiber lézervágó robotok: A HSG a KUKA robotokat integrálva, saját 3D lézervágó munkaállomást fejlesztett. Jelenleg két típus érhető el ebből a kínálatból.

Az IPG a HSG stratégiai partnere, így elsősorban IPG lézerforrással ajánljuk a gépeinket.

Mik a céljaitok a jövőre nézve gépforgalmazóként?

A jelenlegi munkánk, melyen nagy erővel dolgozunk – és jelenleg még ez a középtávú tervünk is –, hogy megismertessük a HSG brandet a hazai piacon. A jövőre nézve, a robottechnológia dinamikus növekedését figyelve, egyre jobban koncentrálunk a HSG lézervágó robotrendszereire. Véleményem szerint exponenciális ugrás várható (vagy már el is kezdődött) a robotipar területén. Erre a HSG is fókuszál, és a KUKA-val közösen tovább fejlesztik ezt az üzletágat.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek