Az előzősávon egészen az Antarktiszig

2019. szeptember 27., péntek, 17:20

Címkék: ablak alumínium automatizálás elumatec építőipar faipar gépgyártás Horvátország műanyag műanyag- és építőanyagipar műanyaggyártás műanyagipar PVC

Aleksandar Vugrek és Marijan Rauš egy új PVC-ablakgyártósorral még egyszer igazán gázt ad. A két jó barát 13 évvel ezelőtt rendkívüli vállalkozói szellemmel, az új technológia iránti lelkesedéssel, valamint az elumatec berendezésével hívta életre a Marlex vállalkozását. Ma Marlex Horvátország leggyorsabban fejlődő vállalkozásai közé tartozik – és még az Antarktiszon is találkozhatunk az ablakaival.

Hollywoodba illő történet: A két jó barát valóra váltja a saját vállalatról kialakított álmát – és meghódítja azzal a piacot. Ami különben csak a mozivásznon sikerül ilyen csodálatosan, az az észak-horvátországi Varaždinben pontosan 13 évvel ezelőtt tényleg így történt. Aleksandar Vugrek és Marijan Rauš azóta a Marlex vállalkozásukkal, és annak növekedésével mindig az előzősávban maradt. Erről a számok is tanúskodnak. Itt megemlíthetjük a gyártási területet, amely a kezdeti, szerényen méretezett 200 négyzetméterről két labdarúgó pálya méretűre növekedett. Vagy az alkalmazottak számát, amely kettőről ugrásszerűen 140-re emelkedett. A piac is egyre bővült, és időközben Horvátország határain túlra terjedt. A lakókonténerekbe beépített Marlex ablakok még az Antarktisz jégvilágában is védelmet nyújtanak a fagy ellen.

A siker titka? Ez számos tényező összjátéka: A vállalkozó szellem, a szaktudás, de egy átgondolt üzleti stratégia is. „A termékpalettánkat kezdettől fogva mindig a piac igényeihez igazítottuk, és erős partnerekre, valamint a technológia élenjáró vállalkozásaira, mint az elumatec cégre támaszkodtunk”, így a vállalat tulajdonosa, Aleksandar Vugrek. Ahogy a Marlex gyártása kezdetben a műanyagra korlátozódott, úgy termékeiben ma már az egész nyersanyagkínálat bármilyen kombinációja képviselteti magát: PVC, PVC-alumínium, alumínium és alumínium-fa, valamint szigetelő üveg. A PVC ablakok és ajtók a legújabb biztonsági előírásoknak megfelelően középtömítéssel készülnek.

A Marlex cég az észak-horvátországi Varaždinben (Forrás: Marlex d.o.o.)

Agilis, jól képzett és műszakilag mindig egy lépéssel előre

A két, a technikáért lelkesedő tulajdonos okos telefon vagy tablet nélkül szinte elképzelhetetlen, tisztában van a legkorszerűbb technológia kulcsszerepével, ha a piacon mindig vezető szerepet akar betölteni. „Kiváló minőségű termékeket állítunk elő. A kiváló minőség ezért legalább annyira fontos, mint a magas termelékenység, hogy a szűk szállítási határidők esetén is be tudjuk tartani a márkaígéretünket”, hangsúlyozza a tulajdonos, Marijan Rauš. A Marlex ezért rendszeres beruházásokat végez a munkatársak továbbképzésébe, valamint a legkorszerűbb gépekbe. Mindkettőnek megfelelőnek kell lennie. A Marlexnél ez így van, mint ezt a meggyőző siker is bizonyítja. A minőséget, a megbízható szállítást, a szervizt és a költséghatékonyságot magába foglaló egész csomag az, ami a vállalkozás folyamatos növekedését biztosítja.

A forgalomban való 60 százalékos részesedésével Horvátország a cég legnagyobb felvevőpiaca. A Marlex itt a végső felhasználók és a kivitelező vállalkozások számára teljesít szállításokat. A fennmaradó 40 százalékot az európai forgalmazókhoz, onnan pedig a világ minden tájára szállítják. A Marlex a figyelmét első sorban a gyártásra és a megrendelések lebonyolításának szervezésre összpontosítja. A végső felhasználóknál elvégzendő szerelési munkákat gondosan kiválasztott alvállalkozók végzik el. Ez lehetővé teszi a vállalkozás számára, a karcsú felépítés megtartását, a további rugalmas működést, és ezzel egyidejűleg az ügyfelek centralizált kiszolgálását.

Termékválaszték bármilyen kívánt kombinációban (Forrás: Marlex d.o.o.)

A Marlex a bővítési tervek további ösztönzése érdekében egy új beruházást kezdeményezett, és az elumatec kooperációs partnerétől, a Stürtz cégtől egy új PVC ablak- és ajtógyártó berendezését vásárolt. A beruházás célja: a maximális automatizálás segítségével a gyártási kapacitások növelése. „A Stürtz cég technológiája a megmunkálás és az automatizálás minden tekintetében maga mögött hagyja a versenytársakat. Ez a piaccal szemben egy lépésnyi előnyt biztosít számunkra”, indokolja meg Marijan Rauš a döntést.

A cégtulajdonosok az új sor tervezését Nebojša Woselre bízták, aki az elumatec Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatójaként az alapítása óta támogatja és sikerekkel teli útjukon szakértelmével kíséri a Marlex céget. „Nebojša úr minden részletében ismeri a vállalatunkat és az igényeinket. Ezért pontosan tudja, hogy mire van szükségünk, így a megoldásokat pontosan a cégünkre szabta”, hangsúlyozza Aleksandar Vugrek. Az elumatec szakembere a Stürtz cég képviselőivel együtt a legapróbb részletekig kidolgozta az új megmunkáló sort. A berendezést 27 tehergépkocsival pontosan szállították Varazdinba, és ott nagy hozzáértéssel telepítették.

Teljesen automatikus  gyártósor (Forrás: Marlex d.o.o.)

Automatizálás minden lehetséges fortéllyal

Végeredményként Európa egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb gyártóüzeme jött létre. A darabolástól kezdve a megmunkáláson keresztül egészen a szerelésig minden munkalépés automatikusan történik. Ez egy műszakban 600 db ablak gazdaságos és hatékony gyártását teszi lehetővé. Az új gyártósor kiemelkedő jelentőségű része egy, a modulrendszer elvén felépített, a PVC és az acéllal megerősített PVC ablakok és ajtók gyártását szolgáló profilmegmunkáló központ. Ez a nyolc állomásával és egy 12-részes szerszámcserélővel egyidejűleg el tudja végezni az összes standard megmunkálást, beleértve a tömítés alámarást és az osztóborda végmarást is. Az elemek további megmunkálása a két következő magas hőmérsékletű turbó hegesztősoron történik.

A támaszok automatikus átállításának köszönhetően a tokok különböző beépítési mélységei sem jelentenek nehézséget. Az azt követő saroktisztítási műveletet egy 1-fejes és egy 2-fejes CNC gép végzi el. Mindkét berendezés kiegészítő gépegységekkel is rendelkezik, amelyekkel speciális megmunkálások (keretcsúcsmarás, sarok- és ollócsapágy fúrás, sarokpánt fúrás) is elvégezhetők. A sor aztán elágazik:

A már kész tokokat betárolják, közben a szárnyakat sarokpántokkal látják el és percenkénti ciklusban a vasalat alkatrészeket automatikusan felcsavarozzák. Az ablakszárnyakat egy köztes tároló szakaszon keresztül a külső ablakkeretekhez mozgatják automatikusan. A keret és a szárny „összeházasítását” az üvegezés követi. Az ehhez szükséges üvegtáblákat az üvegtábla köztes tároló bocsátja a kívánt időpontban rendelkezésre. Az adagolás az egyes alkatrészek azonosítását szolgáló vonalkód segítségével történik. Az egységek további útja vagy a redőnyszerelési részlegbe, vagy közvetlenül a készáru raktárba vezet.

balról M. Rauš, N. Wosel, A. Vugrek, I.Ponjavić (Forrás: Marlex d.o.o.)

A gyártási hozam és a kapacitás megduplázódott

„A korábbi 600 db helyett most két műszakban 1200 db ablakot gyártunk, és az új sornak köszönhetően a munkaerő igény is felére csökkent. Ezzel kiköveztük a további fejlődés útját”, állapítja meg Aleksandar Vugrek. A Marlex az elumatec egy SBZ 628-as berendezését rendelte meg annak érdekében, hogy az alumínium ágazattal is kövesse a PVC részleg fejlődését. A CNC gyártóközpont lehetővé teszi az ALU alapanyagú ablakok, ajtók és homlokzatok alkatrészeinek szálanyagból történő automatikus darabolását és megmunkálását is. „Fokozni akarjuk a kapacitást és az egyes folyamatokra optimalizált eljárásokkal növelni kívánjuk a tervezhetőséget és termelékenységet”, magyarázza Marijan Rauš. A két üzlettárs ennél a beruházásnál is Nebojša Wosel tanácsadására támaszkodik. Végülis egy ambiciózus célt követnek: és ez az európai kereskedőhálózat kibővítése.

elumatec AG

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek