Egyértelmű előnyök

Ahol fontos a szerszámgépek sokoldalúsága

2017. január 01., vasárnap, 15:49

Címkék: autóipar autóipari beszállító forgácsolás Haas Haas VM-6

Az olasz Chiaro Macchine Speciali mérnöki vállalat speciális rendszereket tervez, amelyeket világszerte használnak az autógyárakban. 2015-ben a vállalat egy új Haas VM-6 függőleges megmunkálóközpontot kapott, amelynek használatával a Chiaro mérnökei csökkenteni tudták a megmunkálás beállításának időtartamát, és sokféle, különböző méretű alkatrészt képesek könnyebben megmunkálni.

Olaszország iparfővárosa, Torino – az önjelölt Autóváros – melletti székhelyével a magántulajdonú Chiaro Macchine Speciali mérnökspecialista cég tökéletes pozícióban van az ipar olyan nagyágyúinak kiszolgálásához, mint a Magneti Marelli és a Webasto. A vállalat mérnöki munkával készült termékeinek, tesztrendszereinek és szerszámainak (amelyeket a gyártási eljárásoknál és gyártósorokon használnak) 80 százalékát az európai és globális autóiparnak szállítja.

Andrea Beltramo és kollégája, Khalid Mahmood a Chiaro Haas CNC-szerszámgépekért felelős mérnökei

Andrea Beltramo és kollégája, Khalid Mahmood a Chiaro Haas CNC-szerszámgépekért (köztük egy VM-6 öntőformagyártó gépért) felelős mérnökei. „Azért vásároltuk a Haas gépet, mert egy nagy, erőteljes gépre volt szükségünk – mondta Mahmood, okleveles mérnök. – Ráadásul a gép pontos és sokoldalú is. Nem gyártunk nagy darabszámban alkatrészeket; a legtöbb rendszert és gépet egyesével építjük, de fontos a szerszámgépek sokoldalúsága. A Haas VM-6 asztal X és Y irányú T-hornyai lehetővé teszik többféle méretű és formájú alkatrész gyors és könnyű rögzítését.”

„A tervezés teljes egészében házon belül történik – tette hozzá Beltramo –, tehát a gyorsaság és a minőségirányítás miatt fontos, hogy saját magunk gyárthassuk az alkatrészeinket, tesztelhessük őket, és olyan gyorsan és hatékonyan hajthassunk végre módosításokat, amennyire csak lehet.” Egy tipikus Chiaro tesztrendszer funkciója lehet például az összeszerelt autókipufogók ellenőrzése azelőtt, hogy a gyártósoron a járművekre szerelnék őket.

Beltramo kifejtette: „Terveztünk és építettünk egy teljesen automatizált gépet, amellyel ügyfelünk ellenőrizheti, hogy nem szivárognak-e a kipufogódobok. Ezt a gyártósorok mellett helyezzük el, ezért úgy kellett megtervezni, hogy a minimálisra csökkentse a beállítási hibák lehetőségét, és ami a legfontosabb, hogy képes legyen többféle modellvariáció kezelésére, bármilyen nehézség vagy késedelem nélkül.

Mielőtt a Haas VM-6 megérkezett volna, már volt egy Haas TM-2 szerszámmarógépünk, amelyet kisebb, egyesével gyártott alkatrészek készítésére használtunk. Így tehát már ismertük a Haas-vezérlést, aminek köszönhetően rögtön el tudtuk kezdeni használni az új gépet anélkül, hogy különösebb szükségünk lett volna további utasításokra. Csupán egy nagyon rövid képzést kellett elvégeznünk.”

A Haas VM-6 függőleges megmunkálóközpont használatával a Chiaro mérnökei csökkenteni tudták a megmunkálás beállításának időtartamát, és sokféle, különböző méretű alkatrészt képesek könnyebben megmunkálni

„Rendkívül elégedettek vagyunk a VM-6-tal – mondta Mahmood –, és biztos vagyok benne, hogy a cég tulajdonosa is az. Megkaptuk azt a gépet, amelyre szükségünk volt, hogy jobbá tehessük az alkatrészek házon belüli gyártását. Jelentős előrelépést tett lehetővé.”

www.haascnc.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek