A fejlődés útja a lemezmegmunkálásban

Magyarországon 20 év alatt kétszeresére nőtt az üzembe helyezett lézervágógépek száma

2017. december 11., hétfő, 09:27

Címkék: élhajlítás hegesztés lemezmegmunkálás lemeztechnika lézer lézeres vágás lézertechnológia Melior Laser stancolás

A lemezmegmunkálási piacon egy vállalat fejlődése jól körülírható pályát ír le, amelyet azonban a vevői igények és a trendek is befolyásolnak. Lendvai László, a Melior Laser Kft. alapító ügyvezető igazgatója segítségével tekintjük át azt, hogy hogyan juthat el egy kkv a technológiai fejlesztéstől a komplexitásig, a sorozatgyártás mellett a minőségi, kis szériás termékekig.

A vállalkozás indításakor jellemzően az alaptechnológiára építve bővítik a technológiai sort, először ennek nyereséges üzemeltetése a cél. Később már a munkafolyamatok összetettsége, a legmodernebb gyártóeszközök, a költséghatékonyság és a jól képzett szakembergárda jelenthet versenyelőnyt.

Az ezredfordulótól napjainkig

Két évtizede még a lézervágás vagy a vízsugaras vágás jelentette a csúcstechnológiát. Itthon az ezredforduló környékén 50 ilyen lézervágógép működhetett, addig mára ez a szám már körülbelül a tízszeresére nőtt. A finomlemezek megmunkálásához azokban az években általában a stancgépek jelentették a legelérhetőbb technológiát, amelynek helyét mára szintén a lézervágás vette át mint hétköznapi kivágási technológia. A minőség vált az egyik legfontosabb kérdéssé. Az eredményességet pedig a minőségbiztosítás garantálja, valamint az, milyen technológiával, illetve szolgáltatással egészítik ki mindezt.

A vevői igények sokat változtak az elmúlt 20 évben, így ma már az egyes megmunkálási módok és az azt kiegészítő szolgáltatások összetettebb formában, komplexen kerülnek értékesítésre. Egy lemezmegmunkáló vállalkozástól ez egyrészt sokkal összetettebb gyártási szisztémát, működési folyamatot igényel, másrészt pedig az ehhez kapcsolódó megfelelő minőségbiztosítási rendszert is feltételezi. Ezt igazolandó megállapíthatjuk, hogy szinte teljesen eltűnt a bérmunkavégzés azon típusa, ahol a vevő biztosította alapanyagon a beszállító szolgáltató megmunkálást végez.

Varázsszavak: komplexitás és költségcsökkentés

A technológiák terén is jelentős változás mutatkozik, mert a mai kivágótechnológiák – a lézervágás és a stancolás – mellett alapnak minősül az élhajlítási szolgáltatás, és további előnyt biztosít, ha a vállalkozás házon belül biztosítja a hegesztést, kötőelemek sajtolását, csiszolást, forgácsolást, feliratozást vagy felületkezelést, illetve mindezek rendszerszerű üzemeltetését. A mai trendek egyértelműen a komplexitás iránti igény növekedését mutatják a piaci szereplőknél. Hogy csak egy példát nézzünk, a porfestés az a felületkezelési technológia, amely nagyon sok piaci résztvevőnél jelent meg az utóbbi években. A vállalatok technológiai beruházásai tehát legtöbbször a komplexitás növelését célozták a vevői igények és a meglévő kapacitások függvényében.

A gyártóknál történő fejlesztések útja egyértelműen a meglévő kapacitások növelése és a gyártási költségeket csökkentő beruházások. Nagyon jó példa erre a fiber lézerek megjelenése, melyek bizonyos lemezvastagság esetén alacsonyabb költségszintet jelentenek a kivágásoknál. Jellemző továbbá a nagy sorozatú élhajlítások robotizálása mellett az anyagmozgatás és az anyagtárolás automatizálása. Ezek mind lehetséges fejlesztési irányok azon kis- és középvállalatok számára, amelyek már rendelkeznek az alaptechnológiákkal, és következő céljuk elsősorban a költségeik csökkentése.

Komplexitás és minőségi kis szériás gyártás Melior módon

Lendvai László ügyvezető szerint a Melior Laser Kft. is végigjárta ezt az utat. A szakember véleménye, hogy a versenytársakkal szembeni versenyelőnyt a vevői elvárásokra alapozott komplexitás kínálja. Ezekre az igényekre alapozva indította be a cég a 2017. év végére elkészülő, és tavasztól üzemelő 170 millió Ft értékű infrastrukturális beruházását, amely a sorozatgyártás mellett költséghatékony módon biztosítja a kis szériás alkatrészgyártás hátterét.

www.meliorlaser.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek