Több mint egy éves kihagyás után újraindultak a szakvásárok Brnóban

2021. október 12., kedd, 09:21

Címkék: BD-Expo Brno Csehország járvány kiállítás MSV

A vásáripart és a kongresszusokat 2020 márciusában leállították szerte Európában. Csak az egyre nagyobb mértékű nyájimmunitás és a tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozások fokozatos lazítása tette lehetővé a szakvásárok és kongresszusok újbóli megrendezését. A kényszerszünetet követően ismét megnyitottak a brnói vásárok is. „A személyes kapcsolat az üzletkötés alapja, és ezt hiányolják a piaci szereplők. A szakvásárok az üzleti élet szerves részét jelentik. Ha működni akarunk, akkor meg kell tanulnunk még egy ideig együtt élni a koronavírus-világjárvány elleni intézkedésekkel” – jelentette ki Jiří Kuliš, a Brnói Vásártársaság vezérigazgatója.

3G szabályok (oltottak, felgyógyultak, teszteltek léphetnek be) érvényesek a csehországi szakvásárokon is

Ausztriához vagy Németországhoz hasonlóan Csehországban is az úgynevezett „3G-szabály” alapján ítélik meg a résztvevők védettségét ill. fertőzőképességét, tehát az oltottak (geimpft), a felgyógyultak (genesen) és a negatívan teszteltek (getestet) vehetnek részt a tömegrendezvényeken. Ez a szabály lesz az alapvető a szakvásárok látogatására szerte Európában. A feltételeket nem teljesítők a vásárközpontba lépés előtt antigén-tesztet végeztethetnek. A további óvintézkedésekhez tartozik a mindenkori előírásoknak megfelelő maszk viselése és a távolságtartás. A csehországi tömegrendezvényeken szerzett eddigi tapasztalatok szerint nem volt probléma az új feltételek betartásával.

„A szakvásárok és kongresszusok esetében bizonyos mértékű tervezhetőségre van szükség. Mi ezt az egyre nagyobb mértékű kollektív védettségben véljük felfedezni. Merőben más helyzetben vagyunk, mint egy éve; és ma már senki sem számít olyan lezárásra, mint tavaly ősszel vagy idén tavasszal. Különben mire lenne jó az oltás? A médiával okozott megfélemlítés negatívan befolyásolja az ügyfeleink, a kiállítók gondolkodását” – mondta el Kuliš vezérigazgató. Az utazásokat és a szakvásári részvételt megkönnyíti a European Covid Pass, az európai védettségi igazolvány, a szakvásárok számára azonban a kihívást jelenleg azonban az Európán kívüli országokból történő beutazás jelenti, mert emiatt nem lehet a korábbihoz hasonló arányú nemzetközi részvétellel rendezni az európai szakvásárokat.

Új és digitális modellben működnek a szakvásárok a koronavírus utáni időszakban?

A világjárvány legsúlyosabb időszakában néhány vásártársaság megpróbálta online formában megvalósítani a szakvásárokat. A Brnói Vásártársaság azonban a személyes jelenlétű rendezést részesíti előnyben. „A személyes szimpátia és a bizalom jelenti az üzleti kapcsolat alapját. Egy virtuális szakvásár olyasmi, mint az internetes zuhanyozás vagy vacsora: csupán egy kiegészítés és csak a világjárvány idején használt szükségmegoldás. Az online szakvásár alapvetően egy elektronikus katalógus és egyfajta közösségi háló, amit tíz éve vezettünk be. A személyes találkozás és a termék élőben történő megtekintésének lehetősége semmivel sem pótolható. Az ember közösségi lény, szükségünk van a kapcsolatra más emberekkel“ – mondta el a vásártársaság vezérigazgatója, Jiří Kuliš.

18 hónap után újraindulnak a szakvásárok

A brnói vásárközpontban az újraindítás után először augusztusban rendezték meg a STYL és KABO divat- és cipővásárt, majd az ANIMAL TECH, a haszonállatok nemzeti kiállítása következett. Mindkét rendezvény élénk érdeklődésre talált a kiállítók és látogatók körében egyaránt. Szeptember végén rendezték meg a Brnóban a World Dog Show-t, ahol felvállalták az Európai Unión kívüli, a schengeni határokon átívelő utazások kihívását. Ezt követően került sor október 6-8. között a honvédelem, a rendőrség és a tűzoltóság szakterületeit felölelő IDET / PYROS / ISET nemzetközi védelmi és biztonságtechnikai szakvásárra. A világ egyre újabb biztonsági kihívásokkal szembesül, és ezek a biztonsági szakvásárok jelentik a hagyományos színterét a biztonságunkat növelő innovatív megoldások bemutatásának. A részvétel egyúttal fokozza a nemzetközi együttműködést a biztonsági ágazatban. A résztvevők között magyar vállalatot is találtunk, a kecskeméti Axon' Cable-t.

Új időpontban az MSV

Az európai szakvásárok elnapolása és a nagyobb fokú tervezhetőség érdekében rendkívüli időpontot választottak az MSV-nek: a gépipari szakvásárt november 8-12. között rendezik, a későbbi években pedig a szakvásár visszatér a megszokott szeptember-októberi rendezéshez. „Az idei MSV szakvásárt sajnos nem a megszokott feltételekkel rendezik. A korábban választott partnerország, Oroszország szerteágazó részvételét lemondták, ázsiai kiállítók gyakorlatilag nem tudnak részt venni, számos német és osztrák vállalat pedig az év végéig megtiltotta alkalmazottainak a részvételt szakvásárokon és kongresszusokon. Mindez kedvezőtlen hatást gyakorol az idei MSV szakvásárra, ahol a megszokottnál kisebb mértékű lesz a nemzetközi részvétel. Ezért is becsüljük nagyra azokat a nemzetközi vállalatokat, akik a részvétel mellett döntöttek.” – fejtette ki Jiří Kuliš.

Az MSV szakvásárt a cseh kormány, a cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, valamint a gazdasági szervezetek teljes körű támogatásával rendezik. Sajnos idén magyar közösségi stand nem lesz, de két magyar cég már jelezte részvételi szándékát, a LUC Kft. és a Budai Benefit Kft. is visszatérő kiállítók.

A 2022-es év fénypontjai

„Szeretettel várjuk a magyar vállalatok részvételét az építőipari szakvásáron, az új, februári időpontban rendezett SALIMA / SALIMA TECHNOLOGY élelmiszeripari és élelmiszer-technikai szakvásárokon és természetesen az áprilisi TECHAGRO, SILVA REGINA és BIOMASA mezőgazdasági gépvásárokon vagy a rendhagyó időpontban, májusban rendezett AMPER elektrotechnikai szakvásáron” – mondta el a vásártársaság vezérigazgatója a jövő évi rendezvényekről.

Az előző TECHAGRO - SILVA REGINA - BIOMASA volt az első nagy vásárcsoport, amelyet 2020 márciusában lemondtak. Az utolsó, teljes vásári év a 2018-as volt, akkor is igen jelentős magyar részvétellel. A következő TECHAGRO-t 2022. április 3-7. között rendezi meg a BVV. A seregszemle hagyományos célpontja a magyar kiállítóknak.

A naprakész brnói rendezvénynaptárat a https://www.bvv.cz/en/ honlap kínálja.

Magyarországi képviselet:

BD-Expo Kft.

Máté Szilvia

Tel.: 346-0273

E-mail: office@bdexpo.hu

www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek