Spagettiből hidat?

Az Óbudai Egyetem május 26-án már hatodszor rendezi meg a RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságot.

2016. május 12., csütörtök, 15:18

Címkék: felsőoktatás Óbudai Egytetem RECCS tésztahídépítő világbajnokság verseny

A rendezvény célja: teret adni a műszaki egyetemek hallgatóinak, hogy egy világszintű verseny keretében megmutassák tehetségüket, gyarapítsák szakmai tudásukat, és nemzetközi szakmai kapcsolatokat alakítsanak ki.

A versenyen a hallgatókból álló csapatok 1 kg tésztából épített 1 m fesztávú hidakkal versenyeznek, a szerkezeteket teherbírás és más szempontok alapján szakmai zsűri rangsorolja. Egy erős és szép tésztaszerkezet megtervezése és megépítése komoly mérnöki feladat. A sikeres szerepléshez összehangolt csapatmunkára, kitartásra, alapos kapcsolódó mérnöki ismeretekre és erős motivációra van szükség.

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek. A egyetem egyik jogelődje, a Bánki Donát Műszaki Főiskola mintegy 15 évvel ezelőtt kapcsolódott be ebbe a versengésbe. Az egyetem hallgatói a kanadai Okanagan University College által szervezett, akkoriban legrangosabbnak számító világversenyen a legnagyobb szakmai kihívást jelentő nehézsúlyú kategóriában 7 alkalommal indultak és hatszor nyertek, bizonyítva a magyar műszaki felsőoktatás színvonalát, a magyar diákok szakmai tudását, kreativitását.

A hazai és a környező országok hallgatói számára 2005 óta rendezett, RECCS névre hallgató saját verseny 2011-re világversennyé nőtte ki magát. A 2011-es első RECCS világbajnokság óta  a versenyen 13 ország vett részt, 127 csapattal. A csapatokban összesen 240 hallgató 154 tésztaszerkezetet épített, amelyek együttesen 25 tonna terhelést bírtak el! A világcsúcsot híd- és tartó kategóriában is az Óbudai Egyetem Bánki Karának csapata tartja közel 600 kilogrammos teherbírással.

Idén a hazai tésztahíd-építő fellegvárak (Óbudai, Szegedi és Debreceni Egyetem) csapatain kívül Szabadkáról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Iránból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Norvégiából, Törökországból neveztek csapatok. A versenyt híd- és tartószerkezet kategóriában hirdették meg, az eddig beérkezett nevezések alapján 18 csapat 42 versenyzője 26 tésztaszerkezettel fog versenyezni.

A versenyen díjazásban részesül a három legnagyobb teherbírású híd-, illetve tartószerkezet. A legszebb kivitelű alkotás a szépségdíjat, a leginkább újszerű megoldású szerkezet pedig az innovációs díjat kapja. Fentieken kívül a verseny támogatóinak jóvoltából további díjak átadására is sor kerül.

www.reccs.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek