Rekordszámokkal nyit a PaintExpo

Hatodik PaintExpo nemzetközi iparibevonat-technológiai szakkiállítás

2016. március 02., szerda, 04:38

Címkék: bevonattechnika felületkezelés felülettechnika festékszórás ipari bevonatok Karlsruhe paintexpo

Kevesebb, mint két hónap van hátra a hatodik PaintExpo ünnepélyes megnyitójáig, így az már kijelenthető, hogy az iparibevonat-technológiai szakkiállítás idén várhatóan minden korábbi rekordot megdönt. A 2016. április 19–22. között Karlsruhéban rendezendő kiállítás portfóliója a folyékony- és porfestés, valamint a coil coating eljárások újdonságait az előkezeléstől a minőség-ellenőrzésen át egészen a csomagolástechnikáig kíséri.

A PaintExpo 2006-os debütálása óta a kiállítás folyamatosan növekvő érdeklődésre tarthatott számot, és a folyamat idén sem törik meg: a szakvásárra már több mint 430 kiállító cég jelentkezett. A piaci és technológiai éllovasok mellett olyan vállalkozások is jelezték részvételi szándékukat, akikkel a korábbi rendezvényeken még nem találkozhattunk. A több mint 12 700 négyzetméter nettó kiállítási alapterület negyedét Németországon kívülről jött kiállítók foglalják el. „De a számok csak az érme egyik oldalát mutatják, talán ennél is fontosabb a kiállított innovációk növekvő száma. Ez teszi ugyanis lehetővé az iparibevonat-technológia átfogó bemutatást” – jelentette ki Jürgen Haußmann, a rendezvényt szervező FairFair GmbH ügyvezető igazgatója. A bevonattechnológiai kihívások márpedig világszerte szaporodnak: egyrészt ebbe az irányba mutatnak a növekvő minőségi követelmények, a termelékenység és a fenntarthatóság, valamint a termékek egyedisége, másrészt a fajlagos költségek folyamatos csökkentése is a versenyképesség hangsúlyos feltételévé vált.

Az optimalizált bevonatolási folyamatok trendjei

A PaintExpo vásári portfóliója a folyékony- és porfestés, valamint a coil coating folyamatok lépéseit öleli fel. Bemutatásra kerülnek többek között a fémfelületek egykomponensű, fluoridmentes foszfátozásának szórt és merítéses alkalmazásai, valamint a hagyományos cink-foszfátos kezelés olcsó, alacsony karbantartás-igényű helyettesítő folyamatai, amelyekkel hasonlóan jó tapadás és korrózióvédelem érhető el. Az innovációk a nanokerámia-rendszerek multifém-kompatibilitását sem hagyták érintetlenül. A műanyag alkatrészek előkezelése olyan hely- és energiatakarékos, gyártósoron is alkalmazható folyamatokkal is lehetséges, mint szén-dioxid-hó-befúvás, illetve a plazma- és gőztisztítás.

A festékekkel kapcsolatos új fejlesztések a dekorációs és funkcionális követelményeknek történő megfelelés mellett már az anyagtakarékosságra és a környezeti kompatibilitásra is nagy hangsúlyt fektettek. Ezek közé tartoznak a fémek és műanyagok króm(VI)-tartalom nélküli magas minőségű krómozását végző folyékony- és porfestőrendszerek. A figyelem az ultratartós megoldások kifejlesztésével az oldószeralapú festékek esetében is az emisszió további csökkentése irányába mozdult el. Az alacsony hőmérsékleten végzett vékony rétegű, úgynevezett „two coat one bake (két bevonat egy szárítással)” porított zománcrendszerek csökkentett anyag- és energiafelhasználás mellett is növelik a termelékenységet.

A festékek és bevonatok gyártói számára az állandóan zsugorodó tételnagyságok és a színárnyalatok folyamatosan bővülő kínálata is kihívást jelent. A gazdaságossági kérdésekben akár döntő szerephez is juthatnak a rugalmasságot, anyag- és energiatakarékosságot növelő új adagoló, visszaforgató és maradékanyag-eltávolító alkalmazások. Az egyre komplexebb fém- és műanyag felületek bevonatolásában hosszabb távon az UV-technológiára épített új festékek és felületi javítórendszerek elterjedése várható.

www.paintexpo.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek