Programozható robotok és passzív házak a Kutatók Éjszakáján

2014. október 12., vasárnap, 07:54

Címkék: robot robot_programozás

Minden eddiginél több versenyzőt és érdeklődőt vonzott a Kutatók Éjszakáján a National Instruments (NI), az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség és a Debreceni Egyetem együttműködésében megvalósult robotprogramozási verseny. A természettudományos és műszaki oktatás támogatásában élenjáró amerikai vállalat hatodik alkalommal rendezte meg a tudománynépszerűsítő megmérettetést, ahol idén székelyföldi csapat vitte el a pálmát.

Milyen hatásfokkal működnek a különböző napkollektorok? Milyen vastag és milyen anyagból épüljön egy passzív ház fala? Milyen nemzetközi szabványoknak kell megfelelnie egy valódi passzív háznak? Többek között ilyen kérdésekre is választ kapott, aki a debreceni Kutatók Éjszakáján az NI immár hagyományossá vált robotprogramozási versenyét választotta. A 3-5 fős csapatoknak ugyanis nemcsak a kijelölt pályákon kellett összetett feladatokat megoldaniuk időre az általuk felprogramozott LEGO® robotok segítségével. A középiskolások a verseny részeként ötperces prezentációkat is tartottak a pálya tematikájához kapcsolódóan, így számtalan újdonságot tudhattak meg az érdeklődők a passzív és önellátó házak technológiai megoldásairól.


A korábbi évekhez képest újdonságot jelentett, hogy idén külön kategóriában általános iskolások is indulhattak, így összesen 17 csapat több mint 70 versenyzője teremtett fantasztikus hangulatot a Debreceni Egyetem főépületének Aulájában. A lelkes nézősereg néha egy emberként szurkolt a robotoknak, hogy minél több fenntarthatóságot szolgáló feladatot tudjanak elvégezni a pályán kialakított ház körül. A csapatok teljesítményét szakértő zsűri értékelte, melyben az NI mellett jelen voltak a Debreceni Egyetem, az INNOVA, a LEGO® és a Prezi képviselői is.


A sokféle készséget igénybe vevő, látványos és gyakorlatias kihívás tétje két LEGO® MINDSTORMS® robot és három NI myDAQ nagy értékű mérőműszer volt. A középiskolás kategóriában határon túlról érkezett csapat végzett az első és a harmadik helyen is (Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredáról, valamint Székelyudvarhelyről és Székelykeresztúrról), a második helyen pedig a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium csapata futott be. Az általános iskolások versenyében a szintén Bocskai István nevét viselő debreceni intézmény tanulói voltak a legeredményesebbek.


A Kutatók Éjszakáján zajló verseny ízelítőt adott egy másik kiemelkedő nemzetközi megmérettetésből is, amelyet a National Instruments vállalatcsoport világszerte több évtizede, Magyarországon pedig 2013 óta támogat. A FIRST® LEGO® League elnevezésű nemzetközi robotprogramozási verseny idei regionális és kelet-európai döntőjének is Debrecen ad otthont november 22-én, illetve 2015 januárjában.

 

 

hungary.ni.com/debrecen

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek