Onrobot termékbemutató törte meg a jeget

2020. június 26., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás célgépek ipari robot kollaboratív robot Onrobot robot robotika szakmai nap Universal Robots

Hosszú időt kellett hozzá kiböjtölni, de ha ilyen lesz a folyatás, akkor az újjáéledő ipar feledtetni tudja majd velünk az elmúlt három szűk hónapot. Március elején volt utoljára szerencsém ahhoz, hogy személyes találkozókra fókuszáló, „valódi” szakmai rendezvényről számolhattam be Olvasóinknak. A jeget 2020. június 24-én a VFP Systems Kft. törte meg egy Onrobot szakmai nappal.

A herendi VFP Systems Kft. 2020 januárjától számít a Universal Robots hivatalos disztribúciós és integrációs partnerének. Ebben a minőségében tartott 2020. június 24-én egy bemutatóval egybekötött workshopot gyártó cégek és célgépgyártók számára, amelyen az együttműködő robotok megfelelő integrációjához elengedhetetlen megfogókat, szenzorokat és kamerákat mutatták be. A szakmai napon az Onrobot termékeinek és megoldásainak ismertetését élő termékbemutatók és kötetlen beszélgetés követte mintegy 30 érdeklődő részvétele mellett.

A VFP Systems Kft. herendi szakmai napján mintegy 30 meghívott vett részt

„A VFP Systems 10 évvel ezelőtti megalakulásának célja az volt, hogy a gépépítő elemeket saját gyártású, az ismert rendszerekkel kompatibilis alumínium profilokkal egészítsük ki. Amellett, hogy a gépépítő alumínium profil kereskedelem továbbra meghatározó, mára a herendi üzemünkben mérnökcsapat, saját forgácsoló üzem, illetve egyedi alkatrész tervezési és gyártási kapacitás áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően az alumínium profil és lean cső rendszerek gyártása és kereskedelme mellett fémszerkezetek, szállítópályák, rezgő adagolók, kollaboratív robotos alkalmazások és egyszerűbb automatizálási projektek tervezésével és kivitelezésével is bővült a portfólió – jelentette ki Lang Balázs, a VFP Systems Kft. stratégiai igazgatója. – 2020. januárja egy újabb mérföldkövet jelentett a vállalkozás életében a Universal Robots és a MiR képviselet felvállalásával. A most elkezdett szakmai eseménysorozatot erre az új üzletágra építjük. A folyamatoptimalizálás és az automatizálás az utóbbi években az életünk egyre szervesebb részévé vált, ebben az értelemben a robotika nagyon jól kiegészíti az eddigi profilunkat.”

Együttműködő robot perifériák teljes választéka

A szakmai bemutatón az Onrobot teljes arzenálja bemutatásra került a megfogóktól az Onrobot Eyes kamerán át az új Screwdriver automata csavarhúzó szerszámig. A 150 mm-es átfogással rendelkező OnRobot 3FG15 háromujjas gripper könnyen programozhatóvá és egyszerűen telepíthetővé teszi a korábban nehezen automatizálható, hengeres tárgyak pontos mozgatását megkövetelő alkalmazásokat. A kimondottan a gépkiszolgáló alkalmazásokhoz tervezett gripper automatikusan központosítja a munkadarabokat, így erős és stabil fogás, valamint pontos gépbe helyezés jön létre.

A 150 mm-es átfogással rendelkező OnRobot 3FG15 háromujjas grippert kimondottan a gépkiszolgáló alkalmazásokhoz tervezték

A futurisztikus kialakítású puha gripper ezzel szemben szabálytalan formák és érzékeny élelmiszerek széles választékát képes mozgatni az élelmiszeripari, kozmetikai és gyógyszeripari gyártás, valamint egyéb gyártási és csomagoló folyamatok során. A rugalmas puha gripper három cserélhető szilikonból készült ún. szoknyát használ csillag alakú és négyujjas konfigurációban, melyekkel szinte bármilyen 2,2 kg alatti, kisméretű tárgyat képes felemelni óvatos és pontos érintéssel.

Az Eyes 2.5D-s képfelismerő rendszer mélységérzékeléssel és a tárgyak felismerésével látja el a vezető robotkarokat, melyhez zökkenőmentes integrációt, egyképes kalibrációt, és intuitív programozást biztosít, miközben mellőzi a létező képfelismerő rendszerek komplexitásait. Az Eyes rugalmasan rögzíthető a robotkarra, de akár azon kívül is, így ideális megoldást nyújt szinte az összes látásvezérlést igényelő strukturálatlan alkalmazás számára.

A Screwdriver automata csavarhúzó szerszám egy régen várt könnyítés a gyártók számára, akik szívesen automatizálnák az ismétlődő, nem ergonomikus és gyakran következetlen manuális csavarhúzási folyamatokat. A Screwdriver csavarméretek széles körét kezeli M1,6-től M6-ig, akár 50 mm csavarhosszig. Programozása rendkívül egyszerű, hiszen csak a megfelelő csavarhosszt és nyomatékot kell megadni a bármely fejlett robot betanító távvezérlőjén megtalálható felhasználói felületen.

Ez csak az első lépés volt

„Az Onrobot szakmai nap a hazai iparvállalatokat és gépgyártókat ismertette meg a kobotok és a hozzájuk tartozó megfelelő megfogók, szenzorok és kamerák előnyeivel – foglalta össze a tapasztalatokat Lang Balázs. – A személyes szakmai nap megrendezése elég merész lépés volt az online fórumok tengerében, de az előzetes visszajelzések elég pozitívak voltak és a végén nem is kellett csalódnunk a résztvevők számát illetően. Az ehhez hasonló szakmai rendezvényeken lehet a megoldásokat a legjobban bemutatni, ezért ezt a rendezvény mindenképpen csak a kezdetet jelenti.”

Látogatói vélemény

A cég a 2016-os megalapítása óta járműipari integrátor beszállító szerepre törekszik, így a legnagyobb partnereinknek az autógyárak és a vasúti gyártó cégek számítanak. A termékválasztékunkban az egyedi fémalkatrészek és gépelemek, valamint a beépülő fém- és fém/gumi alkatrészek számítanak meghatározónak, de foglalkozunk az termelés ellátására szolgáló általános termékekkel – csapágyakkal, kötőelemekkel, szerelési anyagokkal, normáliákkal, csiszolóanyagokkal, forgácsoló szerszámokkal, stb. – is.

A VFP Systems régi partnerünknek számít, döntően az alumíniumprofilok terén. Az ügyfélkörünk érezhetően elmozdult a robotizáció irányába, ezért mi is igyekszünk követni a trendeket, piaci igényeket és lehetőségeket. Erre egy ilyen szakmai nap nyújtja a legjobb feltételeket. A szervezés nagyon színvonalas volt, az előadók pedig felkészültek, így elégedetten távozhattunk.

Alu-Care Kft., Józsa Viktor ügyvezető igazgató

„Jelenleg 11 Onrobot disztribútor található Magyarországon. A Universal Robots forgalmazói kört így már teljesnek mondhatjuk, ezért a jövőben más robotgyártók disztribútoraival tervezzük bővíteni a kört. A UR robotokkal könnyen integrálhatók a megfogóink, ezért velük szoros az együttműködés, ami azonban nem jelent kizárólagosságot és már nekiláttunk annak, hogy a többi robotgyártóval is kialakítsuk a megfelelő együttműködési formát – tette hozzá Balázs István, az Onrobot Hungary Kft. műszaki támogató mérnöke.A koronavírus-járvány március eleji megjelenése óta ez az első személyes rendezvényünk. A legnagyobb érdeklődés egyértelműen a legújabb termékünk, a csavarozó berendezés iránt mutatkozott, a második helyre az Onrobot Eyes kamerarendszer tenném. Augusztus elejéig webinárokkal tervezünk, de szeretnénk visszaállni a normál üzemmódba, hogy személyesen is találkozhassunk az ügyfelekkel.

Az automatizálás világa az ipari átlagnál kevésbé szenvedte meg a dekonjunktúrát, hiszen sok cég ráébredt arra, hogy a munkatársak elbocsátása, majd toborzása, képzése nemcsak hosszadalmas és költséges folyamat, de sebezhetővé is teszi az adott vállalkozást. Az automatizálás egy kiszámítható, homogén folyamat még olyan helyzetben is, amikor a gyártást kell újraindítani.”

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek