Ön miért látogat el idén Brnóba?

Emelkedő tendenciát mutat a magyar jelenlét a külföldi szakvásárokon

2019. március 11., hétfő, 06:00

Címkék: Amper automatizálás BD-Expo Brno Csehország gépipar kiállítás MSV

Számos közönségrendezvény bizonyította 2018-ban, hogy a Brnói Vásárváros 90 év után is rendkívül kedvelt a látogatók körében. Olyan rendezvények, mint az Olimpiai falu, a Csehszlovákia alapítására emlékező RE:PUBLIKA fesztivál, Alfons Mucha „Két világ” festménytárlata vagy a Titanic tragikus sorsát bemutató élménykiállítás összesen közel félmillió látogatót vonzottak.

A cseh gazdaság 2018-ban összességében nagyon jó állapotban volt. A 2018-ra várt eredmények a bruttó hazai termék közel 3 százalékos növekedésével ugyan a gazdaság reálértéken mért növekedési ütemének lassulására utalnak, ez azonban fenntarthatóbb növekedési pályát jelent hosszútávon. 2,3 százalékos munkanélküliséggel Csehország vitathatatlanul az élen jár Németország (3,4 százalék), Lengyelország (3,4%) és Hollandia (3,7%) előtt. Az euró-övezetben a munkanélküliségi ráta 8,1 százalék, az EU-28-ak körében pedig 6,7 százalék volt (forrás: Eurostat). A foglalkoztatottak száma több mint 5,4 millió fő, a foglalkoztatási ráta pedig 75 százalékos: ezek a mutatók minden eddiginél magasabb szinten mozognak.

Gazdasági eredmények 2018-ban

A Brnói Vásártársaság 2018-as évi gazdálkodási eredménye minden várakozást felülmúlt, a társaság a legjobb üzleti évét zárhatta 2008 óta. A bevétel elérte az 1 150 000 000 cseh koronát (kb. 45 millió euró), az adózás előtti eredmény 170 millió korona (kb. 6,6 millió euró), az adózott eredmény pedig mintegy 150 millió cseh korona (kb. 5,9 millió euró).

Jiří Kuliš vezérigazgató így foglalta össze az eredményeket: „A 2018-as üzleti év kezdettel fogva rendkívüli eredménnyel kecsegtetett. A rendezvények sorában számos más seregszemle mellett szerepelt a kétévente megrendezésre kerülő TECHAGRO mezőgazdasági gépvásár, a saját szakterületén a harmadik legnagyobb Európában, valamint a minden évben visszatérő MSV gépipari szakvásár. A várakozásoknak megfelelően mindkét szakvásár teljes kiállítási területe elkelt, az MSV pedig megdöntötte eddigi történetének minden korábbi rekordját is – 45 000 négyzetméter volt a kiállítási terület és 340 millió cseh korona (kb. 13,2 millió euró) volt az árbevétel. A tavalyi év gazdasági eredményeihez mindazonáltal hozzájárultak más, 2018-ban rendezett szakvásárok, valamint kongresszusok és konferenciák is. Nem szabad megfeledkezni a megrendelőket bel- és külföldön, mindenekelőtt Németországban kiszolgáló standépítő részlegünk bevételeiről sem.”

Kereskedelmi kapcsolatok a Cseh Köztársaság és Magyarország között

A 2018-as évben a Cseh Köztársaság és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelem az összesen 7 százalékos növekedést jelentő 8,8 milliárd euróval elérte az eddigi legmagasabb értéket. A Magyarországra irányuló cseh kivitel 6 százalékkal 5,1 milliárd euróra, a Csehországba irányuló magyar kivitel pedig 9 százalékkal 3,7 milliárd euróra bővült. Magyarország ezzel a Cseh Köztársaság tizedik legnagyobb kereskedelmi partnere, amely a külkereskedelmi forgalom 2,7 százalékát jelenti.

Magyar részvétel a brnói B2B szakvásárokon

A Brnóban rendezett vezető szakvásárokon az elmúlt öt évben viszonylag stabil magyar részvétel volt tapasztalható. Az elmúlt évben különböző szakvásárokon összesen 70 magyar vállalat állított ki összesen 1 573 négyzetméteren, és a számok emelkedő tendenciát mutatnak. Idén magyar szempontból a legfontosabb kiállítás az őszi MSV Nemzetközi Gépipari Vásár, ahol hosszú idő után várhatóan ismét lesz magyar közösségi stand a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat szervezésében. Ezen kívül jelentős magyar részvétel volt a januári idegenforgalmi kiállításon, a GO/Regiontour-on, és várhatóan szintén fontos lesz magyar szempontból a védelmi szakvásár, az IDET is. Ezen kívül közkedvelt a magyar kkv-k körében a divat- és cipővásár, az évente kétszer megrendezésre kerülő STYL/KABO kiállítás is. Az egyik évek óta rendszeresen visszatérő kiállító a pomázi székhelyű kényelmi cipőket gyártó BATZ Kft.

Kiemelkedő szakvásárok 2019-ben

AMPER 2019. március 19 – 23.

A Brnói Vásárvárosban otthont találó legnagyobb vendégrendezvény az évente rendezett AMPER Nemzetközi Elektronikai és Elektrotechnikai Szakvásár. A múlt évben 29 ország 590 kiállítója mutatta be termékeit több mint 43 ezer szakmai kiállítónak. A Csehországon kívüli kiállítók jelentős számának köszönhetően az AMPER az első az elektrotechnikai fókuszú szakvásárok sorában Közép-Európában. A seregszemlén Szlovákia, Német- és Lengyelország, Ausztria és Kína a legnagyobb külföldi résztvevők. A kísérő szakmai rendezvények sorában az AMPER Motion többek között az elektromos közúti közlekedéssel foglalkozik.

STAINLESS 2019. május 15 – 16.

A rozsdamentes acélok kétnapos nemzetközi szakvására, a STAINLESS magas színvonalú seregszemle a rozsdamentes acélok ágazatában. A STAINLESS-en kiemelkedően jelentős a nemzetközi részvétel mind a kiállítók, mind pedig a látogatók körében. A szakvásáron százötven vállalat vesz részt, a Csehországon kívüli résztvevők aránya nyolcvan százalék, ami a legmagasabb arány minden brnói szakvásár között. A több mint ezer szakmai látogató körében a külföldiek aránya közel 40 százalékos.

IDET/PYROS/ISET 2019. május 29 – június 1.

Május végén a honvédelmi, tűzvédelmi és rendvédelmi technika uralja a Brnói Vásárvárost. Az IDET, PYROS és ISET biztonsági vásárhármas a védelmi és biztonsági technológiák egyik legjelentősebb seregszemléje Közép-Európában, ahol magas a nemzetközi kiállítók és látogatók aránya. A cseh védelmi és biztonsági ipar exportösztönzési platformjaként alakult vásárcsoport a Cseh Köztársaság kiemelt politikai és honvédelmi szereplőinek jelentős számú részvételével büszkélkedhet. A legnagyobb kiállító a Cseh Köztársaság honvédelmi minisztériuma és hadserege, vendégországnak pedig Svédországot kérték fel 2019-ben. A szakvásárt szerte a világból 20 ország honvédelmi erőinek képviselői és a felszerelésükért felelős honvédelmi minisztériumok küldöttségei keresik fel.

URBIS – SMART CITY FAIR 2019. június 5 – 6.

Az okos városokra vonatkozó elképzeléseket a modern kommunális technológiák iránt érdeklődő szakembereknek az URBIS SMART CITY FAIR 2019 mutatja be. A nemzetközi konferenciával összekapcsolt szakvásárt 2019. június 5-6-án rendezik. Ez immáron a harmadik találkozó mindazoknak a szakembereknek, akik a városok és önkormányzatok – az okos városok – modern megoldásaival és ezek gyakorlati megvalósításával foglalkoznak.

MSV – NEMZETKÖZI GÉPIPARI SZAKVÁSÁR 2019. október 7 – 11.

Az MSV Nemzetközi Gépipari Szakvásár a legnagyobb ipari vásár a Cseh Köztársaságban és egész Közép- és Kelet-Európában, egyúttal pedig a Brnói Vásártársaság vásárnaptárának legfontosabb eleme is.

Az MSV idén lép fennállásának hetedik évtizedébe, hiszen már 61. alkalommal rendezik meg. A szakvásár rendezői több mint 1 600 kiállítóra számítanak, felerészben a Cseh Köztársaságon kívülről, az ő standjaikat pedig mintegy nyolcvanezer látogató tekinti meg. Az MSV-vel párhuzamosan két további szakvásárt is rendeznek: a közlekedési, áruszállítási és logisztikai ágazatot felölelő Transport & Logistika-t, valamint a környezetkímélő ipari megoldásokat felvonultató ENVITECH-et. Az MSV fő témája az Ipar 4.0 és a digitális gyár, tehát a termelés digitalizációja, a meghatározó irányzat korunk ipari innovációs folyamataiban. Az ENVITECH kiemelt témaköre a körforgásos gazdaság – a nyersanyag-erőforrásokkal való gazdálkodás, az ipari és kereskedelmi fenntarthatóság egyik központi, a jövőbeni fejlődést meghatározó irányzata. 2019-ben a start-up projektek befektetési lehetőségei is előtérbe kerülnek.

www.bvv.cz/en/

www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek