Okosgyárak Brnóban

A 61. MSV Nemzetközi Gépipari kiállításon vált teljessé Magyarország közép-európai kereskedelmi hálózata.

2019. október 24., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás Brno Csehország export gépipar ipar 4.0 kiállítás MSV MSV 2015 MSV 2016 okosgyár okosgyár

2019. október 7-11. között több tucat ország mintegy 1 660 kiállítója mutatta be a legújabb ipari innovációkat és trendeket a világ minden tájáról érkező 80 000 látogatónak. Az idei MSV kiállítás az ipar digitalizálására összpontosított, bemutatta az okosgyárak létrehozásának lehetőségeit és új fejezetet nyitott a körkörös gazdaságot övező vitákban.

Az emberi tevékenység minden területének fokozatos digitalizálása egyre fejlettebb gyártási modelleket hoz létre. Valójában a nyilvánossá, és gyakran a szakmai közönség egy része azt sem tudja, hogy mit takar valójában az Ipar 4.0 elnevezés. A fejlődés azonban szemmel láthatóan nem vár a lemaradókra, mert a most zajló negyedik ipari forradalommal 2015 óta célirányosan foglalkozó MSV Nemzetközi Gépipari Vásár idén már az Digitális Gyár 2.0 és Ipar 4.0_2. hullám elnevezéseket is megpróbálta beépíteni a köztudatba.

„A témakört párhuzamosan két megközelítésen mutattuk be – mondta Michalis Busios, az MSV vásárigazgatója.Részben az egyes szakmai csarnokokban lévő kiállítói standokon tartott prezentációkkal, részben pedig a Digitális Gyár 2.0 címre keresztelt önálló kiállítás formájában, ami átfogóan kezelte a kérdéskört.” A Digitális Gyár 2.0 programban mutatkoznak be a termelés nagyobb hatékonyságát és minőségét célzó mély digitális transzformáción és mesterséges intelligencián alapuló megoldások. Az okosgyár koncepció véső célja egy autonóm gyár létrehozása, amely saját magát vezérli, fejleszti és tanítja az emberek és a digitális eszközök közötti együttműködés révén.

Tematikus szigetek révén ún. Digitális ösvényt is létrehoztak, ami egyéni érdeklődési szinten kalauzolta végig a látogatókat olyan témákban, mint a mesterséges intelligencia, a blockchain, az intelligens robottechnika és mechatronika, az elektromobilitás, a kriptobiztonság vagy az új képzési formák. A Digitális ösvény a továbbfejlődés lehetséges módozatait is bemutatta.

A cseh ipar zászlóshajói és feltörekvő csillagai Brnóban

A Škoda Auto az elektromos autózás VISION iV koncepcióját mutatta be Brnóban, amelynek világpremierjét márciusban tartották Genfben. Az autó vonalvezetése már hűen tükrözi vissza a közeljövő elektromos autóinak valódi megjelenését, amit az autógyár 2020 első felében tervez leleplezni.

A hazai kiállítók krémjébe évtizedek óta beletartozik a Cseh Köztársaság legnagyobb fémmegmunkáló gépgyártója. A többek között vertikális megmunkálóközpontokat, portálgépeket multifunkcionális és öttengelyes gépeket és CNC-esztergákat fejlesztő és gyártó cég az elmúlt években a robotcellákat és az automatizált gyártósorokat is felvette termékskálájába, az MSV-n pedig az új KL 435 eszterga képében egy világpremiert is tartott.

A Kovosvit MAS az új KL 435 eszterga képében egy világpremiert is tartott

A ŽĎAS gépgyár standján a vasúti keréktárcsák precíziós meleghengerlésére tervezett hengermű mellett a látogatók a kerekek hajlítását végző nagynyomású prés digitális ikerpárjának működését is megfigyelhették. Az Ipar 4.0 alapkoncepció mentén fejlesztett gép révén a tervezési és gyártási idő akár egyharmadára is csökkenthető.

A szintén tradicionálisnak számító Belet egy hidrogénüzemű targoncát mutatott be az MSV-n. A Belet F 12APP3VZ/-FFL/H2O targonca világszinten is új koncepciónak számít a gyalogkíséretű targoncák piacán. Tápegység- és töltőrendszere egy speciális DC/DC üzemanyagcellából, egy hidrogéngenerátorból egy elektronikus modulból, egy speciális HE3DA lítium akkumulátorból és egy folyékony hidrogénnel töltött nyomástartó edényből áll.

A vibráció elárulja, ha valami nem a megfelelően működik a gép belsejében. A rezgések néha első pillantásra láthatók és hallhatók, de gyakran annyira finomak, hogy még egy tapasztalt gépkezelő sem észleli azokat. A brnói 4dot Mechatronic Systems speciális online diagnosztikai rendszere 7/24-ben képes figyelni a szerszámgépeket és a gyártóberendezéseket.

A Neuron Soundware egy audio diagnosztikával foglalkozó startup. A cég az elmúlt három évben többek között a Siemensnél vagy a Deutsche Bahnnál gyűjtött adatokat és hangokat, így olyan egyedi adatbázisra tett szert, amiből a szoftverek már képesek felismerni, hogy az adott gép hol és miért hibásodhat meg és milyen veszélyek leselkednek a termelés biztonságára. A szoftvermegoldásokat olyan régi szakemberek tudására alapozva alkották meg, akik képesek a gépek „különleges” hangjai alapján a hibadiagnosztikára.

Magyar kereskedelmi lehetőségek Csehországban

A cseh piacra irányuló magyar export 2018-ban meghaladta a 4,6 milliárd eurót, ami egyértelmű fokmérője annak, hogy a mintegy 10 millió fős felvevő piaccal, valamint a régió egyik legfejlettebb gazdaságával rendelkező Csehország kiváló célpiac a magyar vállalkozások számára. Ezt felismerve nagyszámú, összesen 22 magyar kiállító regisztrált a szakvásárra, részben egyéni kiállítóként, részben a közösségi stand kedvező feltételeit kihasználva. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. közösségi standján mutatkozott be a Bosko-Hidraulika Kft., a Dendrit Mentor Kft., a Goodwill-Trade Kft., az Inno-cast Hungary Kft., a Mattor Automatika Kft., a Rimóczi és Társa Kft., valamint a SkyLine-Computer Kft. is.

A kiállítás első napján nyitotta meg regionális képviseleti irodáját a CED, amelynek a Külgazdasági és Külügyminisztérium intézményeként legfőbb küldetése Magyarország közép-európai exportösztönzési és gazdaságfejlesztési törekvései megvalósításának elősegítése. A brnói képviselet a sorrendben a 22. iroda Közép-Európában, Csehországban pedig az első. A CED ezzel teljes jelenlétet biztosít a V4-es tagországokban partnercégei számára.

A kiállítás első napján nyitotta meg regionális képviseleti irodáját a CED

„A brnói irodánkkal egy régi álmunk vált valóra, hiszen Magyarországnak az összes vele határos országban és szinte mindegyik V4-es országban volt legalább egy kereskedelmi képviselete, de a V4-es országok körét csak a mai nappal tudtuk teljessé tenni. – mondta Csík László, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Ennek köszönhetően már valódi közép-európai gazdaságfejlesztési hálózattá válhattunk, ahogy azt a nevünk évekkel korábban megelőlegezte. A Kereskedőházak átalakulásával váltunk külön háttérintézménnyé és azóta jár külön utakon a HEPA és a CED. A két szervezet közti legnagyobb különbséget az jelenti, hogy ami feladatunk a közép-európai gazdaságélénkítés, míg a HEPA a világ többi részén tevékenykedik."

A CED legnagyobb erőssége a hálózat, hiszen a 22 külföldi iroda 14 magyarországi irodával egészül ki. A belföldi irodák feladata azon exportlépes, szabad kapacitással rendelkező kis- és középvállalkozások felkutatása, amelyek a kínálatot adják. A 22 külföldi iroda dolga pedig a kereslet megtalálása. Ez egyszerűen hangzik, de rengeteg szervezési munkát igényel. Egy évben mintegy 30 különböző rendezvény kapcsolódik a CED nevéhez, ezek egyike volt az MSV keretein belül létrehozott közösségi stand és üzleti fórum. A vállalkozások egy ilyen közösségi standon a kiállítási költségek csak egy töredékét állják, ugyanakkor erőt is ad nekik, hiszen a tárgyalópartnerek számára jelzésértékű, ha egy komoly presztízsű magyar standon találkozhatnak az esetleges beszállítójukkal.

„A közösségi stand mellett célzott partnertalálkozókat szervezünk és segítünk eligazodni az adott ország jogi környezetében is – tette hozzá Csík László. – Multiszektorálisan dolgozunk, mert bár a legtöbb munkánk a hagyományos magyar exportcikkekhez kötődik, de az MSV is egy jelzés arra, hogy igyekszünk nyitni, az orvostechnika, gépipari, IT- és ICT-exporttermékek irányába is.” Az irodahálózat 2018-ban 350-400 sikeres ügyletben több mint 5 000 milliárd forintnyi kereskedelmi ügylet felett bábáskodott, 26 rendezvényt és 3 500 B2B találkozót hozott tető alá. „5 milliárd forint nem túl sok, de ez mind magyar kkv-k nevéhez kötődik – fejtette ki Csík László. – A 22 iroda már megfelelően lefedi Közép-Európát, újabb iroda nyitásában tehát nem gondolkozunk, hanem azt szeretnénk, hogy a meglévő irodák megerősödjenek, ehhez pedig keressük az MSV-hez hasonló fórumokat, ahol az exportképes magyar kkv-k meg tudják mérettetni magukat.”

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek