Nem elég tisztának lenni, annak is kell maradni!

Megoldások alkatrésztisztításhoz, konzerváláshoz és csomagoláshoz

2016. április 14., csütörtök, 21:52

Címkék: alkatrészmosás alkatrésztisztítás felülettechnika felülettisztítás parts2clean 2016 Stuttgart

Lehet szó gépjármű- vagy légiparról, orvosi technológiákról, finommechanikáról, optikai és elektronikai gyártásról, az alkatrészek műszaki specifikációjában a méretek és tűrések mellett ma már a felületi szennyeződésmaradványokról szóló információnak is szerepelnie kell.

A tisztaság természetesen az egyetlen olyan alkatrész-tulajdonság, ami a környezet hatására gyártás után is megváltozhat. Fontos tehát, hogy a megcélzott tisztaságot ne csupán elérjük, hanem fenn is tartsuk egészen addig, amíg az alkatrész a fogyasztóhoz vagy a feldolgozási lánc egy újabb szakaszához el nem érkezik. Ez nemcsak egy hatékony, szoros monitoringrendszerrel megtámogatott tisztítási folyamat felépítését, hanem a konzerválás és a csomagolás megfelelő megoldásainak kidolgozását is feltételezi.

Mindehhez nyújt segítséget 2016. május 31. és június 2. között a stuttgarti parts2clean szakvásár. Az ipari tisztítástechnológia 14. alkalommal megrendezendő szakkiállításán idén vezetett túrák gondoskodnak majd arról, hogy a jelentkezők közvetlenül a számukra kiemelten fontos témakörökhöz találjanak el.

Tartós eredmény

Napjainkra realitássá vált az alkatrészek a legszigorúbb szabványoknak is megfelelő, következetes és gazdaságos tisztítási folyamata, de sikeresen csak akkor kivitelezhető, ha azt már kifejezetten az eltávolítandó szennyeződéstípusra, az alkatrész geometriájára, az anyagáramlás sebességére és az elérni kívánt tisztasági fokra szabjuk. A végeredmény és a tisztítási folyamat költséghatékonysága így is megannyi tényezőtől – többek között a berendezéstől, a tisztítóközegtől és az öblítőkádak kialakításától – függ. Szintén fontos szempont a fellazított szennyeződésnek a tisztító- és öblítőkádból történő hatékony eltávolítása, hogy az ne halmozódhasson fel, és a már megtisztított alkatrészeket ne szennyezhesse be ismét. A szennyeződés folyamatos eltávolításának sikere a kád megfelelő előkészítésén is áll vagy bukik. Az optimális eredmény eléréshez akár további szenzorok felszerelése válhat szükségessé, melyek a folyamat kritikus paramétereit – a tisztítóközeg koncentrációját, a hőmérsékletet, a vízminőséget és a szűrők állapotát – követik nyomon. A modern vízbázisú vagy oldószeralapú tisztítóberendezésekkel lehetőség van a tisztítás és a konzerválás/korrózióvédelem egymást követő munkafázisokban történő elvégzésére is.

Az újraszennyeződés elkerülése

Amint a megtisztított alkatrész kikerül az öblítőkádból, annak mozgatása, ellenőrzése, szállítása és tárolása során az újraszennyeződés elkerülése kerül előtérbe. A tisztítóberendezést övező terület elzárása egyszerű megoldás arra, hogy elkerüljük az alkatrészek környezetből származó újraszennyeződését. Abban ez esetben azonban, ha a munkadarabot nagyon szigorú szabványok szerint kell megtisztítani, ajánlatos az ellenőrzés után azokat azonnal becsomagolni és tisztatérben elhelyezni. Az alkatrészek szállítás vagy tárolás közbeni korrózióvédelmére bevált megoldásnak számít a párolgó korróziógátló (volatile corrosion inhibitor, VCI) csomagolás. Ez a csomagolóanyag korróziógátló atmoszférát hoz létre a csomagoláson belül, míg egyidejűleg a terméket a kívülről származó szennyeződések behatolása ellen is védi.

Tisztítási know-how

A háromnapos parts2clean Industry Forum a kiegészítő információk és know-how értékes forrásának ígérkezik. Az ipari alkatrészek és felületek tisztítás technológiájával foglalkozó előadások német és angol nyelven is követhetők lesznek.

Az ipari tisztítástechnológia vezető szakvására mellett számos egyéb, az alkatrésztisztítás szempontjából jelentős kiállítás is zajlik majd a stuttgarti Kiállítási Központban. Az O&S nemzetközi felületkezelési és bevonatolási szakkiállításon bemutatandó számtalan bevonatolási megoldás is lelkiismeretesen megtisztított felületeket feltételez. A lézeres anyagmegmunkálásra fókuszáló LASYS valamennyi iparág és minden létező anyag lézeralkalmazásait felvonultatja majd, ahol a legjobb eredmény elérése sokszor szintén a felület tisztaságától függ. Az AUTOMOTIVE Expo – az autóipar különböző aspektusait felvonultató vásárcsokor – látogatói számára pedig a gyártási műveletek során hasonlóképpen nagy jelentőséggel bír az alkatrészek tisztítása.

www.parts2clean.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek