Műanyag felületek optimális bevonatolása

2018. április 17–20. között Karlsruhéban kerül megrendezésre az iparibevonat-technológia hetedik nemzetközi seregszemléje

2017. december 06., szerda, 06:00

Címkék: belépőjegy bevonat bevonattechnika felület felülettechnika paintexpo PaintExpo 2016 PaintExpo 2018 painting

A felületminőségre vonatkozó, egyre szigorodó követelmények és a növekvő költségnyomás miatt a műanyag felületek költséghatékony bevonatolása csak következetes folyamatoptimalizálás révén valósítható meg. A terület legújabb fejlesztései 2018. április 18–20. között a Karlsruhei Kiállítási Központban lesznek megtekinthetők. A kiállítás spektruma az előkezeléstől az alkalmazott rendszereken, berendezéseken és bevonatokon át egészen a minőség-ellenőrzésig, az azonosítástechnikáig és a csomagolásig terjed.

Az ipari festéssel és bevonatolással foglalkozó vállalkozások számos új kihívással szembesülnek napjainkban a műanyag felületek festése során. Hogy csak néhányat említsünk: megnövelt tartósság, kifogástalan megjelenés és haptika (a tapintás, érzékelés, a mechanikai tulajdonságok észlelésének minősége), a kisebb tételszámok és egyre növekvő színválaszték az individualizált gyártás irányába mutatnak, a könnyűszerkezetes konstrukciók és az elektromobilitás új, továbbfejlesztett anyagokat igényelnek, a festési folyamat integrálása a hálózatba kapcsolt gyártáshoz, fenntarthatóság és energiahatékonyság. Mindezeket pedig növekvő költségnyomás mellett egy egyre inkább globalizálódó piacon kell megvalósítani.

Mindezekből kifolyólag a műanyag alkatrészek festésére szolgáló megoldások komoly szerepet kapnak a 2018-as PaintExpo kiállításon, amelyre idén augusztusig már 410 kiállító cég foglalta le saját standját. Az optimalizálást célzó lehetőségek már rögtön az előkezelésnél jelentkeznek. A hagyományos tisztítóberendezéseket ezen a területen egyre gyakrabban helyettesítik helytakarékos, környezetbarát, alacsony üzemeltetési költségek mellett működtethető technológiákkal, például plazmasugaras felülettisztítással vagy szárazjégfúvással. Ezeket egyre nagyobb mértékben használják síkágyas bevonatoló gyártósorokban, amelyekbe a technológia későbbi integrációja is lehetséges.

A festési folyamat racionalizálására és az anyagtakarékosság magas szintjének megvalósítására irányuló egyéb megközelítések magukban foglalják a veszteség lehetséges okainak felszámolását is. Ilyenek lehetnek például a szórópisztoly túlszórása vagy az indokolatlanul gyakori színcserékből, illetve a festékkeverő és -adagoló rendszerből fakadó veszteségek. A veszteség kiküszöbölése történhet például elektrosztatikus szórópisztolyok és nagy sebességű forgó porlasztók alkalmazásával. Ezáltal 90 százaléknál is magasabb átviteli hatékonyság érhető el. A hatékonyság növelését célozzák a felhasznált öblítőszerek mennyiségének minimalizálását vagy a színváltoztatásra fordított idő csökkentését lehetővé tevő rendszerek is.

A festékek terén az úgynevezett egyrétegű festési eljárás egyre inkább elterjed a tömegtermelésben is, és alkalmazásával a bevonatolt felület erős ellenálló képességének megőrzése mellett lehetővé válik a festési lépések számának csökkentése. Az innovatív víz- és oldószeralapú festékekkel már vonzó króm jellegű felületek is létrehozhatók, amelyek többek között már a gépjárművek belső alkatrészei számára is megfelelnek. Olyan új festékek vannak fejlesztési szakaszban, amelyek a védő és dekoratív tulajdonságaik mellett más funkciókat is képesek ellátni. Ezek közé tartoznak például az öngyógyító, öntisztító, antimikrobiális festékrétegek. A gyorsan keményedő és a külső hatásokkal szemben ellenálló UV-festékek iránti kereslet minden jel szerint változatlanul erős marad. E tekintetben az új és továbbfejlesztett festékek és szárítási technológiák folyamatosan bővítik a lehetséges alkalmazások körét.

 

Regisztráljon most PaintExpo jegyekért!

 

Az energiafogyasztás csökkentéséhez jelentős mértékben járulnak hozzá a szárítási technológia és a szállítószalagok legújabb fejlesztései a kondicionált levegő és a hőveszteség minimalizálásával. A festőrobotok és az automatizálási megoldások használata a célzott alkalmazásoknak és az alacsonyabb selejtszámnak köszönhetően lehetővé teszi a költségek csökkentését.

A PaintExpo 2018 kiállítási portfólióját képezik majd a folyékonyfestésre és porbevonatolásra szolgáló gépek és berendezések, az alkalmazási rendszerek és pisztolyok, a nedves és száraz festékek, az automatizálási és adagolótechnológiák, a tisztítás és előkezelés, a szárítás és keményedés, a környezetvédelmi technológiák, a sűrített levegős rendszerek, a levegőellátás és -tisztítás, a vízkezelés, az újrahasznosítás és ártalmatlanítás, a kiegészítők, a mérési és vizsgálati technológiák, a minőségbiztosítás, a festékeltávolítás, a szolgáltatások és a szakirodalom. A kiállítás olyan periferiális területeket is felölel, mint a nyomtatás és a csomagolás.

Doris Schulz

www.paintexpo.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek