Modern formákba öntve

Az öntészet és a fémkohászat fejlődési irányai: az additív gyártás, az autóipari könnyűszerkezetes alkatrészek, az ipar 4.0 és az ecoMetals

2019. március 29., péntek, 06:00

Címkék: BD-Expo GIFA GIFA GIFA 2018 ipar 4.0 messe stuttgart METEC NEWCAST öntészet öntöde öntödeipar öntőgép öntőszerszám Stuttgart THERMPROCESS

2019 júniusában ismét Düsseldorf válik a nemzetközi öntészeti és fémkohászati technológia fellegvárává: a mintegy 2 000 kiállító június 25–29. között mutatkozik be a GIFA, METEC, THERMPROCESS és NEWCAST nemzetközi szakvásárokon. A vásárnégyes idei újdonságait a Messe Düsseldorf a svájci Bühler öntőgépgyártó cég központjában ismertette a nemzetközi sajtó képviselőivel.

Az 1860-ban alapított Bühler AG olyannyira piacvezetőnek számít a hidegkamrás nyomásos öntőgépek piacán, hogy a világon gyártott motorblokkok 20 százaléka készül Bühler gépeken. A PWC előrejelzése szerint az elkövetkező évtized az öntödeipar aranykorát hozza magával: az autóipart eluraló könnyűszerkezetes alkatrészek fokozottabb alumínium- és magnéziumfelhasználást feltételeznek, ami jelentős volumennövekedést vetít előre. Az alapítás óta mindössze 6. vezérigazgatót fogyasztó svájci családi vállalkozás új gyártócsarnokokkal és jelentős K+F ráfordítással készül a várható keresletnövekedésre. A cég jelenlegi gyártási kapacitása évi 300 új és 40 felújított gép, a fejlesztésre pedig tavaly 145 millió frankot fordított (22 százalékos növekedés 2017-hez képest).

Jonathan Abbis, a Bühler AG Die Casting üzletágának elmondása szerint a jövő az öntőgépek esetében is a digitalizálásé; a klasszikus vezérléstechnikának Big Data technológiává kell válnia. A Bühler az idei GIFA kiállításon mutatja majd be először a Digital Cell öntőgép koncepciót, amellyel 24/7 üzemidő mellett a ciklusidő 40 százalékkal csökkenthető 0 százalék hulladék keletkezésével. A hatékonyság növelésének kulcsa az volt, hogy a Bühler az összes valós idejű működési adatot egyetlen cellamenedzsment-rendszerbe, a gyártócella „intelligens agyába” rendszerezte. „Az elmúlt években a valós idejű nyomásvezérlés és a kétlemezes technológia fokozatos változást eredményeztek az öntőgépek hatékonyságában – tette hozzá Jonathan Abbis. – A következő fontos lépés a cellamenedzsment-rendszer lehet, amely több különböző gyártótól származó rendszerelemet képes felügyelni. A technológia még versenyképesebbé teszi az iparágat a modern világban.”

A svájci Bühler öntőgépgyártó cég az idei GIFA kiál­lításon mutatja be a Digital Cell öntőgép koncepciót

Ipar 4.0 a fémkohászati gépgyártásban

A fémkohászatot kiszolgáló gép- és berendezésgyártók nem az ipar 4.0 koncepcióval kezdtek bele a termelési folyamatok digitalizálásába. Az acél és alumínium gyártásának és feldolgozásának rendkívül dinamikus technológiai folyamatai mindig is magas fokon automatizált szabályozás- és vezérléstechnikát követeltek meg. A fémkohászati beszállítók ma már az akár alkatrész szintű adatok mérésével és rögzítésével, valamint az adatokon alapuló modellezéssel a gépadatokat és a teljesítményt befolyásoló technológiai paramétereket úgy tudják összekapcsolni, hogy az korábban elérhetetlen optimalizálási lehetőségeket kínál például a hőmérséklet-szabályozás, a gyártási sorozat darabszámának precíz szabályozása, az üzembe helyezés lerövidítése, az alakképző folyamatok hibáinak korai felismerése vagy a konverter olvadási végpontjának előre jelzése tekintetében. Számos acélmű, alumíniumfeldolgozó üzem, öntöde és járműipari beszállító szerte a világon már hatalmas energiamegtakarítást és hatékonyságnövelést tudott elérni még jóval a digitális átalakulás kibontakozása előtt.

A következő szint – az intelligens digitalizálás

Az ágazat már tudja, hogy mire lehet képes az adatok birtokában. A berendezések és folyamatok digitális tervezésével és fejlesztésével, valamint az operatív adatok közvetlen gépi kiolvasásának továbbfejlesztésével már közel járnak a technológiai adatok a folyamat egészére terjedő összefogásához és a teljes mértékben integrált, decentralizált vezérléshez. A nyílt szabványok, például az OPC-UA és az SQL alkalmazása a moduláris illesztés elvének megfelelően szavatolja az adatok gyártóktól független továbbítását, és ezeknek köszönhetően szélesebb körben alkalmazhatják a beépítés után azonnal üzemkész megoldásokat.

De a fejlődés még ezen is túlmutat, hiszen a gyártás pusztán a digitalizáció révén még nem lesz intelligens. A szoftveresen megvalósított mesterséges intelligenciával a gépek és berendezések képesek a bevitt, de még nem strukturált termelési adatokból felismerni a mintákat, majd ezekből önállóan képesek adatmodellt fejleszteni a gyártási események előrejelzésére. A fémkohászatot kiszolgáló gépgyártók éllovasai már ma is alkalmaznak „felügyelet nélküli gépi tanulási” rendszereket a gépek szoftverének betanítására úgy, hogy a fejlesztő maga sem ismeri és nem is tudja értékelni az adatok tartalmát. Ennek köszönhetően már nem kell a fentről lefelé építkező elvek szerint minden új funkcióhoz testre szabott algoritmust fejleszteni. Ideális esetben ezzel az ember és a gép is felkészül a jövőbeni hibaeseményekre. Számos, eddig csak lehetségesnek tartott digitális alapú elképzelést, mint például a gépek és berendezések minden tekintetben előre jelző karbantartását így már széles körben be lehet vezetni.

A fémek csillogó világa

A négy szakvásár az öntészeti technológia, az öntészeti termékek, a fémkohászat és a hőkezelési technológiák teljes skáláját bemutatja. Az iparág 2019-es seregszemléjére mintegy 78 000 szakmai látogatót várnak szerte a világból. „A vásárnégyes egyedülálló különlegessége, hogy szinte a teljes piacot lefedi – mégpedig keresleti és kínálati oldalon egyaránt – jelentette ki Friedrich Kehrer, a Messe Düsseldorf fémipari és áramlástechnikai szakvásárainak globális portfólió igazgatója. – A piacvezető cégek éppúgy megjelennek a GMTN szakvásáron, mint a kisebb innovatív vállalatok. Ilyen átfogó szakmai összképet a látogatók egyetlen más szakvásáron sem szerezhetnek a világon. A tapasztalatok szerint a szakmai látogatók több mint fele érkezik a tengerentúlról és az európai országokból. Olyan megatrendek árnyékában, mint az additív gyártás, az ipar 4.0 vagy a könnyűszerkezetes járműtechnika, úttörő GMTN szakvásárnak nézünk elébe.”

Először mutatkozik be a seregszemlén az Additív Gyártás betétprogram a GIFA keretében a 13-as csarnokban. Az additív gyártás a modell- és formakészítéstől a maggyártáson át a fémes anyagok közvetlen nyomtatásáig új lehetőségeket tár fel az öntödékben és a beszállítóiknál. Mindenekelőtt az elektromobilitás és a könnyűszerkezetes autóipari megoldások jelentenek komoly ösztönzést a fejlődéshez a GIFA keretében is – derül ki a Német Öntészeti Ipar Országos Szövetségének az elektromos autózás az öntészeti iparra és annak termékeire gyakorolt hatásáról nemrégiben megjelent tanulmányából. Az alternatív hajtásláncok, mint például a hibrid és elektromos hajtás térhódítása a kizárólag belső égésű motoros hajtással szemben 2030-ig emelkedő gyártási mennyiséget jelent az öntvényeknél. Az öntészeti termékek keresletének csúcsa vélhetően 2030-ban tetőzik majd a BDG tanulmánya szerint – kitűnő feltételekkel vághatunk tehát neki a GIFA 2019 szakvásárnak.

ecoMetals & ecoMetals Trails

Az ecoMetals-kampánnyal a GMTN vásárnégyes egy aktuális és egyre fontosabb témát is felkarol. A kampány az erőforrások és ezen belül is az energia hatékony felhasználását, a klímavédelmet, valamint az innovatív eljárásokat és termékeket helyezi előtérbe.

GIFA: fókuszban a megatrendek

A GIFA évtizedek óta összepontosítja egy helyen és egy időben a technológiai fejlesztéseket és újdonságokat az öntészeti technológia teljes értékláncából – így lesz ez 2019-ben is. A 10-estől a 13-asig, illetve a 15-östől a 17-esig terjedő csarnokokban az összes meghatározó ország több mint 900 kiállítója mutatkozik be, közöttük olyan vezető világpiaci szereplők, mint a svájci Bühler AG, a német ASK Chemicals, a szintén német FOSECO, Hüttenes Albertus és KUKA Deutschland GmbH, a spanyol Loramendi S. Coop és a Sinto Group. Kína és Olaszország szintén lekötötte részvételét egy-egy nagy közösségi standdal.

NEWCAST: nagy fokú nemzetközi részvétel

Az ötödik alkalommal megrendezett NEWCAST is jelentős nemzetközi szakvásárrá fejlődött. A seregszemlén olyan piacvezetők mutatkoznak be, mint a Bosch Rexroth AG, a Finoba Automotive GmbH, a GOM GmbH, a Gießerei Heunisch, az Eisenwerk Brühl Németországból, a Kimura Foundry Co. Ltd. Japánból, a Kutes Metal Inc. Törökországból, a Lomopress Olaszországból vagy a Waupaca Foundry az Egyesült Államokból. Szintén kiemelkedő a nagyszabású kínai, indiai vagy török közösségi stand is. Egy közösségi standon magyar cégek is bemutatkoznak majd a Magyar Öntészeti Szövetség szervezésében, a HIPA támogatásával.

METEC 2019: sikerre tör tizedszerre is

A kongresszusokkal kísért Nemzetközi Fémkohászati Szakvásár ideje alatt a 3-as, 4-es és 5-ös csarnokokban több mint 500 kiállító mutatja be a nyersvas-, acél- vagy színesfémtermelő, illetve az acélöntő és -alakító berendezéseket, valamint a kohászati és hengerművi, valamint az acélművi berendezéseket és részegységeket. A kiállítók között szerepel az osztrák Inteco, az egyesült királyságbeli Primetals Technologies Ltd., az osztrák RHI Magnesita, a német SMS Group, az olasz Tenova S.P.A. és a kínai Sinosteel. A METEC keretében először mutatnak be kovácsolt alkatrészeket is – amik korábban a NEWCAST-hoz tartoztak, de a jelentőségük növekedésével átkerültek a fémkohászati szakvásár égiszébe.

Az ágazat nagyjai a THERMPROCESS-en

Mintegy 50 százalékos külföldi részvétellel és hozzávetőlegesen 300 kiállítóval a THERMPROCESS szintén egyike a világ vezető szakvásárainak, és kihagyhatatlan a nemzetközi tevékenységet folytató gyártóknak. Ez tükröződik az eddig beérkezett jelentkezésekben is, hiszen olyan jelentős iparági szereplők jelezték részvételüket, mint az Ajax Tocco Magnethermic GmbH, a Honeywell Thermal Solutions – Elster GmbH, az ITG Induktionsanlagen GmbH és az Andritz März GmbH Németországból, az Electrotherm Indiából, az Inductotherm Europe Ltd. az Egyesült Királyságból és a Seco/Warwick Europe Lengyelországból. A kiállítók az ipari kemencékhez, az ipari hőkezelő berendezésekhez és a nemesfémekhez, keményfémekhez, kerámiához, acélhoz és vashoz alkalmazott hőkezelési technológiákat, valamint részegységeket és felszereléseket, üzemi és segédanyagokat mutatnak be.

2019. február elején indult az elektronikus jegyvásárlás

Az érdeklődő látogatók már a szakvásár előtt elektronikusan is megvásárolhatják és saját gépükről kinyomtathatják belépőjüket a GMTN 2019 szakvásárokra. Ez azért előnyös, mert a belépővel a VRR közlekedési hálózatán további díjfizetés vagy menetjegy nélkül vehetik igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. Ezenkívül az online elővételben vásárolt belépőjegy ára valamivel kedvezőbb, mint a helyi pénztárban váltotté: az egynapos belépő online elővételben 45 euróba kerül (a helyszíni pénztárban 64 euró), a szakvásárok teljes időtartamára érvényes bérletért pedig 100 eurót kell fizetni (a helyszíni 130 euró helyett). Diákok csak a helyszínen válthatnak megfelelő jogviszony igazolásával 18 euróért belépőjegyet a GMTN vásárkapuinál.

www.gifa.de

www.metec.de

www.thermprocess.de

www.newcast.de

Magyarországi képviselet:

BD-EXPO Kft.

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 4.

Tel.: 346-0273

office@bdexpo.hu

www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek