Méréstechnika a gyakorlatban

2019. október 1-én és 2-án kerül megrendezésre a Werth Magyarország Kft. hagyományos, gyakorlati bemutatókkal és előadásokkal fűszerezett workshopja

2019. szeptember 09., hétfő, 06:00

Címkék: 3d szkenner Creaform lézerszkenner mérés méréstechnika szenzorok szenzortechnika szkenner Werth Magyarország Kft. workshop

A korszerű méréstechnikai eszközök az anyagvizsgálattól a sorozatgyártásban megkívánt minőség-ellenőrzésig elengedhetetlen részei a gyártó- és feldolgozóipar értékláncának. A Werth Magyarország Kft. hagyományos szakmai napjain a méréstechnika hazai szakértőin kívül idén is nemzetközi szaktekintélyek előadásain keresztül ismerhetjük meg a versenyképességünket meghatározó méréstechnikai innovációkat és trendeket.

Magyarországon a feldolgozóipar töretlen növekedést mutatott az utóbbi években. A magyar ipar teljesítménye azonban 2018 vége óta hektikussá vált – minden hónap statisztikája azon múlik, hogy épp mi történik az autóiparban. Rövid távon a forint gyengülése segítheti az exportot, de érdemes szembenézni azzal a ténnyel, hogy mérsékelt marad az ipari növekedés dinamikája.

Az aranykor végére tudatosan készülő beszállítók tisztában vannak azzal, hogy versenyképességük fenntartásának kulcsa az automatizáció és a digitalizáció. A beszállítói szerződésekben egyre hangsúlyosabb a költségnyomás, és mind szigorúbbak a minőségi elvárások. Mindkét trend a hatékonyság növelése és a korszerű gyártástechnológia meghonosítása irányába hajtja a cégvezetőket. Kevés azonban, ha ismerjük az előttünk álló utat. Egy friss felmérés adatai szerint a magyar kis- és közepes vállalatok mindössze 13 százaléka számít digitálisan fejlettnek, és a kkv-k alig több mint egy százaléka tartozik a nagyon fejlett cégek csoportjába.

Mérni, de hogyan?

Egy korszerű méréstechnikai rendszer bevezetése megoldást jelenthet mind a költség-, mind a minőségoldalról érkező elvárások teljesítésére. Nemcsak technológiai ugrást jelent, hanem a beszállítói láncban is átpozicionálhatja a vállalkozást. A méréstechnika azonban folyamatosan fejlődik, hogy lépést tartson és hatékonyan támogassa a világ gyártóipari technológiáit. A legújabb fejlesztések az általános közmegegyezés szerint a szakmai rendezvényen ismerhetők meg a legrövidebb és leghatékonyabb módon. A Werth Magyarország Kft. immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő, méréstechnikai projektekkel és gyakorlati bemutatókkal kísért – ráadásul ingyenes – kétnapos szakmai workshopja kihagyhatatlan esély mindazon gyártó cégek számára, amelyek meg akarják tudni, miként hasznosíthatók a korszerű méréstechnikai eljárások saját, valós termelési környezetükben.

A workshop fókuszpontjában idén is a két éllovas gyártó, a Werth és a Creaform újdonságai állnak majd, de természetesen az Aberlink egy gyártásközi mérőkészüléke és a Metrologic mérőszoftvere is szerepet kap. A szakmai napokon bemutatásra kerülő termékek:

  • TomoScope XS CT koordináta-mér gép
  • ScopeCheck S multiszenzoros koordináta-mérőgép
  • Creaform HandySCAN BLACK™ hordozható 3D szkenner
  • Creaform Go!SCAN SPARK™ hordozható 3D szkenner

TomoScope XS CT koordináta-mérőgép

A kompakt kialakításnak köszönhetően rendkívül alacsony helyigényű TomoScope XS koordináta-mérőgéppel számítógépes tomográfiával készíthetők 3D mérések. A nagy felbontású transzmissziós mikrofókuszos röntgenforrás és az OnTheFly technológia gyors mérések végrehajtását teszi lehetővé, a mérési bizonytalanság minimalizálását pedig a rendkívül pontos légcsapágy-forgótengely is elősegíti. Az alacsony önsúly révén a műanyag, fém vagy többelemes alkatrészek méréséhez egyaránt használható gép szinte bárhová telepíthető. A koordináta-mérőgép többek között műanyag, fém és többelemes alkatrészek bevizsgálására használható, így jellemzően a gépjármű-, az orvosi-, a repülőgép- és a műanyagiparban, az öntészetben, valamint az elektronikában kerül alkalmazásra.

ScopeCheck S multiszenzoros koordináta-mérőgép

A rugalmas multiszenzoros koordináta-méréstechnika egyre szélesebb körben használatos, mert az egymáshoz kalibrált optikai és tapintós szenzorok kombinációja kiválóan alkalmazható a komplex munkadarabok átvételi vizsgálatához és gyártásfelügyeletéhez. A ScopeCheck S 3D CNC multiszenzoros koordináta-mérőgép új teljesítményszintre emeli a gyártási környezetekben végzett méréseket. A 3D CNC multiszenzoros koordináta-mérőgép (KMG) gyártási környezetekben és mérőszobában egyaránt elhelyezhető. A mérőgép műanyag csatlakozók és csatlakozóházak, stancolt/hajlított alkatrészek és elektronikus kapcsolások méréséhez éppúgy alkalmazható, mint óraalkatrészek vizsgálatához. Jellemzően az autóiparban, az egészségügyben, a repülőgép- és műanyagiparban, az öntödeiparban, valamint az elektronikában kerül felhasználásra.

Creaform HandySCAN BLACK™ hordozható 3D szkenner – valódi hordozhatóság és pontosság a 3D szkennelésben

A HandySCAN 3D sorozat évek óta a bevált és megbízható 3D szkennerek etalonjának számít. A széria idén debütált harmadik generációját a HandySCAN BLACK™ Elite képviseli, amely a 15 évnyi fejlesztői munkát testesíti meg. Amiben még jobbá vált: nagy teljesítményű optikával kiemelkedő szkennelési minőséget biztosít, a nehezen elérhető területeket kiegészítő vonallézerrel éri el, ISO 17025, valamint VDI/VDE 2634 szabvány 3. része szerinti pontosságú, a leggyorsabb mérésekhez 11 lézerszálkeresztet használ, mérési sebessége 1,3 millió pont/mp.

A tervezőmérnökök, illetve a gyártással és mérésekkel foglalkozó szakemberek elvárásai alapján optimalizált szkenner biztosítja fizikai objektumok hatékony és pontos 3D mérését, bárhol. Pontosságát, nagy felbontású és megismételhető mérési eredményeit nem befolyásolja sem a környezet, sem a mozgó alkatrészek, sem a felhasználói szaktudás, egyszóval bármilyen környezeti körülmények között megbízhatóan használható. A felhasználóbarát kezelőfelület és az ergonomikus kialakítás révén a HandySCAN BLACK™ tanulási görbéje rendkívül meredek. Ideális eszköz a minőségbiztosítási és termékfejlesztési alkalmazások számára.

Creaform Go!SCAN SPARK 3D™ – a Creaform leggyorsabb hordozható 3D szkennere

A Creaform világelső a hordozható és automatizált 3D koordinátamérési megoldásokban; új mérőgépe a harmadik generációs, szabadalmi oltalom alatt álló, professzionális szintű Go!SCAN SPARK™. A fehérfényű Go!SCAN SPARK 3D™ segítségével már a termékfejlesztési fázistól hatékonyan mérhetők a komplex geometriák, így már első próbálkozásra tökéletes alkatrészek gyárthatók le. A Go!SCAN SPARK 3D™ előkészítés nélkül képes bármilyen tárgy pontos szkennelésére, és valós idejű mesh megjelenítéssel azonnali eredményeket biztosít a szkennelés során. A Go!SCAN SPARK a gyorsabb működés érdekében négy beépített kamerával, ergonomikus dizájnnal lehetővé teszi különféle felületek és textúrák  mérését és digitalizálását. Elsődlegesen termékfejlesztők számára tervezett eszköz, amely a leghatékonyabb fizikai tárgyak 3D szkennelésében – bárhol.

Jöjjön el, hogy biztos alapokon nyugvó beszerzési döntéséhez hozzájárulhassunk tudásunkkal és tapasztalatainkkal! A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

WERTH 3D KOORDINÁTA-MÉRÉSTECHNIKAI WORKSHOP

Nádas Pihenőpark, 2211 Vasad, Monori út 100.

2019. október 1–2., mindkét napon 9.00–16.30 óra között

Regisztráció: www.werth.hu/workshop

www.werth.hu


A 2018-as Werth szakmai napok résztvevőinek véleményei

Balog Zsolt D&E Laboratory Manager, Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

A legtöbbünket a gépek és berendezések gyakorlati felhasználhatósága érdekel, így a rendezvény egyértelmű pozitívuma az, hogy élőben bemutatták a szkennelés folyamatát. Nagyon meggyőző volt az a gyorsaság, ahogy a szkennelt felületek élőben megjelentek.

Menyhárt László fejlesztőmérnök, Knorr-Bremse Hungária Kft.

Számomra abban rejlik a rendezvény hasznossága, hogy első kézből kaphatok nagyon magas szintű műszaki információkat az élvonalat képviselő fejlesztésekről. A részvétel mindenképpen sokat segít abban, hogy naprakész maradjak a méréstechnikai trendek terén, ami sokat segít a cégen belüli fejlesztések átgondolása kapcsán.

Péter Róbert méréstechnikai csoportvezető, Rosenberger Magyarország Kft.

Minket a CT érdekelt a legjobban a rendezvényen felsorakoztatott gépek közül. Nagyon hasznosnak bizonyult, hogy élőben megtapasztalhattuk a rendkívül gyors mérések elvégzésének lehetőségét.


A Metrolog X4 a mérőszoftverek Google-je

A koordináta-méréstechnikában a mérőgép mellett a szoftver is fontos szerepet játszik.
A Metrolog X4 az a metrológiai iparban, mint a Google az internetes böngészésben.
A fejlesztők megértették, hogy a felhasználók olyan szoftvert akarnak, amely minden alkalmazásban használható, minden mérőkészülékkel működik, egyszerűen értelmezhető formátumban ad eredményeket, és fennakadás nélkül működik. A legfrissebb Metrolog X4 szoftver, amely 30 év fejlesztését és tapasztalatát jeleníti meg ilyen.

A Metrolog X4 az egyetlen szoftver, amely közvetlenül képes csatlakozni CNC koordináta-mérőgéphez, hordozható mérőkészülékhez, lézeres trackerhez, szkennelőrendszerhez vagy ipari robotcellához, függetlenül a mérőberendezések típusától és gyártási évétől. A többi szoftvernél szükség van bizonyos csatlakozási követelményre, hardverkonfigurációra vagy frissítésre, de a legtöbb esetben ez egyszerűen nem lehetséges. Ma egy új gép árának töredékéért újraéleszthet szinte bármilyen gyártmányú és típusú koordináta-mérőgépet a legfrissebb szoftverrel, GD&T és CAD funkciókkal; mivel a Metrolog X4 hardveres átalakítás nélkül csatlakoztatható egy koordináta-mérőgép CNC-vezérléséhez (pl. egy I++kontrollerhez).

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek