Költségcsökkentés XL- és XXL-szerszámgépeken

Technológiai Napokat szervezett a Schunk és a Schiess

2018. augusztus 17., péntek, 06:00

Címkék: befogástechnika befogó eszterga esztergálás forgácsolás megmunkálóközpont Schiess Schunk technológiai napok

Május 29-én és 30-án tartotta közös Technológiai Napjait Ascherslebenben a Schunk GmbH és a Schiess GmbH. A rendezvényre több mint 40 érdeklődő látogatott el. A rendezvény a beállítási idő optimalizálásával elérhető költségcsökkentésre fókuszált.

A szakmai előadások és a városnézés mellett a Schiess gépek és szolgáltatások egész tárházát sorakoztatta fel, a Schunk pedig összesen 10 munkadarab-befogó és -szorító eszközt mutatott be. A légiipar-technológiai körképet a Walter AG és a Machining Innovations Network egészítette ki.

A VertiMaster V12 „testvérgépet” könnyű, kézi működtetésű ROTA-S flex 1200 esztergatokmánnyal szerelték fel (Forrás: Schiess GmbH)

A rendezők az első napon a légiipari megoldásokra összepontosítottak. A Schunk a VERO-S Aviation innovatív adaptív befogórendszert mutatta be, majd a Walter AG demonstrálta az alumínium és a titán megmunkálásának legújabb fejlesztéseit. A témakör lezárásaként a Schiess mutatta be egyik új fejlesztését, a VertiMaster AERO 25V függőleges maróközpontot, amelyben az előző előadásokban említett minkét rendszer megfigyelhető volt.

Gyűrűmegmunkálás hagyományos befogással a VertiMaster VMG 6PS megmunkálóközpontban (Forrás: Schiess GmbH)

A második nap egy nem tervezett eseménnyel indult: a VertiMaster VMG 6PS portál megmunkálóközpont egyik komponensét szállították át a csarnokon. Ezután a Schunk szakemberei fejtették ki az optimális munkadarab-befogás lehetőségeit mind a hagyományos, mind a mágneses rögzítési opciók esetében. A beállítási idő minimalizálását célzó szakmai tudnivalókat ezt követően hat gépen élőben is bemutatták.

  • A 6 000 mm-es síktárcsával és 6 000 × 15 000 mm asztalmérettel rendelkező Vertimaster VMG 6 PS függőleges multifunkciós gépen először egy Ø 4 800 mm méretű gyűrűt munkáltak meg hagyományos befogórendszerrel. Ezután élő bemutató következett a munkadarab-rögzítésre és -megmunkálásra két MAGNOS mágnessel (500 × 1 000 mm és 500 × 800 mm), valamint egy nullpontrendszerrel. Ily módon az érdeklődők egyszerre ismerhették meg a VertiMaster VMG 6 PS XXL-gépben és a mágneses szerszámrögzítő rendszerekben rejlő potenciált.
  • A Schiess GmbH által újjávarázsolt egyik CFZ 5.2 függőleges marógépet hasonlóképpen két MAGNOS mágnessel (500 × 800 mm) és nullpontrendszerrel szerelték fel, amivel azt kívánták demonstrálni, hogy olyan munkadarabok is befoghatók, amely túlnyúlnak a szorítólapokon. Így lehetőség nyílik az oldal komplett megmunkálására.
  • Az 1 200 mm átmérőjű MAGNOS Radialpol tokmánnyal felszerelt VertiMaster V12 függőleges esztergán egy biciklikerék előgyártmányát munkálták meg.
  • A VertiMaster V12 „testvérgépet” könnyű, kézi működtetésű ROTA-S flex 1200 esztergatokmánnyal és automatikus palettacserélővel szerelték fel.
  • A MAGNOS Radialpol tokmánnyal felszerelt Weiler E120 vízszintes esztergán vékony falú gyűrűk megmunkálására került sor.
  • Az új VERO-S Aviation befogórendszerrel felszerelt VertiMaster AERO 25V függőleges maróközponton egy légiipari referencia-alkatrész élő megmunkálása zajlott (az első nap elméleti előadásainak gyakorlati példájaként).

A látogatók ezenkívül betekintést nyertek a Schiess gyártási és összeszerelési rendszereibe, és megtekinthették a vállalat légkondicionált mérőlaboratóriumát és két XXL-szerszámgép összeszerelési folyamatát.

Munkadarab-szállítás a gyártócsarnokban (Forrás: Schiess GmbH)

Az esemény egy közös ebéddel zárult, aminek végén Markus Michelberger, a Schunk GmbH & Co. Spanntechnik KG vezetője és Michel Berger Duchstein, a Schiess GmbH vezetője így foglalta össze a kétnapos szakmai rendezvény mondanivalóját: „A beállításokban még mindig hatalmas potenciál rejtőzik mind a sorozat-, mind az egyedi gyártás esetében. Ennek beazonosítása és kiaknázása pedig könnyebb és olcsóbb, mint gondolnánk. Mindig érdemes azonban a teljes szerszámgépben gondolkodnunk, mert csak az összes paraméter megfelelő konfigurációja hozhatja meg az elvárt hatást!”

www.schunk.hu

www.schiess.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek