Hozta a formáját Portugália 1. rész

Helyszíni beszámoló a Moulding Expo portugáliai sajtókonferenciájáról

2017. április 12., szerda, 06:00

Címkék: forma formagyártás Interpress Jankovits Hidraulika Kft. messe stuttgart Moulding Expo Portugália Stuttgart szerszám szerszámgyártás

Rendhagyó módját választotta a Messe Stuttgart a Moulding Expo szerszám- és formagyártási szakkiállítás nemzetközi népszerűsítésére. A szervezők hét, a kiállításon is részt vevő iparági szereplővel egyetemben egy háromnapos portugáliai rendezvényen ismertették a tavalyelőtti Moulding Expo eredményeit és az idei kilátásokat. Az eseményre a TechMonitor is meghívást kapott.

Földrajzi felfedezések, a portói bor, a labdarúgás, vagy esetleg a 365-féle módon elkészíthető, Portugáliában nemzeti eledelnek számító tőkehal? Sok minden eszünkbe juthat Portugáliáról, de a szerszám- és formagyártást kevesen vettük volna bele a felsorolásba. A Messe Stuttgart vezetői hét iparági szereplővel – AHP Merkle, Deckerform, DMG MORI, FANUC, Meusburger, Mitsubishi Electric és Tebis – karöltve a portugál szerszám- és formagyártásba is bepillantást engedtek.

A manapság a kempingjeiről ismert Marinha Grande a portugál formagyártás bölcsőjének is tekinthető, hiszen a 18. században itt alakultak az első üvegmanufaktúrák (a várost azóta is az ország üvegközpontjának nevezik), a 20. század elején pedig már az üvegipari öntőformák gyártása is megkezdődött. A portugál műanyagipar születése 1946-ra datálható – ekkor készült el az országban az első fröccsöntött termék –, napjainkban pedig Portugália Európában a 3., globálisan pedig a 8. helyen áll a műanyagipari formagyártás terén. A mintegy 8 500 alkalmazottat foglalkoztató szektor termékeinek 90%-át exportálja.

Célegyenesben a Moulding Expo

„2017 a mi évünk lesz” – jelentette ki Ulrich Kromer von Baerle, a Messe Stuttgart elnöke az „ipartól az ipar számára” vásári szlogen továbbgondolásaként. Az első Moulding Expo előtt csak ez a mottó létezett, de az időközben élő rendezvénnyé vált kiállítás egyre elfogadottabbá vált a szerszám- és formagyártók körében. A Moulding Expo idén várhatóan felülmúlja a 2015-ös debütálás során regisztrált számokat is: a lefoglalt kiállítóterület már meghaladja a 2015-ös eredményeket, és a kiállítói lista is meghaladta az 700-at (2015-ben 620 kiállító mintegy 14 000 szakmai látogatót vonzott Stuttgartba).

Keretprogram az ISTMA szervezésében

A kiállítás „újratöltése” már sokkal nemzetközibb eseménynek ígérkezik: kiállítók érkeznek szinte minden európai országból, az Egyesült Államokból, Kanadából és a világ egyéb részeiről. „Megismertettük a kiállítást a legfontosabb európai szerszámgyártó klaszterekkel és nemzeti szövetségekkel – magyarázta el Niethammer. – Jelentős fejlemény, hogy a Moulding Expo globális partnere lett a világszerte 30 országban mintegy 8 000 vállalkozást tömörítő Nemzetközi Szerszámgyártók Szövetsége (ISTMA).” Jari Saaranen, az ISTMA európai elnöke szerint a vásár ideális platformot képez a világszervezet bemutatásához: „Remek érzés látni, hogy a németországi ipari szövetségek – a Német Szerszám- és Formagyártók Szövetsége (VDWF), a Németországi Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA), a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW), valamint a Német Formagyártók Szövetsége (MF) – milyen kiváló együttműködésre képesek. Ez egyedülálló és nagyon fontos hozzáállás, mert a formagyártás kulcsszerepet tölt be az iparcikkek előállításában. Azon kell tehát dolgoznunk, hogy egy, az egész világot összekötő hálózatot hozzunk létre, amiben a Moulding Expo töltheti ki a kommunikációs űrt.”

A nemzeti szövetségek a technológia- és tudástranszfer legjobb gyakorlati példáit mutatják majd be a kiállítás ideje alatt. A formagyártás legfontosabb szereplői az információcsere mellett üzleti partnerkereső fórumokat is működtetnek majd a delegációk és a tagvállalatok számára.

A Moulding Expo nemzetközi ismertsége és elismertsége várhatóan a látogatószámban is megmutatkozik majd, hiszen a formagyártás számos ipari szegmensben – például a légi-, az autó- és a csomagolóiparban, valamint az orvosi technológiában – játszik jelentős szerepet. A négy kiállítási pavilonban bemutatott alkalmazások – fröccsöntés, öntvénymintagyártás, öntészet, szerszámstancolás, -lyukasztás és -formázás, gyors prototípusgyártás – mind a minőségi szerszámtervezés és formagyártás területén tevékenykedők érdeklődési körébe esnek. A kiállítási látnivalókat gépalkatrészek és kiegészítők, megmunkáló szerszámok, méréstechnikai megoldások, speciális célgépek és szoftveres újdonságok teszik teljessé.


"Németországi gyárunk blokkhengereket, munkahengereket, forgóhajtásokat és ezek tartozékait állítja elő. Termékeink 65-70%-át a szerszám- és formagyártás terén értékesítjük. Nemcsak azt tudjuk, hogy mit szeretnénk gyártani és értékesíteni, hanem azt is, hogy mire van szüksége az ügyfeleinknek. A nemzetközi piacra dolgozunk, számos kereskedő partnerrel, Magyarországon a Jankovits Hidraulika Kft. a disztribútorunk. Nagy valószínűséggel mi voltunk az első cég, akik 2015-ben kiállítóként regisztráltak az akkor éppen debütáló kiállításra. A kiállítás legfontosabb haszna az ügyfelekkel történő találkozás, és biztos vagyok abban, hogy a Moulding Expo ugyanazt a sikertörténetet jegyzi majd az elkövetkező években, mint az Euromold."

Christen J. Merkle ügyvezető igazgató, AHP Merkle GmbH

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Hozta a formáját Portugália 2. rész

Akár kiállítóként, akár szakmai látogatóként kíván jelen lenni Stuttgartban, bővebb információért, kérjük, forduljon a Landesmesse Stuttgart magyarországi vásárképviseletéhez.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 19/B

Kapcsolattartó: Seifert Ibolya

Telefon: +36 1 302-7525

E-mail: seifert@interpress.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek