Hatékonyabb öntészeti folyamatok, versenyképes gyártás

GOM méréstechnikai workshopot tartottak Magyarországon

2018. június 19., kedd, 17:09

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító mérés méréstechnika optikai mérés orvostechnológia öntészet öntöde öntödeipar workshop

Sikerrel zárult a GOM világszerte 42 helyszínt, köztük Budapestet is érintő nemzetközi méréstechnikai workshop-sorozata. Az öntészeti tematikájú szakmai napon meghívott előadóként a hazai ipar és az oktatási szektor neves képviselői osztották meg tapasztalataikat. A rendezvénynek a GOM kizárólagos hazai disztribútora, az R-Design Studio Mérnök Iroda Kft. adott otthont.

A GOM (Gesellschaft für Optische Messtechnik) évente változó tematikájú rendezvénysorozatának fókuszában idén az öntészet állt. A több ezer éves gyártási technológia napjainkban is jelentős szerepet kap, folyamatosan fejlődik. A jelen és a jövő technológiai, gazdasági kihívásaira felelve a GOM olyan minőségbiztosítási, méréstechnikai megoldásokat nyújt, amelyek a precizitás mellett sokoldalúak, mobilak és közvetlenül a termelési folyamatba integrálva is használhatók. A mérőrendszerek és a saját kiértékelő szoftver az anyagvizsgálattól egészen a CNC – megmunkálás fázisáig a teljes öntészeti folyamatban segíti a versenyképesebb gyártást.

A budapesti workshopon a GOM képviseletében elsőként Massimo Caccia, a német vállalat európai kereskedelmi vezetője mondott köszöntőt. Ezt követően az R-Design Studio Kft. rendszermérnökei előadásokkal és élő demonstrációkkal mutatták be az optikai 3D méréstechnikában rejlő lehetőségeket a hibakeresés, a gyártásközi minőségellenőrzési feladatokban, illetve szerszámok, formák készítése és ellenőrzése során.

“Mindenki GOM-ozni szeretne” – Az optikai méréstechnika hazai cégeknél is bizonyított

A workshop főszereplői a GOM-felhasználó vállalatok, intézmények voltak, akik saját esettanulmányaikon keresztül ismertették a rendszerekkel szerzett gyakorlati tapasztalataikat.

A Nemak magyar leányvállalatának képviseletében Tóth Richárd mutatta be, hogyan ellenőrzik GOM rendszerekkel az öntött hengerfejek minőségét, amelyekből az üzemben évente 3 millió darab készül. Az előadás kiemelte: amellett, hogy a GOM eszközök széles körben alkalmazhatóak és gyors mérést tesznek lehetővé, a szakemberek átfogó képet kapnak a darabról és a kiértékelés eredményei is átláthatók, könnyen értelmezhetőek.

A Flextronics International terméktervezési és gyártási tevékenysége révén a legkülönbözőbb szegmensekben van jelen, az autóipartól az orvostechnológiáig és az informatikáig. Dézsi Andrea előadása az öntvények optimalizálását mutatta be. A javítási folyamat ismertetésén kívül kitért a hatékonyabb vevő-beszállító együttműködésre is, amelyben fontos szerepe volt az egységes, összehasonlítható mérési eredményeknek.

Szerszámélek, zárósíkok javítása -címmel a 3D Technology Kft. hozott három gyakorlati példát projektjei közül. A bemutatóban látható volt, miként végezhetők GOM rendszerekkel a korrekciós feladatok gyorsan és hatékonyan különböző méretű szerszámok esetében, legyen a hiba oka nem megfelelő konstrukció, vagy sérülés. Szeleczkei Csaba mérnök a gyorsaságot, a rendszerek mobilitását, széleskörű alkalmazhatóságát, és a kiválóan dokumentálható és visszakövethető, egyszerűen értelmezhető mérési eredményeket emelte ki.

A győri Széchenyi István Egyetem kutatócsoportja részéről Kozma István és Szalai Szabolcs az oktatási célú felhasználás lehetőségeibe engedtek betekintést. A GOM ATOS, ARAMIS és ARGUS rendszerek az anyagvizsgálattól, deformációanalízistől a helyszíni mérésekig a legváltozatosabb feladatokban segítik a munkát, legyen szó hallgatók által tervezett kísérleti járművekről, vagy éppen a Szent László – ereklyék vizsgálatáról.

A hivatalos programok végeztével további kérdésekre, kötetlen tapasztalatcserére is lehetőség nyílt, ezen kívül a vendégek kipróbálhatták a mérőrendszereket is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden előadónknak a színvonalas bemutatókat, vendégeinknek pedig a részvételt. A GOM nemzetközi workshop-sorozata legközelebb jövőre jelentkezik.

A budapesti eseményen és a többi helyszínen bemutatott prezentációk ingyenesen letölthetők a workshop-sorozat weboldalán: www.gom-workshop.com/proceedings

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek