Hannoverből indul a forradalom

Az ipar 4.0 biztonságos megvalósítása

2015. március 19., csütörtök, 10:52

Címkék: 3D nyomtatás Hannover Messe 2015 ICT ipar 4.0 Robotics Award 2015

A gyártástechnológia kutatásában, fejlesztésében és előállításában Németország hagyományosan vezető szerepet tölt be. Az április 13-17. között megrendezett Hannoveri Vásár Kutatási és Technológiai szekciója a kutatás és az ipar szoros együttműködésének óriási potenciáljára, valamint a felgyorsított technológiatranszfer előnyeire fókuszál majd.

Mennyire biztonságos az ipar 4.0?

A gyártási technológiák és –rendszerek teljes integrációjának kulcsát jelentő ipar 4.0 a német kormány high-tech stratégiájának szerves része. A végső cél az ún. „intelligens gyár” létrehozása, ahol a rendkívül rugalmas gyártási környezet a legszigorúbb erőforrás-hatékonysági és ergonómiai szabványoknak is megfelel és a beszállítóktól a későbbi vásárlókig az értéklánc minden tagja digitálisan összefonódik. Ezen jövőkép gerincét a kiberfizikai rendszerek és az Internet of Things adják. A szakértők egyetértenek azonban abban, hogy a biztonság megteremtése nélkül ez a vízió sohasem valósulhat meg, az IT biztonság tehát az egyik kritikus sikertényezőnek számít.

A legnagyobb kihívások a szellemi tulajdon védelme, a gyártási hálózatok és vállalaton belüli, a cégek közötti és a külvilággal történő kommunikáció összefüggésében találhatóak. A biztonsági funkciókat egy gyártó üzem automatizálási architektúrájába sikeresen integráló rendszer kidolgozása továbbra is várat magára.

Önszerveződő komponensek

A gyártási műveletek önálló alkalmazkodásának képessége az ipar 4.0 IT architektúrájának Szent Grálja. Az „alkalmazkodás” egy meglévő termelési rendszerbe illeszkedő új üzemet, vagy termelési folyamatot, vagy olyan változtatásokat jelent, amelyeket egy új termékváltozat legyártása érdekében a már meglévő gyártósoron kell megvalósítani. Az „önszabályozó termelés” kifejezéssel már nem csak a fizikai folyamatokra, hanem egyre gyakrabban a gyártási programra is utalhatunk.

Az alapelv hasonló a számítógépekben használt USB plug & play technológiához. A meglévő termelési rendszerhez hozzáadandó új komponensek, gépek, vagy gyártósorok egy standard protokollal azonosítsák magukat és funkciójukat. Ugyanez a mechanizmus érvényes abban az esetben is, ha a rendszerben szoftverrel kapcsolatos változások történtek.  Fontos ugyanakkor, hogy csak a hitelesített alkotóelemek kaphassanak hozzáférést a gyár belső adathálózatához. Ez a biztosíték továbbra is a már meglévő ipari ICT-rendszerek Achilles-sarkának számít, aminek kiküszöbölése összehangolt erőfeszítést igényel az ICT-szakértők és mérnökök részéről. A jelen kutatásai a gyártóüzemek digitális rendszerinek biztonsági szintjének meghatározásáról, valamint a hacker támadások potenciális hatásának elemezéséről és szimulációjáról szólnak.

A kiállításra kilátogatók digitálisan hálózatosodott termelő üzemeket és olyan innovatív termelési eljárásokat figyelhetnek meg, mint a 3D nyomtatás, vagy az ipari robotok következő generációja. A fejlett szenzorokkal felszerelt együttműködő robotok mindenféle biztonsági korlát nélkül képesek együtt dolgozni „emberi társaikkal”. Az érdeklődők a gyári folyamatokat alapjaikban megváltoztató automatizálási megoldásokat is megismerhetik. Közszemlére kerülnek az energia-, gáz és távhő-hálózatokat irányító és koordináló intelligens technológiák, amelyek lehetővé teszik a kapacitás az egész energiarendszerre történő optimalizálását. Az additív gyártással létrehozott egyénre szabott termékek sem maradhatnak ki a látványosságok közül.

www.hannovermesse.de

 

Innovatív robotikai megoldások

 

Idén immár ötödik alkalommal díjazza a Hannoveri Vásár az alkalmazott robotika kiemelkedő megoldásait. A termékeket, projekteket és technológiai újításokat tartalmazó pályázatokat egy független zsűri bírálja el. A legfontosabb elbírálási szempontok közé a technológiai innováció mértéke, az üzleti, környezeti és társadalmi hasznosság és a gazdasági előnyök tartoznak.

 

A díjat azon kiemelkedően innovatív robotos alkalmazások nyerik el, amelyek komoly gyakorlati jelentőséggel bírnak a az ipari automatizálás, a mobil robotok és/vagy az autonóm rendszerek vonatkozásában. A díjkiosztó ünnepségre 2015. április 14-én, az Ipari Automatizálás Fórumon kerül sor.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek