Hadak útján

Csehország befektet a biztonságba

2017. február 16., csütörtök, 18:56

Címkék: BD-Expo Brno Csehország hadiipar kiállítás

Csehország milliárdokat tervez a biztonságra fordítani. A hadsereg, a rendőrség, a tűzoltóság és a vámhatóság egyaránt tervezi a felszerelés fejlesztését, megújítását és korszerűsítését. Hasonló fejlesztések zajlanak más országok kormányzati szerveinél is – ami kecsegtető hír az exportorientált cseh védelmi és biztonsági iparnak. Az idei brnói biztonsági szakvásár átfogó képet mutat az ágazat elmúlt években kifejlesztett kínálatáról.

2017. május 31-június 3. között rendezik Brnóban három nemzetközi szakvásár, az IDET (védelmi és biztonságtechnikai), PYROS (tűzoltás-technikai és tűzvédelmi), valamint az ISET (rendőrségi, bűnüldözési és biztonságtechnikai) seregszemle együttesét. Tekintettel arra, hogy a három szakvásár tematikája szorosan összekapcsolódik, ezért rendkívül hasznosnak ígérkezik a részvétel. Számos vállalat szolgálja ki a hadsereg mellett a rendőrséget és a tűzoltóságot vagy más fegyveres testületet is – a Brnói Vásárvárosban pedig egyszerre szólíthatják meg ezeket a célcsoportokat. A kiállítók között szerepel a Cseh Köztársaság hadserege, a Cseh Köztársaság rendőrsége, a Cseh Köztársaság tűzoltósága, valamint az önkéntes tűzoltóságok számos szövetsége, a vámhatóság, a büntetés-végrehajtás, az állami tartalékoló szolgálat és idén első alkalommal húsz város rendőrsége is. Ez az időpont, amikor sok év után ismét fontos beszerzéseket terveznek és hajtanak végre a hatóságok és a fegyveres testületek, kitűnő alkalom minden beszállítónak, hogy bemutassa újdonságait és teljes termékskáláját. A termékek bemutatására rendelkezésre áll a Polygon – IDET Arena is, emellett pedig Zlaty IDET néven meghirdették a legjobb kiállítási tárgyak versenyét, amelyre a szervezők még izgatottan várják a nevezéseket. A szakvásárok megelőző, 2015-ös rendezése alkalmával harmincnál több ország 462 kiállítója mutatkozott be 51 ország 27.184 látogatójának.

Felgyorsítja a korszerűsítést a hadsereg

A globális biztonsági helyzetre reagálva a Cseh Köztársaság honvédelmi minisztériuma számos beszerzési projektet indított, és ezeket 2017 és 2030 között tervezik végrehajtani. Ami a honvédelmi felszereléseket illeti, 240 precíziós karabély és jövőre 40 mesterlövész puska beszerzését tervezik. A következő években lecserélik az orosz páncélelhárító fegyvereket, a lövészegységek lánctalpas járműveit és a Kajmán könnyű páncélozott járműveket is. További beszerzésekre számítanak a páncélozott kerekes járművek, mobil páncéltörő rakétás egységek, páncélozott járművek, önjáró mozsárágyúk és tüzérségi tűzvezető és rádiós célzórendszerek területén. Egyúttal folytatódik a „XXI. század katonája” projekt is. A lőfegyverek, éjjellátó készülékek és ballisztikus védőfelszerelés beszerzése mellett gránátvetővel felszerelt precíziós puskák, gépfegyverek, NATO-űrméretű ágyúk, hídverő gépek, pontonhidak, aknamentesítő és áthaladást gátló eszközök beszerzését tervezik. A hadfelszereléseket a közeljövőben kiegészítik többek között vegyvédelmi, biológiai, sugárvédelmet és ellenőrzést biztosító eszközökkel, mentesítő járművekkel és egységekkel is.

A légierő esetében a meghatározó projektek közé tartozik a JAS-39 Gripen vadászbombázó és felderítő repülőgépek bérletének meghosszabbítása, új többcélú helikopterek beszerzése, a térbeli érzékelésű MADR radarberendezések beszerzése és az RBS-70 NG automatizált légvédelmi rendszer kiegészítése. Ezen kívül rövid hatótávolságú SHORAD légvédelmi rendszerek beszerzése merült fel, hosszabb távon pedig a rakéták új nemzedékének beszerzése is szóba került. Már idén leszállítják az új repülőtéri radarrendszert. Szintén átfogó beruházásokra számítanak a kommunikációs és informatikai rendszerek területén, amellyel a teljes kommunikációs és adatátviteli hálózat felújítását tervezik. A logisztika területén valamennyi járműtípus beszerzése szóba került, beleértve a vontatott tartálykocsik és konténerszállítók, elsősegélynyújtó és műszaki mentő járművek kategóriáját is. A fejlesztésekhez szükség lesz robbanásvédett konténerek, emelőtargoncák, vízkezelő rendszerek, tábori konyhák, áramfejlesztő rendszerek, stb. beszerzésére is.

Minőségi felszerelés a rendőrségnek

A terrorizmus elleni harc és az állam biztonságának előtérbe helyezése gyökeres változást feltételez a rendőrség és a vámhatóság felszereltségében. A belügyminisztériumi költségvetés emelésének köszönhetően Csehország idén több száz millió koronás beszerzéseket tervez új járművek, golyóálló mellények, fegyverek és kézi lézerradarok terén. Ezen kívül tervezik egyes egyenruhák és egyenruha-kiegészítők, kézi sebességmérő eszközök, motorkerékpárok, rádiórendszerek és új informatikai rendszerek beszerzését is. A Cseh Köztársaság rendőrsége középtávon többcélú helikopterek, terepjárók és optikai berendezések beszerzését tervezi.

A vámtisztek biztonságának magasabb szintű biztosítását szolgálja a Cseh Köztársaság vámhatóságának szerteágazó beszerzési programja is. A vámosok közúti ellenőrzéseket végeznek és a legkülönbözőbb helyszíneken vesznek részt veszélyes műveletekben, például a kábítószer-csempészekkel vagy áruhamisítókkal szemben. Szintén számolnak a vámosok bevetésével válsághelyzetben is, amikor a honvédséggel és a rendőrséggel együtt kerülhetnek bevetésre – például a határvédelemben. A vámhatóság felszereltsége már nem felel meg a legújabb követelményeknek, ezért korszerűsítésre szorul. A vámtiszteket ezért az állam a következő két évben új lőfegyverekkel, golyóálló mellényekkel, robbanóanyag, mérgek és kábítószerek felderítésére alkalmas spektrométerekkel tervezi felszerelni. Korszerűsítik a Václav Havel repülőtér biztonsági és ellenőrző rendszereit. Tervezik a lézeres lőtér korszerűsítését is, ahol a bonyolult válsághelyzetek bevetési körülményeit lehet szimulálni, emellett beruháznak új informatikai rendszerekbe, amelyek javítják a vámhatóság és a titkosszolgálatok közötti kommunikációt.

Az idei szakvásáron vesz részt első ízben a büntetés-végrehajtás is, amely az egyik legnagyobb fegyveres testület Csehországban, ahol szintén átfogó korszerűsítést terveznek.

Először értékesítenek a PYROS-on

A tűzoltóság szintén tervezi a műszaki berendezések és felszerelések korszerűsítését – mind a hivatásos, mind pedig az önkéntes tűzoltóság területén. A cseh tűzoltóság összesen 8,7 milliárd koronás költségvetéssel gazdálkodhat, ami 900 millióval haladja meg a 2016-os keretet. 1,1 milliárd koronát ruháznak be az új bevetési eszközök beszerzésébe és az önkéntes tűzoltóság laktanyáinak felújításába. A biztonsági szakvásárok legrégebbi kiállítói közé tartozik az állami tartalékkezelő hivatal is, amely a létesítmények és tartalékok átfogó korszerűsítését tervezi.

Június 3-án, szombaton rendezik a Biztonság Napját, amelynek keretében a széles közvélemény és a legkülönbözőbb ágazatok szakemberei is megtekinthetik az IZS (integrált válságkezelő mentő- és biztonsági rendszer) legkorszerűbb eszközeit. Ezzel a koncepcióval az önkéntes tűzoltók körébe tartozó látogatókat szólítják meg, akik egy munkaszüneti napon kereshetik fel a szakvásárt. A látogatásokat ösztönzi a TFA (Toughest Firefighter Alive) verseny és a Morvaországi Tűzoltóság elnökségi kupája is. A PYROS újdonsága a szakvásáron zajló értékesítés, ahol a kiállítók különleges védőruházatot és lábbeliket kínálnak a személyi védőeszközök és kiegészítők, mint például sisakok, maszkok, szemüvegek, hátizsákok, stb. mellett. Az előre meghatározott árukínálat értékesítése a legnagyobb tűzoltás-technikai szakvásárokon is megengedett és igen kedvelt. Az értékesítési lehetőség is fellendíti a PYROS szakvásárt, mert számos új kiállítót is vonz.

www.bvv.cz

Magyarországi képviselet:

BD-EXPO Kft.

Máté Szilvia

1122 Budapest, Maros u. 12/b

Tel.: 1/346-0273

www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek