Forma 1-es csúcstechnológiát is tesztelnek Egerben

Pneumobil 2013 - több száz mérnök, egyre erősödő nemzetközi mezőny

2013. május 10., péntek, 04:58

Címkék: bosch eger Forma 1 Pneumobil szenzor telemetrikus eszköz verseny

Most május 11-én szombaton hatodik alkalommal rendezik meg Egerben a pneumobilok erőpróbáját, amelyen idén új versenyszám is debütál, hiszen az eddig megszokott kategóriák mellett ezúttal a Forma 1-es csapatoknál kulcsfontosságú, úgynevezett telemetrikus rendszert is tesztelik a mérnökhallgatók. Ha mindez a kívülről nem is látszik, azért kár kihagyni az eseményt - önmagában és hétvégi kirándulással is nagyszerű program.

A versenypályán száguldó autókról 130 különböző szenzor ontja a jeleket a rendszer felé, amely egy Forma 1-es futam alatt akár 750 millió beolvasást is képes feldolgozni. Az egri versenyen a távolsági futam során a versenybizottság által kiválasztott négy csapat használhatja majd a telemetrikus eszközöket, amelyek segítségével lehetőségük nyílik az eredményeket, adatokat már a versenyszám alatt mérni, kiértékelni. A cél, hogy a pneumobilok fizikai paramétereit tükröző adatokat már a futamok alatt, digitális formában is megjelenítsék.

Nemzetközi mezőny

Az idei versenyre öt országból 41 csapat jelentkezett, hogy összemérje tudását a saját készítésű, sűrített levegővel hajtott járművek nem mindennapi megmérettetésén. Az idei versenyre is szép számmal érkeztek nevezések a határokon túlról, így például Csehországból, Lengyelországból, Romániából, sőt még Németországból is. A verseny történetének legtöbb újonca, 94 főiskolai és egyetemi hallgató áll majd rajthoz május 11-én az Érsekkertben. A nevezett csapatok pneumobiljaikkal több kategóriában is összemérik teljesítményüket: díjazzák a legnagyobb távolság megtételére képes járművet, de eredményt hirdetnek ügyességi és gyorsulási kategóriákban is. A legfontosabb értékelési szempont ezúttal is a járművek műszaki eredetisége és a kivitelezés technikai színvonala.

Egyre többen jönnek

A Pneumobil verseny magyar találmány. Népszerűségét a nevezett csapatok számán kívül mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Magyarországon, ezen belül Egerben megrendezésre kerülő konstrukciós megmérettetés mára Európa szerte elismert bajnoksággá nőtte ki magát.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek