Élvonalban az ipar

Számos érdeklődőt vonzott a robotika és a digitalizáció munkaerőpiaci hatásaival kapcsolatos szakmai beszélgetés

2018. június 06., szerda, 06:00

Címkék: automatizálás gépipar HUNGEXPO ipar 4.0 Ipar Napjai 2018 kiállítás Robot-X ROLL-N Schunk Signdepot

A legutóbbinál több kiállító és látogató vett részt az idei Ipar Napjai kiállításon május 15–18. között. A 15 országból érkező 325 kiállítóra több mint 12 ezren voltak kíváncsiak, ami jelentős, 20 százalékos növekedés a 2016-os Ipar Napjaihoz képest.

„Folyamatos növekedés. Ez jellemzi a kiállítást és ez a magyar ipari termelést is” – jelentette ki a megnyitón Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a legnagyobb hazai rendezésű seregszemlén, amelyen számos ipari területen tevékenykedő cég – világmárkák és kisebb vállalkozások – egy időben, egy helyen mutatkozhat be, a piac meghatározó iparági szereplői mellett immár évek óta jelen vannak a magyar kis- és közepes vállalkozások is.

Az Ipar Napjain ezúttal is bemutatkoztak az elmúlt év újdonságai: az egymással összekapcsolható rendszerek, „smart” megoldások és azok a gépek, eszközök, berendezések, szolgáltatások, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen egy komplex gyártási folyamat. A látogatók az automatizálás, a robotika, az anyagmozgatás, a gépgyártás, a fém- és műanyag-megmunkálás, a beszállítói ipar vagy akár az energetikai háttéripar legújabb fejlesztéseivel találkozhattak.

Hagyományosan a megnyitón osztották ki az Ipar Napjai Nagydíj pályázat díjait, amelyeket a nyertesek dr. Takács Jánostól, a Gépipari Tudományos Egyesület és egyben a zsűri elnökétől vehettek át.

Nagydíj-nyertesek:

  • KRL Kontrol Kft. (Ecosine Active Sync – aktív felharmonikus szűrő)
  • Lasram Engineering Kft. (Robot Automatizált Lézer Rendszer)
  • Stratasys GmbH (Stratasys SJ750 színes 3D nyomtató)

Különdíj-nyertesek:

  • KL-System Kft. (KEMPER CleanAir Tower and AirWatch csarnoklégtisztító rendszer)
  • KLÜBER Austria GmbH (Klüberplus C2 sorozat – hidraulikus kenőanyag technológia)

Elismerő oklevélben részesült:

  • IVM Zrt. (SaveRing forgótányéros automata, széles termékpaletta tárolására és kiadagolására)

A kiállítás színvonalát évek óta a Hungexpo és szakmai partnerei biztosítják. Közülük is kiemelkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca, valamint az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform égisze alatt megrendezett Ipar 4.0 konferencia középpontjában idén a kiberfizikai rendszerek és az ipari IoT-hálózatok álltak.

A panelbeszélgetéseken olyan ismert és elismert előadók arattak osztatlan sikert, mint Günter Hörcher, a Fraunhofer Gyártási Automatizációs Intézet (Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA) kutatási igazgatója, Hans-Joerg Stotz, az SAP IoT-stratégiáért felelős alelnöke vagy Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem automatizálási és alkalmazott informatikai tanszékvezetője. Kiemelt érdeklődés kísérte Petri Liuha, az EIT Digital digitális iparért felelős ágazati vezetőjének előadását, amelyben arról beszélt, hogyan alakul át Európa és ezen belül Magyarország ipara a digitális világban. Ezúttal is sokan vettek részt a beszállítói fórumon, amelynek szervezői idén a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a MAJOSZ volt. A résztvevők számos üzletkötésről és élénk érdeklődésről számoltak be.

A kiállítás idei szakmai programjai közül kiemelkedtek a 3D nyomtatással kapcsolatos előadások a hazai energetika helyzetéről, valamint a robotok és ipari digitalizáció mint a munkaerőhiány lehetséges megoldásával foglalkozó beszélgetések.

A kiállítás ideje alatt az érdeklődők megismerhették az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) és a Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) által közösen koordinált „Ipar 4.0 Mintagyárak” kiemelt projekt ingyenes kkv-fejlesztési szolgáltatásait, felmérhették cégük ipar 4.0 fejlettségét, valamint jelentkezhettek a programra.

www.iparnapjai.hu


Kiállítói vélemények

Vitányi Róbert ügyvezető igazgató, Schunk Intec Kft.

Aktív és eredményes kiállításon vagyunk túl. Nagyon sok régi ügyfelünk mellett számos új kapcsolatra tettünk szert, és a látogatók nagy része konkrét, határozott elképzelésekkel és beruházási tervekkel érkezett a standunkra. Az új érdeklődők egy része a szájhagyomány útján jutott el hozzánk, tehát eljutott hozzá a termékeink jó híre, és most nálunk keres megoldást egy termelési problémára. Hosszú ideje jelen vagyunk a magyar piacon, de a piac erőteljesen fejlődik, és sok vállalkozás most éri el azt a cégméretet, amikor megéri számára az automatizálás – még ha ez olykor piaci kényszer hatására következik is be. Ennek megfelelően 2-3 évente megduplázzuk az árbevételünket.

Idén a standunkkal ezt a piaci trendet kívántuk bemutatni, hogy a hagyományos pneumatikus megfogók mellett mire képesek a szervoelektromos, illetve a kollaboratív robotokban használt adaptív megfogók. Olyan időket élünk, hogy a megrendelések nagy száma miatt még 100 százalékos gyártásikapacitás-kihasználtság mellett is egyes termékekre hosszabb szállítási határidőket kell adnunk, de a legtöbb megoldást raktárról tudjuk szállítani.

Szabó Zsombor ügyvezető igazgató, Signdepot Europe Kft.

Második alkalommal állítottunk ki az Ipar Napjai kiállításon. Már 8-10 éve foglalkozunk a HSG márkával, de a fémmegmunkálásban alkalmazott fiber lézer termékvonalat csak mintegy másfél éve képviseljük. jelenlegi elképzeléseink szerint minden releváns kiállításon részt fogunk venni, ami idehaza értelemszerűen az Ipar Napjai/Mach-Tech kiállításokat jelenti elsősorban. A márkával csak hosszú távon érdemes tervezni, így jelenleg a jelenlét a legfontosabb, de már most látható, hogy kezd beérni az eddigi munka gyümölcse. Tavaly egy, idén pedig kettő, esetleg három értékesítés köthető a kiállításokhoz, és egyre több helyről halljuk vissza, hogy találkoztak már a márkával – a szakfolyóiratokban is, hiszen a kiállítás csak egy része a marketingtevékenységnek.

Javarészt új érdeklődők keresték fel a standunkat. A lézertechnológia egyre inkább teret hódít Magyarországon, és azon belül is a fiber veszi át a vezető szerepet, bár a CO2-gépeknek is megvan a létjogosultságuk. Az érdeklődők a lemezmegmunkálással foglalkozó vállalkozások közül kerültek ki; kisebb cégeknél a cégvezető, nagyobb vállalatok esetében az operatív munkát végző munkatársak. A kínai gépek néha még mindig az alacsony színvonalat juttatják az emberek eszébe, de a berendezéseket személyesen kell megnézni, és az előítéletek egyből eltűnnek. Ebben komoly segítség, hogy egyre több referenciát tudunk felmutatni idehaza is.

Hámori Zoltán ügyvezető igazgató, ROLL-N Ipari Kerekek Kft.

Sorozatban harmadik alkalommal állítottunk ki a májusi ipari seregszemén. A tavalyi Mach-Tech kiállításnak értelemszerűen nagyobb volt a látogatottsága és a presztízse is. Az általunk forgalmazott ipari kerekek és görgők teljes skáláját bemutattuk, még a Blickle újdonságának számító ErgoMove energia-visszanyerő hajtásrendszert is, amelyek anyagmozgató berendezésekre kerülnek felszerelésre. A kiállítás eredményességének értékelése még folyik, de úgy látom, hogy a látogatók között voltak meglévő partnerek, illetve korábbi ügyfelek, akik az elmúlt időszak kevésbé aktív kapcsolattartását szeretnék feléleszteni – az árszint miatt az ügyfelek olykor más megoldásokat is kipróbálnak, de néhány év működés során fény derülhet arra, hogy mi számít hosszú távon is költséghatékony megoldásnak. Szerencsére nem maradtak el a standunkról az új érdeklődők sem.

Az a tapasztalatom – és ezt több kiállítótársam is megerősítette –, hogy a meglévő partnereknek küldött meghívó már számos esetben nem vált ki kellő érdeklődést. Néhány stratégiai ügyfelünk ezzel együtt meglátogatott minket, de nagyobb számban érkeztek új érdeklődők, akik most keresnek megoldást egy gyártási problémára. Az általunk szintén forgalmazott Bilz rezgéscsillapító megoldások aránylag új piacnak számítanak Magyarországon, az érdeklődés azonban növekszik, hiszen egyre több vállalkozás végez precíziós méréseket. Tapasztalataink szerint ez a termékvonal is érdeklődést váltott ki a látogatók körében.

Kis Nikolett marketingmenedzser, Robot-X Hungary Kft.

Cégünk már sokadszorra állít ki a Hungexpón, és nagyon elégedettek vagyunk az idei kiállítás eredményességével. Több mint 10 éve az automatizálási piacon lévő vállalatként számítottunk meglévő partnereink látogatására, de emellett számos új partner is felkeresett bennünket, és velük már zajlanak a további tárgyalások. A standon igyekeztünk a tevékenységünk minél több szegmensét bemutatni, tehát nem csupán a kollaboratív vagy hagyományos ipari robotos alkalmazásokat, hanem az automatizálás teljes világát. Ennek megfelelően idén robotcellák, robotkaros és pókrobotos alkalmazás és – a szoftveres megoldásokat képviselendő – diagnosztikai eszköz is kiállításra került, egy kollaboratív robotos logikai játékkal pedig kicsit a programozás világát is megmutattuk.

Az értékesítők mellett mindig volt a standon fejlesztő munkatársunk is, hogy azonnal tudjunk válaszolni a komplexebb technikai kérdésekre, hiszen a gyártók sokszor már egy konkrét problémával keresnek meg bennünket, illetve hiszünk benne, hogy ez a leghatékonyabb mód a cég automatizálási kompetenciájának visszatükrözésére.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek