Együtt mindenre képesek!

A minőségi és költséghatékony megmunkálás csak a gép és a szerszám összhangjával érhető el

2019. április 09., kedd, 06:00

Címkék: forgácsolás ISCAR precíziós szerszámok szeminárium szerszám szerszámtechnika Yamazaki Mazak

Március 27-én tartotta a Mazak és az Iscar első közös szemináriumukat a Mazak sóskúti Technológiai Központjában. A megjelent szakmabeliek a rövid elméleti bevezető után egy Integrex i-200 ST megmunkálóközponton tapasztalhatták meg többek között a be- és leszúró, profilozó szerszámok, valamint a gazdaságosságot előtérbe helyező nagyoló, simító esztergakések előnyeit.

A vendégeket dr. Feminger Gábor, a Yamazaki Mazak magyarországi fióktelepének ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd Sipőcz Zoltán, a Mazak értékesítő mérnöke mutatta be a Technológiai Központban elhelyezett gépeket. „A 2016-ban megnyitott új Technológiai Központ beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az azóta eltelt alig három évben létszámban megduplázódtunk, és mind a gépértékesítésben, mind az egyéb területeken jelentősen bővültünk. 2018-tól kezdődően az exjugoszláv országokon kívül Romániát is mi felügyeljük – mindenhol van helyi értékesítő iroda, de a szükséges támogatás Sóskútról érkezik – mondta Sipőcz Zoltán. – Igyekszünk kihasználni a Technológiai Központ nyújtotta lehetőségeket, évente legalább kétszer tartunk nyílt napot és kétszer-háromszor ehhez hasonló szemináriumokat. A szemináriumok kiváló lehetőséget adnak az élő forgácsolási bemutatók megtekintésére, és a gépekben, illetve a szerszámokban rejlő potenciál felfedezésére. Az Iscar professzionális csapatával egészen biztosan nem ez volt az utolsó közös rendezvényünk.”

Átfogó szerszámmegoldások a hazai piacvezetőtől

Az 1952-ben családi vállalkozásként alapított Iscar mára az IMC-csoport tagjává vált, és a vállalatcsoporthoz tartozó specializálódott szatellit cégekkel együtt bármilyen forgácsolási feladatra képes megoldást kínálni. Az éves árbevétel 4-5 százaléka fordítódik termék- és technológiafejlesztésre. „A termékfejlesztés fő csapásiránya olyan szerszámtestek, geometriák kialakítása, amelyek révén a megmunkálás simább és rezgésmentes, így a forgácsolás kisebb teljesítményű gépekkel is elvégezhető – árulta el Kertai Krisztián, az Iscar Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója. – Egy másik fejlesztési irányvonal a forgácseltávolítás optimalizálása, ami szintén a termelékenységre van jótékony hatással. Az Iscar által kifejlesztett JETCUT hűtőrendszer a hűtőfolyadékot közvetlenül a vágóélre juttatja, ami a jobb forgácskontroll mellett a szerszám élettartamára is jótékony hatással van.”

A ciklusidő csökkentésére szolgálnak a multifunkcionális szerszámok, amelyek fejlesztése és gyártása Nagytarcsán is folyik. Fontos tény, hogy a szerszámköltség csak a teljes gyártási költség mindössze 3-4 százalékát teszi ki, így a valódi költségcsökkentéshez nem a szerszámok bekerülési költségét érdemes lefaragni, hanem olyan gép- és szerszámkombinációt érdemes választani, amivel a gép-, munkaerő-, gyártási- és adminisztrációs költségteher együttesen minimalizálható.

Ennek lesz folytatása

„A Mazakkal közös szemináriumunkon aktuális fejlesztéseinket, a LOGIQ termékcsalád legújabb szerszámait mutattuk be az autóipari beszállítók, a vasúti- és gépgyártók, az elektronikai gyártó cégek és más CNC-forgácsoló üzemek számára – jelentette ki Balogh Andor, az Iscar Hungary Kft. műszaki tanácsadója. – A termékválasztékban éppúgy megtalálhatók a háromélű fúrók és a super finish marószerszámok, mint a nagyoló szerszámok és a dörzsárak, amiket a szeminárium ideje alatt a látogatók fizikailag is tesztelhettek. Élő bemutatót tartottunk ezenkívül a nagy sebességű maráshoz kifejlesztett új szerszámainkból és LOGIQ esztergaszerszámainkból is. Már évek óta minden ősszel indítunk különböző tematika köré szerveződve műszaki szemináriumokat partnereinknek Nagytarcsán, de ezeken kívül a jövőben minden nagyobb gépgyártóval tervezünk közös forgácsolási szemináriumokat rendezni.”

Molnár László


Látogatói vélemény

Takács Zoltán ügyvezető igazgató, Fitting-Ker Kft.

31 darab Mazak géppel rendelkezünk, és az Iscar céggel is közel 25 éves történelemre tekint vissza a kapcsolatunk. Az Iscar szakmai tanácsadásával mindig a számunkra ár-érték arányban legmegfelelőbb szerszámot választhatjuk ki. Minden igényünket gyakorlatilag házhoz szállítva, „konyhakészen” kapjuk kézhez, így egyre hatékonyabb és gyorsabb gyártási megoldásokat vezethetünk be. A hasonló szemináriumok pedig állandóan új ötleteket adnak a folyamatok optimalizálásához. Az ár, az átfogó termékválaszték, a szakmai támogatás és a rugalmasság együtt tesz egy beszállítót első számú választássá. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is a Mazak és az Iscar párosára alapozunk majd a fejlesztési elképzeléseink során.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek