Egy valódi PLM rendezvény

PLMPERSPEKTIVA szakmai nap

2015. október 21., szerda, 18:54

Címkék: DMG MORI eco-log-ing evopro Fujitsu graphIT HÓD Industrial Solutions leancenter megalux nx PLM Perspektíva 2015 siemens solid edge st8 trigo

A graphIT Kft. idén hatalmas sikerrel zárta legnagyobb éves rendezvényét, a PLM Perspektíva 2015 szakmai napot.

A rendezvény arculatának a középpontját a #PLMPERSPEKTIVA logóban is megtalálható a „hashtag” képezte, mely a különböző közösségi médiákban az egymáshoz kapcsolódó témák összegyűjtésére szolgál. Esetünkben minden, a CAD/CAM/PLM témakörökhöz kapcsolódó technológiát, hardvert, szerszámgépet, vezérlést, illetve Lean eszközt megpróbáltunk összegyűjteni.

Az idei rendezvény – az előző évekhez hasonlóan – a MiMozink Óbuda helyszínen került megrendezésre, mely ideális környezetet nyújt egy ilyesfajta, szekciókra bontott szakmai nap számára. A plenáris program után a szakmai előadások négy különböző szekcióban zajlottak, a következő „kategóriákban”:

 • Szekció 1 – Termékújdonságok
 • Szekció 2 – PLM Technológiai partnerek
 • Szekció 3 – Alkalmazott technológiák
 • Szekció 4 – Iparági alkalmazások

A #PLMPERSPEKTIVA rendezvény legfontosabb üzleti témája az evopro – graphIT stratégiai együttműködés bejelentése volt. Ezt az együttműködést Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója, és Elek Sándor, az evopro systems engineering Kft. ügyvezető igazgatója jelentették be a rendezvény sajtótájékoztatóján. Ennek a stratégiai együttműködésnek a legfőbb kooperációs területei az autó- és gépjárműipar, illetve az ipari automatizálás. Az együttműködés várhatóan nagyban elősegíti majd azt a folyamatos szakmai innovációt, amelyet a graphIT Kft. és az evopro systems engineering Kft. eddig is képviselt az évek során.

Emellett a másik legfontosabb újdonság a graphIT Kft. saját fejlesztésű Solid Edge kiegészítőjének, a Factory Edge megoldásnak a beharangozása volt, mely lényegesen leegyszerűsíti a gyárak és üzemek modellezését a Solid Edge alkalmazásban.

Mindemellett a rendezvény Plenáris programjának a keretében érdekes előadást hallhattunk a Megameter csapattól, akik a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai karát (GAMF) képviselték egy elektromos versenyautóval, mely elképzelhetetlen távolságokat képes megtenni napelemes meghajtással.

Innováció és a graphIT Kft.

A rendezvény szakmai szempontból legfontosabb részét a graphIT Kft. saját fejlesztésű, innovatív szoftveres megoldásai jelentették, melyek iránt hatalmas érdeklődést mutattak a résztvevők.

Ezek közül a legfontosabb a Factory Edge, mely egy olyan – a Solid Edge-re ráépülő – gyártervező szoftvermegoldás, amely akár 80%-kal csökkenti a gyártósorok, layoutok, csarnokok, és sortelepítési és átrendezési projektek időszükségletét. A Factory Edge kiegészítő több, mint 100 parametrikus gyárelemet tartalmaz, és olyan egyedülálló – és a Solid Edge szoftverben alapvetően nem szereplő – funkciók találhatók meg benne, mint például a gyárban körbesétálás, vagy a konvejor elemek intelligens illesztése, és kapcsolódó konvejorpályák együttes átméretezése.

Az innovációk között bemutatásra kerültek további saját termékek is, amelyeket a 15 év tapasztalatai alapján fejlesztett ki a graphIT Kft. mind a hazai, mind bizonyos esetekben a nemzetközi piacra. Ilyen termékek a Solid Edge és az NX felhasználók produktivitását növelő PowerPack csomagok, illetve a SmartTalk könyvtár, ami azok számára segít Plant Simulation gyártási folyamatok leképezésében, akik nem rendelkeznek programozási ismeretekkel.

NX - Autóipari megoldások

A szakmai előadások közül a legnagyobb érdeklődést idén az Autóipari előadások keltették. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy az elmúlt évek során több jelentős autóipari cég választotta a Siemens PLM megoldásait és vezette be az NX CAD/CAM/CAE, a Teamcenter PLM, vagy a Tecnomatix digitális gyártási rendszereit. Az autóipari megoldások előadáson Fehér Tamás kereskedelmi vezető rövid történelmi áttekintést adott a Siemens autóipari megoldásairól, a jelenleg folyó bevezetésekről és arról, miért választja egyre több autóipari konszern és beszállító a Siemens és a graphIT Kft. megoldásait.

Az előadáson többször elhangzott, hogy a graphIT mérnöki csapata több éves autóipari szakmai tapasztalattal segíti és támogatja a bevezetéseket, legyen az speciális NX tanfolyam, testreszabás, vagy napi munkát segítő szakmai telefonos és webes terméktámogatás. A graphIT Kft. rendelkezik több egyedi autóipari akkreditációval is - például a Daimler és az Opel felé -, amelyek tartalmazzák a beszállítók első szintű támogatását, azok képzésének a megszervezését, továbbá lebonyolítását.

Solid Egde – ST8

A rendezvényen a graphIT Kft. Solid Edge csapata bemutatta a Solid Edge ST8 verzió legfontosabb, leginnovatívabb, illetve legrendhagyóbb újdonságait. Az érdeklődők megismerkedhettek a legújabb szinkronmodellezési technikákkal és eljárásokkal, továbbá a PLM Technológiai partnerek szekcióban a Fujitsu képviselője bemutatta, hogyan is alkalmazható az ST8 a legújabb Fujitsu munkaállomásokon.

Digitális gyártás – Plant Simulation újdonságok

A digitális gyártás területén a graphIT Kft. az idei PLM Perspektíva rendezvényen a Plant Simulation V12.1 újdonságait, és az ezzel kapcsolatos ipari projektek tapasztalatait mutatta be. A Plant Simulation gyártási szimulációs rendszeren belül nagyobb hangsúlyt kapott a dinamikus értékáram szimuláció, amely idehaza is egyre népszerűbb a lean cégek között.

A digitális gyártáshoz kapcsolódóan a graphIT Kft. digitális gyártás szakértői – Molnár Zsolt – vezető konzultáns, Bartha Frigyes - konzultáns, illetve Kálmán Attila – ügyféltámogató – mellett előadást tartott még a LeanCentertől Tömpe László, továbbá a logisztikai szimulációk egyik legismertebb hazai szakértője is, az Eco-Log-Ing Kft.

Quality Management

A graphIT Kft. tavaly óta hivatalosa is regionális forgalmazói státusszal rendelkezik a Quality Management szakmai területen. Ezen a területen is igen érdekes szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők a rendezvényen Rangics Mátétól, a graphIT Kft. minőségmenedzsment szakértőjétől, illetve ehhez a területhez a Trigo Kft. biztosított a kiállítási területen egy érdekes, hordozható lézeres mérőgépet, illetve a HÓD Industries Kft. egy igen érdekes és látványos tapintó mérőkart.

PLM Technológiai partnerek

Idén először lehetőség nyílt a graphIT Kft. Technológiai partnerei számára egy exkluzív kiállításra a helyszínen egy külön erre felkészített kiállítási területen, ahol a graphIT Kft. partnerei bemutathatták a legfontosabb, leginnovatívabb, vagy legötletesebb eszközeiket.

Ezek az eszközök – már csak puszta sokszínűségükből kifolyólag – hatalmas érdeklődést keltettek a résztvevőkben. A graphIT Kft. idén a következő partnerek és eszközök számára nyújtotta ezt a lehetőséget:

 • evopro – Ipari automatizálási rendszerek, virtuális beüzemelés
 • Siemens – Sinumerik megoldások
 • DMG MORI SEIKI – CELOS operációs rendszer
 • LeanCenter – Lean folyamatok fejlesztése (előadás)
 • Fujitsu – Mérnöki munkaállomások
 • Eco-Log-Ing – Raktározási folyamatok szimulációja
 • Trigo – Hordozható lézeres mérőgép
 • Megalux – Napelemes versenyautó (előadás)
 • HÓD Industries Kft. – Kreon tapintó mérőkar

www.graphit.hu/perspektiva

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek