Egy lépés a megalapozott befektetési döntések irányába

Hektikusan alakultak a magyar-német szerszámgép kereskedelem utolsó évei.

2019. november 20., szerda, 06:00

Címkék: BD-Expo düsseldorf gépipar messe düsseldorf metav METAV 2014 metav 2016 szerszámgép szerszámgépipar

Európában és Németországban továbbra sem rózsás a feldolgozóipar helyzete. De a METAV szakvásár 40 éves történelmében nem először fordul elő, hogy a gyártóknak gazdasági visszaesés idején kell egy régiókon átívelő platformot nyújtani.

A magyar-német szerszámgép kereskedelmi kapcsolatok

Magyarország és Németország az ipar hőskora óta kötődnek egymáshoz a szerszámgéppiacon. 2018-ban a magyar szerszámgépimportban Németország foglalta el a dobogó tetejét több mint 40%-os piaci részesedéssel, Olaszországot megelőzve. A magyar gyártók számára pedig a német piac bizonyult kulcsfontosságúnak Szlovákia és Szerbia előtt. 2015 és 2018 között mindazonáltal csökkent a Magyarország felé irányuló német szerszámgépexport. A 206 millió eurós tavalyi volumen több mint 20 százalékkal maradt el a 2015-ös 256,1 millió eurós értéktől. 2019 első felében azonban 19 százalékos növekedés történt 2018 hasonló időszakához képest. A Németországot célzó magyar kivitel – 2017 kivételével – minden évben növekedett és 2018-ban már mintegy egyharmadával volt magasabb a 2015-ös volumennél. 2019 első felében azonban a megrendelések 27 százalékkal visszaestek. A 2020. március 10-13 között rendezett METAV tehát talán a legjobb időpontban jön mind a magyar gépgyártók, mind a gépvásárlók számára. Tájékozódhatnak az aktuális piaci lehetőségekről és megalapozhatják a befektetési döntéseiket.

Az 1980-ban alapított METAV szakkiállítás jövőre ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. „1980-ban a helyszín megválasztása szempontjából döntő jelentőségű volt, hogy az új szakvásárt Németország egyik fontos szerszámgéppiacán rendezzék meg, aminek ráadásul remek közúti, vasúti és légi kapcsolatai vannak Európa fontos ipari régióival – jelentette ki Martin Göbel, a VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) projektmenedzsere a METAV szakkiállítás bécsi sajtótájékoztatóján. – Így esett a választás Düsseldorfra, ahol létre is hozták Európa akkoriban legmodernebb kiállítási központját.”

A 40 évvel ezelőtt lerakott alapok még napjainkban is szilárdan állnak. A jövőre immár 21. alkalommal megrendezett METAV persze azóta nemzetközi szakkiállítássá fejlődött. Látogatói oldalról Németország északnyugati részét, valamint fontos európai piacok ügyfeleit célozza meg. Fix dátum a naptárban minden fémipari cég számára, amelyek gépipari specialistákkal akarnak kapcsolatba lépni, nemcsak Észak-Rajna-Vesztfália szívében, hanem a szomszédos régiókban is.

Erős ipari régió Düsseldorf körül

A METAV mintegy 27 000 látogatójának többsége hagyományosan Düsseldorf 300 km-es körzetéből érkezik. Ebben beletartozik Belgium és Hollandia is, de Ausztria és Svájc szakértőinak körében is rendkívül népszerűnek számít a szakvásár. A város közvetlen vonzáskörzetében több mint 12 000 fémipari, elektrotechnikai, gépipar és autóipari vállalkozás működik, amelyek együttesen 1,6 millió alkalmazottal 515 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le.

A kiállítók 89 százaléka értékeli pozitívan Düsseldorfot, mint kiállítási helyszínt. Az ide ellátogatók kétharmada rendelkezik döntéshozói kompetenciával, 44 százalékuk pedig konkrét beruházási tervekkel is rendelkezik, amik elsősorban a szerszámgépekre, a CAD/CAM rendszerekre, a tesztelési és mérési technológiára, az automatizálási rendszerekre, a gépekre és a szerszámokra, valamint a szerszám- és formagyártási megoldásokra irányulnak. 2018-ban a látogatók 18 százaléka kötött üzletet a vásár ideje alatt, vagy közvetlenül utána.

A METAV 2020 újdonságai

A jövő évi METAV új kiállítási csarnokokban várja majd a látogatókat. Az 1. csarnok alapterülete nagyobb, mint a régi 1. és 2. csarnokoknak együttesen. A teljesen újjáépített 4., 5. és 7a csarnokokkal együtt így lehetővé teszi a korábbi években megszokott szigorú tematizálás lazítását. Ennek megfelelően a precíziós szerszámok és a tartozékok közelebb kerülhetnek a gépgyártókhoz.

A kiállítók igényeinek megfelelően a METAV időtartamát ötről négy napra rövidítették, ami megfelel az iparági szakvásárok terén tapasztalható általános tendenciának. A METAV 2020 középpontjában a fémmegmunkálás teljes folyamatlánca áll, amit az elmúlt években négy területtel egészítettek ki. Az additív gyártás, az orvosi technológiák, az öntödeipar és a minőségbiztosítás mind megtalálták a saját közönségüket.

A fémmegmunkálásban egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az Ipar 4.0-koncepcióval kapcsolatos fejlesztések: a hálózatosított gyártás, a felhőtechnológiák, a kiberbiztonság, az adatelemzés, az 5G, a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és nem utolsósorban az umati (univerzális szerszámgép-felület), valamint az OPC UA.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek