Csehországba mennek a magyar cégek

A brnói MSV a piacszerzés lehetőségét kínálja a hazai vállalatoknak

2012. szeptember 01., szombat, 09:14

Címkék: a DUTRADE Zrt. Ampco Metal Kft. AUTOMATIZACE Brno Brünn Euro-Borsod Trade Kft. EUROTRANS India ISD Dunaferr MSV Plastex szakvásár

Európa egyik vezető ipari kiállítása, az MSV idén szeptember 10. és 14. között Brnóban várja a magyar vállalatokat és vállalkozásokat, hogy tovább bővítsék partnerkapcsolataikat és bemutatkozzanak a nemzetközi piacon.

 

A brnói (brünni) gépipari szakkiállítás vonzereje éppen nemzetköziségében, valamint az ipari technológiák és berendezések széles kínálatában rejlik. A gépek, gépelemek és szerszámok teljesítménye igazán működés közben érzékelhető, és – beszerzésnél – az ilyen kézzelfogható tapasztalatszerzést nem érdemes „kispórolni”. A közép-európai térség vezető ipari szakvásárává erősödött MSV-n pedig minden adott a piaci és műszaki kínálat alapos, az internetes lehetőségeket messze meghaladó mélységű megismerésére. A brnói vásár számára a vezető szerep komoly kötelezettségekkel is jár, hiszen cseh-német vállalatként és a „Messe Düsseldorf családtagjaként” a szervezők évről évre a már megszokott, magas európai színvonalat biztosítják. – Nagy előnyt jelent számunkra a cseh gazdaság struktúrája, mivel nagy számban vannak jelen a közepes méretű cégek, amelyek minden nemzetgazdaság alapját képezik. Ez pedig az MSV-n is megmutatkozik. Elsődleges célunk, hogy a jó minőségű koncepciókat összekössük a magas színvonalú szolgáltatásokkal, ahogyan azt a kiállítóink és látogatóink is elvárják. Hosszú távú befektetésünk a vásárterület és a szakvásárok fejlesztése – mondta Jiří Kuliš, a Brnói Vásártársaság (BVV) vezérigazgatója.

Biztató számadatok

A 2010-es MSV már az ipar általános újjáéledését tükrözte. A gazdaságban tapasztalható pozitív változások pedig a tavalyi kiállítói felmérésben is visszaköszöntek. Tavaly 65 országból 80 ezer látogató érkezett a szakvásárra. A felmérésből kiderült, hogy az MSV 2011-re szinte kizárólag szakmabeliek érkeztek, akiknek 72,6 százaléka döntéshozó pozícióban volt. Köztük számos kereskedő látogatott a szakvásárra elsősorban orosz, ukrán és dél-európai területekről, valamint Németországból és – túlnyomó részben kínai és tajvani kiállítók – a tengerentúlról. A külföldi látogatók így duplán profitálhatnak a vásár nemzetköziségéből, hiszen így nem csak a cseh és szlovák kiállítók kínálatát ismerhetik meg. – Úgy gondolom, hogy az MSV a magyar vendégek számára is tartogat lehetőségeket, és mindig örömmel értesülök arról is, hogy a magyar kiállítók sikeres üzleteket kötöttek külföldi, például osztrák vagy éppen fehérorosz partnerekkel. Mindez a vásár nemzetköziségét bizonyítja, azt hogy az esemény nem csak a cseh és szlovák piac számára bír jelentőséggel. A magyar kiállítók éppen ebből a nemzetközi érdeklődésből profitálnak a legtöbbet. Magyarország fontos kereskedelmi partnere a Cseh Köztársaságnak. Bár a magyar ipar nem rendelkezik olyan gépipari tradíciókkal, mint a cseh, Magyarországon is számos – a technológiában jártas – kis és középvállalkozás van, amelyek szeretnének betörni a külföldi piacra.

 


 

Az MSV sok szlovák vállalat számára jelent ugródeszkát a külföldi piacok irányába, miért ne jelentené ugyanezt a magyarok számára is. Emellett a vásárra utazás Budapestről és más magyarországi területekről is egyszerűen, gyorsan megoldható, az út pedig a szakemberek számára sok érdekes látnivalót kínál – mondta Jiří Kuliš. Az elmúlt hónapokban sokszor emlegetett gazdasági és euróövezeti válság ellenére az idei MSV-t nagyobb érdeklődés övezi, mint az előző évit, amit a vásár szervezői jó jelnek tekintenek. A vezérigazgató kiemelte: ugyancsak pozitívum, hogy az olyan vállalatok is visszatérnek, amelyek például tavaly kihagyni kényszerültek a kiállítást. Új kiállítók pedig majdnem minden nap jelentkeznek. A vásár kiállítói létszáma az előző években stabilizálódott. 25 ország több mint 1600 vállalata vesz részt a vásáron, és közel 80 ezer szakmai látogatóra számítanak. Az MSV-n a kiállítók 45 százaléka külföldi. Ez az arány azonban 60-70 százalékra emelkedik, ha azokat a nemzetközi vállalatokat is hozzászámoljuk, amelyek Csehországban is nyitottak leányvállalatot. Néhány – köztük ismert német és svájci – vállalat egyet sem hagyott még ki az eddigi 53 vásáralkalom közül. – A külföldi, köztük a magyar látogatók számára egyedülálló lehetőségeket kínál a cseh gépipari kínálat. Természetesen más országokhoz hasonlóan, a magyar vállalatok részvétele is függ a magyar gazdasági helyzettől. Rendszeresen kiállítóink között tudhatjuk az Ampco Metal Kft.-t és az ISD Dunaferrt, az Euro-Borsod Trade Kft.-t, a DUTRADE Zrt.-t de további potenciális kiállítók neve is felmerül – tette hozzá Jiří Kuliš.

Átlátható, tematikus kialakítás

A vásártársaság zászlóshajójaként az MSV a Cseh Köztársaságban is kiemelt figyelmet kap. A gépipar, az elektrotechnika, a méréstechnika és az automatizálás területéről érkező vállalatok seregszemléjére minden évben több mint 50 országból érkeznek kiállítók és látogatók. A látogatói orientációt, illetve az átláthatóságot szolgálva az MSV idén is szakmai alapon felosztott szekciókra, specializált szakvásárokra tagolódik. A legtöbb látogatót hagyományos módon a fémmegmunkálás és a formázás/alakítás, a szerszámgépek, a felülettechnika, a hegesztéstechnika területe, valamint az ipari folyamatok automatizálása vonzza. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban nehéz kihívás új vásártémákat bevezetni. 2010 óta az MSV-vel közös szervezésben rendezik meg az Interprotec című munkavédelmi szakvásárt.  – A szeptember 10. és 13. között jelentkező EUROTRANS szakvásárunkra új koncepciót dolgoztunk ki, és kiegészítettük az „utak, sínek és városi közlekedés” témaköreivel. A közlekedés és a szállítmányozás tematikáját elkülönítettük az idei MSV-től, így az MSV keretein belül e területről egyedül a gyártáslogisztika kapott helyet. A személy- és áruszállítás, valamint a mobilitás nagyobb, különálló témaként jelenik meg a jövőben – hívta fel a figyelmet a vásártársaság vezérigazgatója.
 

Mit töltsünk a pohárba?

 

"– Egy kiállításon résztvenni – akár kiállítóként, akár látogatóként – komoly fizikai és szellemi teljesítmény, valódi munka. Éppen ezért házigazdaként semmiképpen sem szeretnénk csak és kizárólag a hivatalos programokra „korlátozni“ a látogatásokat. Az itt töltött napok során felfrissülésként a magyar szakembereknek is érdemes megkóstolni a Dél-Morva borvidék borait. Magam részéről a magyar borokat részesítem előnyben, de az ittenieket is sokan keresik, főként a fehéreket és a rosékat. Ami azonban biztosan első osztályú, az a helyi sör. A vásárvárostól csak néhány perc sétára található, ezért érdemes felkeresni a turisták által is látogatható Starobrno sörfőzdét. Nagyszerű történelmi, műszaki és gasztronómiai élményt nyújt – jegyezte meg Jiří Kuliš, a vásártársaság vezérigazgatója."

 


Óriási gépkínálat egy helyen

Az idei év kiemelkedő területei a formázás/alakítás és a szerszámgépek, amely szekciók a vásárterület három legnagyobb csarnokában várják a látogatókat. A 2012-es kiállítói érdeklődés óriási. Ez talán nem is csoda, hiszen a Cseh Köztársaság a világ tizenöt legjelentősebb formázó/alakító- és szerszámgépgyártója közé tartozik. Így nem véletlen, hogy a megmunkálási, alakítási technológiák a cseh gépipar tradicionális exportterületeit képezik. Ugyancsak az idei év kiemelt témája az ipari automatizálás. A mérés-, vezérlés-, automatizálás- és szabályozástechnika újdonságai és kínálata az AUTOMATIZACE projekt keretében ismerhető meg. Az idei évben ez a projekt elsősorban az anyag- és energiamegtakarításra összpontosít. A négyéves szünet után megrendezett PLASTEX Műanyag-, és Gumiipari Szakvásár ugyancsak jelentős kínálattal várja az érdeklődőket. A gépiparral mára szorosan összefonódott a vállalati finanszírozás kérdése és az ipari befektetések, valamint az export világa, ezért e pénzügyi-üzleti szolgáltatásokat és megoldásokat kínáló szervezetek is jelen lesznek az MSV-n, amely idén is több kísérőrendezvényt kínál a látogatóknak. Többek között „Víziók az automatizálásban – digitális gyártás“ című konferenciát, valamint a brnói gazdasági kamara által szervezett „Kontakt-kontakt“ című rendezvényt, amely az előzetesen kiválasztott partnerek bilaterális kapcsolateremtését hivatott elősegíteni.

 

 

Tapasztalatot és tudást cserélve

Az idén a vásár partnerországa India. – Egyszerű döntés volt az idei MSV partnerországának Indiát választani. India a növekvő piacok közé tartozik, és az ország kiváló gazdasági együttműködést ápol a Cseh Köztársasággal. Ugyanakkor éppen India választotta Brnót és az MSV-t 2012-ben európai megjelenésének színhelyéül. Az indiai gazdasági minisztérium irányításával megszervezett egyedülálló „India Show“ elnevezésű projekt idén az ország egyetlen hivatalos ipari-üzleti szereplése Európában. Az MSV történetének ez lesz a legnagyobb indiai részvétele: 100-150 indiai kiállítót várunk, ezzel Németország után India lesz a második legnagyobb kiállítói létszámmal képviselt külföldi ország a vásáron. Az ország kiállítóival együtt érkezik az indiai gazdasági miniszter, Anand Sharma is. Tovább növeli India jelenlétének különlegességét, hogy az ázsiai ország a csehországi megjelenés mellett idén csak Japánban fog bemutatkozni. India részvétele további jó okot kínál a magyar vállalatok számára, hogy Brnóba látogassanak és a széles körű indiai partnerkapcsolatokat kiaknázzák. Olcsóbb egy utazás Brnóba, mint Indiába – hívta fel a figyelmet a vásárváros vezérigazgatója.

A jövő szakembereiért

Napjaink egyik komoly problémájává vált a műszaki képzettség hiánya. Ennek orvoslására a vásár kapcsolatot próbál kialakítani az ipar és a felsőoktatás között. Az MSV kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a technológiai képzés fontosságára. A Cseh Köztársaságnak korábban magas képzettségű ipari szakemberei voltak, az elmúlt évtizedekben azonban elsősorban más területekre összpontosult a figyelem. Így jelenleg túl sok üzletember van a munkaerőpiacon, és kevés műszaki szakember, amely komoly hatással lehet az ipar jövőbeli teljesítményére. A műszaki egyetemek és főiskolák számára a gépipari vásár fontos találkozópont a szakmával. Az egyetemek itt megmutathatják, hogy milyen technológiai és tudományos kapacitásokkal bírnak a kutatások terén, és bemutathatják eredményeiket is. Bár ennek a kapcsolatnak a kiépítése még gyerekcipőben jár, egy ilyen projekt beindítása jelentős mértékben előmozdíthatja a kutatási területek együttműködését.

K. Sz. – Sz. M.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek