Az ipar 4.0 már túl van a próbaidőszakon

Több résztvevő, több megoldás, nagyobb nemzetköziség

2017. június 27., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás Hannover Hannover Messe ipar 4.0 ipari robot kiállítás kollaboratív robot robot robotika VDMA

A digitalizálás előnyeinek kihasználása – ez volt a 2017-es Hannoveri Vásár deklarált célja. A világ vezető ipari technológiai kiállításának öt akciódús napja alatt 225 ezer látogató ismerte meg az intelligens robotok, az adaptív gépek és az integrált energiarendszerek legújabb fejlesztéseit.

„Több résztvevő, több megoldás, nagyobb nemzetköziség” – így foglalható össze a 2017-es Hannoveri Vásár – jelentette ki Jochen Köckler, a Deutsche Messe igazgatótanácsának tagja. A kiállítás öt napja alatt Hannover az ipar 4.0 koncepció globális központjává vált. Minden, az ipari digitalizációban részt vevő ágazat bemutatta a kulcskérdésre (Hogyan készítsem fel a cégemet a digitális jövőre?) adott saját válaszait. A Hannoveri Vásár idén is a világ minden tájáról érkező döntéshozók első számú orientációs forrásának bizonyult. Az „Integrált Ipar – Értékteremtés” mottó az ipar 4.0 előnyeit és a holnap integrált gyáraiban betöltött szerepét hangsúlyozta ki. A partnerországnak számító Lengyelország a szoros európai együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet, de innovációival is felkeltette a szakértők figyelmét.

Thilo Brodtmann, a Német Mérnöki Szövetség (VDMA) ügyvezető igazgatója szerint: „A 2017-es Hannoveri Vásár a gépgyártás csúcseseménye volt. Az ipar 4.0 már túl van a próbaidőszakon, és máris tényleges előnyökkel jár a gyakorlati alkalmazásokban. A kiállítás egyértelműen visszatükrözte az iparágban uralkodó pozitív hangulatot.”

Dr. Klaus Mittelbach, a Német Elektromos és Elektronikai Gyártók Szövetségének (ZVEI) vezérigazgatója szerint: „Az ipar 4.0 virágzik, és a Hannoveri Vásár a kezdetektől a koncepció szószólójának számít. A kiállítás ráadásul világossá tette, hogy a digitalizálás európai identitást igényel. Komoly feladat számunkra a digitális átállás felgyorsítása.”

A Hannoveri Vásár 225 ezer látogatójából (tavaly 217 ezer résztvevőt regisztráltak) több mint 75 000 érkezett külföldről, ami példátlan szám a vásár 70 éves történelmében. A döntéshozók a világ minden tájáról érkeztek Hannoverbe – nem kis részben azért, hogy az ipar 4.0 koncepció felől tájékozódjanak. A legtöbb külföldi látogató Kínából (9 ezer), Hollandiából (6 200), Indiából (5 300) és a partnerország Lengyelországból (5 ezer) érkezett. A partnerországi státusz jelentőségét jól mutatja, hogy az USA-ból, amely tavaly kapta meg a címet, idén is 3 000 látogató kereste fel a Hannoveri Vásárt.

„A kiállítókkal megvalósított szoros együttműködés révén sikerült olyan vezető témakört találnunk, amely most a legérzékenyebben érinti az ipart – jegyezte meg Köckler. – A több mint 500 alkalmazási forgatókönyv kiváló áttekintést adott arról, hogy mit jelent a digitalizálás az ipar és az energiaszektor számára.”

A kobotok diadala

A robotok új generációját már az úgynevezett kobotok, vagy az együttműködő robotok alkotják, amelyek alapvetően alakítják át a gyárakban korábban bevezetett munkarendeket. Csatlakoztathatóságuk, mesterséges intelligenciájuk, innovatív érzékelőik és intuitív működésük lehetővé teszi számukra, hogy közvetlenül kommunikáljanak az emberekkel, mivel önállóan tanulnak és utasításokat is cserélnek más kobotokkal. Nem csoda, hogy a vásáron nagy érdeklődés mutatkozott a robotokat felvonultató pavilonok iránt. A kobotok napjainkban már nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis- és közepes vállalkozások számára is új lehetőségeket nyitnak meg.

A szenzoroktól a platformokig

Korábban a szenzorokat tekintették a különböző gépek összekötésére szolgáló legfontosabb technológiai elemeknek, de az idei Hannoveri Vásáron előtérbe kerültek a platformmegoldások, közelebbről a felhőalapú hálózati kapcsolatok, amelyek az egész gyártási folyamatot átfogják, beleértve az adatgyűjtést és -elemzést is. A gyártási környezet „digitális ikerpár” koncepciója teljesen új távlatokat nyit meg az ipar számára. Ha a tesztelés a virtuális valóságban is elvégezhető – például annak megvizsgálásához, hogy hogyan működik majd egy új gyártósor a valóságban –, az lehetővé teszi a termékek gyorsabb és alacsonyabb áron történő piacra kerülését.

A jövő energiarendszerei

Az energetikai megoldásokat felvonultató pavilonokban a jövő energiarendszereiről kaphattunk áttekintést. Az Integált Energia Pláza az energiaágazat origójának bizonyult. A kiállítók bemutatták, hogy az energiatermelés forradalma miként hozza el a tiszta energia használatát a fűtésrendszerek és a mobilitás esetében is. A fő hangsúly az energiatárolási technológiákra került, ahol sorozatgyártásra alkalmas berendezések mutatták be, hogyan állítható elő elektrolízissel hidrogén, amely már közbenső energiatárolóként használható az erőművek és a villamoshálózat között. Néhány teljesen új megközelítés volt megtekinthető a szolártechnológia területén is, ahol a cégek olyan ultravékony, rugalmas napelemfóliákat mutattak be, amelyek még gyenge fényviszonyok között is képesek villamos áram generálására. A technológia gyakorlati alkalmazására is találtunk új lehetőségeket.

A kis- és középvállalkozások is felkészülnek a digitalizációra

Szinte minden héten megjelenik egy újabb tanulmány, amely arra figyelmeztet, hogy a kkv-k nem állnak készen a digitalizációra. Az idei Hannoveri Vásár szerencsére számos ellenpéldát mutatott be. Az alkatrész- és szerszámgyártó cégek már digitalizálják a folyamataikat, és hálózatot hoznak létre partnereikkel, mert jól tudják, hogy ügyfeleik – például az autóiparban – megkövetelik az alkatrészek végponttól végpontig terjedő digitális nyomon követését. A Salzgitter AG létező megoldásokat tartalmazó demonstrációja jó példa volt arra, hogyan változtatja meg az ipar 4.0 kompatibilis digitalizálás az üzleti tevékenységeket.

Növekedés a startupszegmensben

A „Young Tech Enterprises” szegmens sikeres tavalyi debütálása lehetővé tette a fiatal vállalkozások számára a potenciális befektetők, ügyfelek és partnerek előtti bemutatkozást. Több mint 150 startup élt ezzel a lehetőséggel, és a megújuló energiahálózatok tárolóberendezéseit, a kiterjesztett valóság operációs rendszereit és az autók és vonatok mini szélerőműveit mutatta be a betétprogramon. A startupszegmens egyre erősödik, így sok résztvevővel jövőre már minden bizonnyal a saját standjukon találkozhatunk majd a kiállításon.

A 2018-as Hannoveri Vásár a CeMAT és IAMD kiállításokat is tartalmazza majd

2018-tól kezdve az Industrial Automation (IA) kiállítás egyesül a kétévente megrendezett Motion, Drive & Automation (MDA) programmal – mindkettő vezető rendezvényt képvisel a Hannoveri Vásár keretein belül. Az IA és az MDA együtt az Integrated Automation, Motion & Drives (IAMD) név alatt működnek majd tovább, és a Hannoveri Vásár teljes iparautomatizálási, erőátviteli és fluidtechnikai spektrumát lefedik majd.

2018-tól kezdődően a CeMAT, a világ vezető intralogisztikai szakkiállítása kétévente a Hannoveri Vásárral együtt kerül majd megrendezésre. „A gyártási és logisztikai folyamatok egyre jobban integrálódnak, ami még hatékonyabb és rugalmasabb gyártási folyamatokat tesz lehetővé – jelentette ki ezzel kapcsolatban Köckler. – A CeMAT-on kézzelfoghatóvá válik ez az integráció, és demonstrálni is fogjuk majd az ebből eredő potenciált.” A CeMAT a kereskedelem és a logisztikai szolgáltatások számára is hatékony megoldásokat kínál. A hatékony logisztikai folyamatok egyaránt kulcsfontosságúak az online kereskedések és a fizikai értékesítési pontok számára, a CeMAT pedig megfelelő logisztikai rendszereket mutat be az egyedi és az értékesítési csatornák közötti megoldások számára.

A CeMAT és a Hannoveri Vásár erős duót alkot jövőre, amely egyedülálló platformot kínál majd az ipar és a logisztika nemzetközi döntéshozói számára. A 2018-as Hannoveri Vásár április 23–27. között kerül megrendezésre, a hivatalos partnerország pedig Mexikó lesz.

www.hannovermesse.de

Kapcsolódó cikk:

Elégedett magyar kiállítók Hannoverből

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek