Automatizálás és digitalizálás Chicagóban

Rekordszámú kiállítóval várta az érdeklődőket az IMTS 2016, amely a látogatói létszámban és a területnagyságban is felfért a dobogó harmadik fokára

2016. november 15., kedd, 06:00

Címkék: additív gyártás digitalizálás Dolgok internete elektromobilitás IMTS Internet of Things ipar 4.0 kiállítás

Az idén 31. alkalommal megrendezett chicagói nemzetközi gyártástechnológiai szakkiállítás a vásár történelmének harmadik legjobb számait hozta a látogatói létszám (115 612) és a nettó kiállítási terület (127 301 m2) tekintetében. A kiállítói létszám (2 407) pedig egyenesen rekordokat döntött, így nem csoda, hogy a kiállításnak helyet adó McCormick Place több mint 34 ezer tonnával „gyarapodott” a vásár kezdőnapjáig.

„Az IMTS nemcsak méretben, de a gyártástechnológia részterületeinek lefedésében is fejlődni tudott – jelentette ki Peter R. Eelman, a vásártulajdonos AMT (The Association for Manufacturing Technology – Gyártástechnológiai Egyesület) alelnöke. – A látogatók számos kiváló indokot találtak a részvételre. Függetlenül attól, hogy az új technológiák terén elért fejlesztések érdekelték őket, vagy egyszerűen csak tájékozódni akartak a beszerzési döntés előtt, megoldást kerestek egy felmerült problémára, esetleg a feldolgozóipar vezető cégeivel kerestek kapcsolatot, a kiállításon megtalálták a megfelelő választ a kérdéseikre.”

Digitalizálás, additív gyártás és robotika: trendek az IMTS-en

Tim Shinbara, az AMT másik alelnöke szerint az idei kiállításon az additív gyártás, a robotika és a digitális átállás innovációi jelentették a domináns újdonságokat. „Négy évvel ezelőtt mindössze egyetlen cég mutatott be hibrid szerszámgépet, idén viszont számtalan standon találkozhattunk additív és szubtraktív megmunkálásra egyaránt képes berendezésekkel, ami egyértelmű reakció a fémipar komplex alkatrészek iránt mutatkozó fokozódó keresletére – mutatott rá Shinbara. – A CNC-szerszámgépek hagyományos gyártói egyre több tapasztalattal rendelkeznek az additív gyártás terén is, és iparági kompetenciáikat a hibrid gépek fejlesztésében is kamatoztatják.”

Az automatizálási szektorban a beágyazott érzékelők és processzorok egyre közelebb kerülnek a szingularitáshoz, amikor már a másodperc töredéke alatti döntéshozatalt, a torlódások és ütközések megelőzését és sima, rugalmas, gyors reagálást is lehetővé fogják tenni. Az intelligencia egyre inkább a robotkarok végére települ, ami valódi, szoros és biztonságos együttműködést hoz majd emberek és robotok között.

A digitális átállás előmozdítása érdekében számos vállalat mutatta be az ipari dolgok internetében (IIoT) – az Európában elterjedtebb nevén ipar 4.0-ban – létrehozott újdonságait. Megfigyelhető volt a protokollok (például az MTConnect) elfogadottságának felgyorsulása. Ez az egységes „adatszótár” teszi lehetővé az alkatrészek, folyamatok és analitikai eszközök egymással történő összekapcsolását. A következő, két év múlva esedékes IMTS talán már olyan megoldásokat mutat majd be, amelyekben a felső vezetői döntések a különböző termelési helyszínek gyártóterületeiről származó valós idejű adatokra támaszkodhatnak.

Kísérő programok

Az IMTS konferenciasorozata összesen 151 óra és 159 rendezvény során 2 296 látogatót vonzott. „A közönség a lábával szavazott, és ennek alapján a legaktuálisabb témakörnek az additív gyártás bizonyult. A Gardner Business Media idetartozó konferenciáján 475-en vettek részt, míg az EOS NAUD hasonló rendezvényére közel 600 szakember regisztrált” – összegezte Bill Herman, az AMT nemzetközi kiállításokért és szponzorációért felelős igazgatója.

A szeptember 13–14-én tartott Additív Gyártás Konferencia hatalmas sikert aratott, elsősorban a technológia felhasználásával készült alkatrészek iránti egyre erősödő légiipari érdeklődésnek köszönhetően. A konferencia során a Caterpillar területért felelős vezetője a cégnek az utángyártott alkatrészek piacán mutatott lépéseit ismertette, világossá téve, hogy az additív technológia a prototípusgyártásból kitörve egyre gyorsabban hódít teret a tömeggyártás irányába. Az Autodesk az additív gyártás során használható anyagok terén elért előrelépéseket mutatta be.

„A Hannoveri Vásár öt helyszínen is közreműködött vásári betétprogramok megrendezésében, amik pozitív visszajelzésekre találtak a látogatók részéről – jelentette ki Larry Turner, a Hannover Fairs USA elnök-vezérigazgatója. – Az öt programon részt vevő szakemberek a digitális gyártási ötletek megismerése, az IIoT-megoldások megértése és az ipari automatizálás, a mozgásvezérlés, a felülettechnológia, valamint a fluidtechnika vezető szereplőivel való találkozás érdekében látogattak el az eseményekre. Idén több mint kétszeresére növeltük a kiállítási területünket, és 2018-ra további növekedést tervezünk.”

Technológiai látványosságok

A futurisztikus technológiák kedvelői az Emerging Technology Centerben (ETC) érezhették magukat otthon. Az EMC keretén belül volt megtekinthető az AMIE (Additive Manufacturing Integrated Energy) projekt során létrehozott 3D nyomtatott ház és 3D nyomtatott haszongépjármű. Mindkét látványosság szénszál-erősítésű ABS műanyagkompozitokból készült nagyüzemi additív gyártásra képes körülmények között.

A 3D nyomtatott házakon és a járműveken kívül az ETC egy „additív bionikus embert” is bemutatott, amelybe az orvosi implantátumok a kiállítás partnerének számító EOS lézerszinterezéses technológiájával készültek. Az EOS koponya-, légcső- és fogászati implantátumokat, 3D nyomtatott lábprotéziseket és ízületeket is bemutatott a kiállítás ideje alatt.

Az IMTS Ride Experience betétprogram igazi technológiai áttörést mutatott be, melynek során az Olli önvezető elektromos jármű ügyesen navigált át a C pavilon támpillérei között. Az IBM Watson Internet of Things (IoT) technológiával felszerelt Olli meggyőzően demonstrálta, hogyan változtatja meg a közvetlen digitális gyártás és a 3D nyomtatás a termékek létrehozásának hagyományos metódusait oly módon, hogy abban a termékfejlesztésre jutó idő radikálisan lecsökken.

A 32. IMTS nemzetközi gyártástechnológiai szakkiállítás 2018. szeptember 10–15. között kerül megrendezésre a chicagói McCormick Place-ben. Az előzetes standfoglalás már megkezdődött.

www.imts.com

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek